Tekst kapitein Jessica Bode

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier dan ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-35’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Razen over Rotterdam

Een intrigerende foto uit Rotterdam. Uiteraard gaat het hier om de Erasmusbrug die ‘noord’ en ‘zuid’ met elkaar verbindt. Welk type helikopter we zien, hoeven we u als doorgewinterde Defensiekrantlezer niet te vertellen: de maritieme gevechtshelikopter NH-90. En de wolken? Ach, die passen bij iedere foto die in Nederland wordt gemaakt. Dat wisten zelfs Hollandse meesters als Jacob van Ruisdael in de zeventiende eeuw al. 

Kookles!

Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade luisteren aandachtig naar de ‘chef-kok’. Althans, dat zou je denken wanneer je al het lekkers op de voorgrond ziet. Het gaat echter om een sfeerbeeld van de jungletraining die momenteel in Suriname wordt gegeven. In één van de komende Defensiekranten meer aandacht voor deze bijzondere training. Foto: 11 Luchtmobiele Brigade.

Frans saluut

Oud-luchtmachter Jan Hulst moest dinsdagochtend waarschijnlijk twee keer met z’n ogen knipperen toen hij uit het raam van z'n kantoor keek op het IJdok in Amsterdam. Door de sluizen van IJmuiden voer het Franse fregat FS Normandië, met behulp van sleepboten, richting het IJ. Daar werden 21 saluutschoten afgegeven. Dat gebeurde voor het eerst in 47 jaar in ons land, tijdens een staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron.

May the best man win

Alarm niet nodig, deze militair verkeert niet in nood. Althans, hij lijkt het onderdeel 'overleven in water' van de Best Warrior Competition 2023 wel spannend te vinden. Dit kampioenschap wordt georganiseerd door de Amerikaanse krijgsmacht.

Prachtig denderen

“Wat een ervaring om deze machine voorbij te horen denderen.” Hans Weeda nam deze foto in het Zuid-Hollandse dorp Simonshaven (gemeente Nissewaard) waar een Apache-gevechtshelikopter oefende in het Bernisse gebied.

Mini-defensie

Hoewel sergeant b.d. Walter van Bezooijen sinds twee jaar de dienst uit is, kan hij niet helemaal afscheid nemen van Defensie. “Ik volg nog steeds de ontwikkelingen bij de krijgsmacht en als hobby bouw ik regelmatig Nederlandse defensievoertuigen in het klein.” Zie hier één van de resultaten. Een passie die meer (oud-)medewerkers met hem delen.

Samen eten, samen genieten

Het was deze week natuurlijk Pasen, zo ook in Litouwen. En dus bracht de paashaas een bezoek aan de troepen van de enhanced Forward Presence in Pabrade. De multinationale eenheden waren druk aan het oefenen tijdens FTX Rising Bull en ondertussen werden ze voorzien van chocolade-eitjes, paasbrood en -stollen. Samen trainen, samen genieten.

Helmen vol verhalen

Het is weer tijd voor Helmen vol Verhalen. De expositie rond het veteranenkunstproject is momenteel voor medewerkers te zien op het ministerie van Defensie in Den Haag en voor andere geïnteresseerden in het Haagse gemeentehuis. Dit jaar zijn 22 veteranen gekoppeld aan 22 kunstenaars die samen persoonlijke missieverhalen hebben verbonden aan kunstwerken.

Ei kwijt?

Het antwoord is ‘nee’! Het ei is nog onderweg, nadat deze militair van 11 Luchtmobiele Brigade het met een flinke zwieper naar boven heeft gegooid. Inmiddels weten we dat het keurig in de koekenpan is geland en daarna met smaak is opgegeten door de militairen in Roemenië die het kregen voorgeschoteld als paasontbijt. Foto: 11 Luchtmobiele Brