Tekst kapitein Jessica Bode
Defensie transparanter over wapenleveringen Oekraïne
Het ministerie van Defensie maakt voortaan meer informatie openbaar over militaire leveringen aan Oekraïne. Aan die belofte werd direct gevolg gegeven door bekend te maken wat voor type goederen en middelen de krijgsmacht inmiddels heeft geleverd aan Oekraïne. Tot nu toe gaat het om militaire steun met een waarde van 1,2 miljard euro.
Het kabinet vindt de transparantie noodzakelijk voor het behoud van draagvlak en het maatschappelijke debat over de militaire steun. Ook geeft de regering zo een signaal af richting zowel Oekraïne als Rusland.
Nederland is vastberaden Oekraïne militair te blijven steunen om zichzelf te verdedigen tegen de Russische agressie. “Zonder militaire steun kan Oekraïne de strijd niet volhouden”, zegt defensieminister Ollongren. “De uitkomst van deze strijd is ook bepalend voor onze veiligheid in Europa.”
De leveringen bevatten onder meer verschillende soorten materieel zoals zware wapens, geweren en mitrailleurs inclusief munitie en voer- en vaartuigen. Maar ook wapensystemen, verschillende typen raketten kleding en zaken als generatoren, sensoren en nachtzichtmiddelen zijn richting Oekraïne gegaan. Uit de lijst blijkt ook dat er dekens, voeding en geneeskundige goederen zijn geleverd. Op de website van Defensie, via deze link, vindt u een overzicht van de (aangekondigde) leveringen.
Volgens minister Ollongren is het effect van de leverancies op de gereedheid van de Nederlandse krijgsmacht gezien de huidige omstandigheden acceptabel. Wel vraagt ze oog te houden voor de eigen krijgsmacht: “Het is zaak dat we blijven bouwen aan de versterking daarvan. Dit vraagt veel van onze mensen.” Defensie wordt financieel gecompenseerd voor de leveringen. Waar nodig wordt het gedoneerde materieel aangevuld.
Bron: Defensie
Parate eenheden mix van beroepsmilitairen en reservisten
Parate eenheden van de krijgsmacht worden in de toekomst aangevuld met reservisten. Defensie heeft hen hard nodig om het grote personeelstekort aan te pakken.
“Reservisten gaan in tegenstelling tot het verleden niet langer alleen in aparte reservisteneenheden functioneren, maar ook echt deel uitmaken van de formatie", schrijft staatssecretaris Christophe van der Maat aan de Tweede Kamer. Per eenheid wordt gekeken wat door reservisten kan worden gedaan. Verder wil hij de rechtspositie van reservisten verbeteren en hoopt hij dat door het maken van afspraken met het bedrijfsleven het aantal reservisten kan worden vergroot.
Defensie wil de komende jaren groeien, maar kampt nu al met een groot personeelstekort. Van der Maat hoopt ook meer mensen te trekken met onder meer een dienjaar voor jongeren.
Bron: Defensie
QRA-taken weer naar Nederland
De zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA) is sinds deze week weer in Nederlandse handen. F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht zullen de komende twee maanden weer worden ingezet voor de bewaking van het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg.
Nederland en België nemen deze taak afwisselend waar. Er staan permanent twee jachtvliegtuigen voor stand-by. Vanwege de korte waarschuwingstijd kunnen ze binnen enkele minuten opstijgen en een ongeïdentificeerd toestel onderscheppen.
De Nederlandse toestellen vliegen vanaf Vliegbasis Volkel. Zij worden aangestuurd door het Air Operation Control Station in Nieuw-Milligen. Als dit systeem een vliegtuig ziet dat zonder toestemming het luchtruim betreedt, wordt de QRA gealarmeerd.
De luchtmacht was de afgelopen maanden met twee F-35’s ook al verantwoordelijk voor de QRA vanuit Polen. Zij werden ingezet voor bewaking van het luchtruim van het NAVO-verdragsgebied. De toestellen vlogen enkele keren uit om Russische vliegtuigen te onderscheppen. Deze werden vervolgens op afstand geëscorteerd en overgedragen aan NAVO-partners.
Bron: Defensie
China verzekert Duitsland: geen wapenleveringen aan Rusland
China levert geen wapens aan Rusland in de oorlog tegen Oekraïne en zal dat ook niet doen. Dat zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken deze week tegen zijn Duitse collega Annalena Baerbock.
De Duitse minister drong er tijdens haar bezoek aan China bij de regering op aan om druk uit te oefenen op Rusland om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Baerbock vroeg zich openlijk af 'waarom het Chinese standpunt nog geen oproep aan agressor Rusland bevat om de oorlog te stoppen'. Het recente bezoek van de Chinese president aan Moskou toonde volgens Baerbock 'dat geen enkel ander land meer invloed op Rusland heeft dan China'. Volgens China richt het land zich op het bevorderen van verzoening en vredesonderhandelingen. Beijing heeft de Russische invasie nooit veroordeeld.
Bron: ANP
Pipes en drums begeleiden kersverse rode baretten voor 75ste keer
Een bijzonder moment op de Oranjekazerne in Schaarsbergen deze week. Daar werd onlangs de intocht van nieuw opgeleide rode baretten voor de 75ste keer muzikaal opgeluisterd door de Dutch Military Pipes & Drums 'Falcon Guards'.
Medeoprichter van de band Jan Pit herinnert zich nog dat hij eind december 2006 werd benaderd door een cursist van School Luchtmobiel met de vraag of de band zijn eenheid wilde begeleiden tijdens de laatste kilometers van de eindmars. Die wens is inmiddels uitgegroeid tot een traditie én een bijzonder moment in de opleiding van iedere man of vrouw die na de intocht de rode baret uitgereikt krijgt.
De 'Falcon Guards' bestaat uit (ex-)militairen afkomstig van alle krijgsmachtdelen. Doelstelling van de bijzondere band is de mensen bekend te maken met de muziek van doedelzakken en drums. De 'pipeband' is regelmatig te zien bij tal van activiteiten zoals defensiedagen en medaille-uitreikingen maar ook bij herdenkingen.
Bron: Defensie
Britse onderzeeboot vestigt nieuw record
De Britse nucleair voortgestuwde onderzeeboot HMS Audacious heeft een nieuw record gevestigd met een vaartocht die op twee dagen na in totaal precies één jaar duurde.
Vorig jaar maart, kort na de Russische aanval op Oekraïne, vertrok de 'sub' naar de Middellandse Zee en bleef daar nagenoeg het hele jaar inzetbaar voor de NAVO. Inmiddels is de Audacious weer teruggekeerd naar haar thuishaven bij het Schotse Faslane.
Tijdens de vaartocht bleef de boot steeds in de Middellandse Zee, ook voor gepland onderhoud. Commandant kapitein-luitenant-ter zee James Howard is dan ook trots op zijn bemanning. “Ze hebben een ongekend succesvolle operatie mogelijk gemaakt.” Maar hij weet ook dat dit alleen mogelijk was door de steun van het thuisfront van de honderddertig bemanningsleden. “Ik wil niets liever dan de bemanning verlof geven voor een welverdiende periode thuis.”
Bron: Royal Navy
Groepsbeloning voor redding collega in Irak
Landmachtcommandant luitenant-generaal Martin Wijnen reikte gisteren in Schaarsbergen een groepswaardering uit aan negen militairen van 11 Luchtmobiele Brigade. Ze kregen ook de bijbehorende draagspeld. Toen vorig jaar een collega bij een schietincident in Irak zwaargewond raakte, kwamen zij gelijk in actie. Zonder het levensreddend handelen had de gewonde collega het mogelijk niet overleefd.
Het incident gebeurde op Camp Bulldog in Iraaks Koerdistan waar op dat moment 120 militairen waren gestationeerd voor de Capacity Building Mission Iraq. Tijdens wapenonderhoud na een schietoefening wordt een soldaat geraakt door een kogel van een collega en raakt zwaargewond. Bij de uitreiking vertelt generaal Wijnen dat de militairen in een 'razendsnel tempo' in actie komen en de benodigde medische handelingen uitvoeren.
Vanwege de ernst van de verwondingen ligt de prioriteit al snel bij de afvoer van de soldaat naar het veldhospitaal op het kamp. Ook daar ondersteunen de Nederlandse militairen bij de verdere behandeling.
“Mede door jullie handelen heeft de militair zijn verwondingen overleefd”, aldus Wijnen. “Hierbij hebben jullie een grote mate van initiatief, besluitvaardigheid, snelheid, stressbestendigheid en medisch correct handelen laten zien. Die gaan ver uit boven van wat redelijkerwijs mag worden verwacht.”
Bron: Defensie
Met droneonderzoek naar scriptieprijs
Een onderzoek naar de cybersecurity en privacy problemen voor Unmanned Aerial Vehicles, beter bekend als drones, leverde ir. Eva Wisse de jaarlijkse Professor Kooy prijs op.
Drones raken steeds meer in trek bij krijgsmachten en in het veiligheidsdomein. Binnen deze context richtte Wisse zich op de toepassing van Remote ID. Ofwel een voorschrift dat alle commerciële drones verplicht om bij hun draadloze boodschappen duidelijke informatie mee te zenden over de identiteit en locatie van de drone en bestuurder.
De prijs van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) is sinds 2000 bedoeld voor de beste afstudeerder in Defensie- of Veiligheidstechnologie aan een technische universiteit of hogeschool.
De Kooy Prijs, goed voor tweeduizend euro, is genoemd naar Prof. Johan Kooy. Hij was in de vorige eeuw een internationaal bekende hoogleraar in de rakettechniek.
Bron: Defensie
Nieuwe tentoonstelling Zeesoldaten in Rotterdam
Het Mariniersmuseum in Rotterdam opent op 21 april de tentoonstelling Zeesoldaten. Door de ogen van een marinier loopt de bezoeker door de geschiedenis van het Korps Mariniers en blikt terug op mijlpalen.
Centraal in deze tentoonstelling staat marinier Alain die de bezoeker aan de hand van videofragmenten meeneemt door de geschiedenis. Opgericht als zeesoldaten vechtend onder admiraal Michiel de Ruyter in de Engels-Nederlandse oorlogen, naar de wereldwijde inzet van deze multinationale amfibische specialisten.
In de tentoonstelling worden onder meer filmbeelden getoond van trainingen van de Bijzondere Bijstandseenheid in de jaren zeventig die in het verleden niet openbaar gemaakt mochten worden Door een samenwerking met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie is dit nu wel mogelijk.
Bron: Defensie
Adjudant van de Koning stopt demonstrant
Adjudant van de Koning luitenant-kolonel Ronald Verkuijl heeft woensdag in Amsterdam een demonstrant gestopt die in volle vaart afrende op de Franse president Macron.
De oud landmachtwoordvoerder twijfelde geen moment toen en gooide zijn lichaam in de strijd om de betoger op de grond te werpen. Daarna werd de man aangehouden voor verstoring van de openbare orde en bedreiging.
Het incident gebeurde tijdens het bezoek van Macron en koning Willem-Alexander aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het Amsterdam Science Park.
Bron: Defensie
Luchtmachtpiloot breekt lesvlucht af
Een lesvliegtuig van Defensie heeft donderdagochtend een voorzorgslanding moeten maken op vliegbasis Woensdrecht.
Tijdens een trainingsvlucht kreeg de piloot een waarschuwing om te landen, vanwege een probleem met het toestel. De Pilatus PC-7 kon veilig aan de grond worden gezet. De twee inzittenden zijn niet in gevaar geweest.
Bron: Defensie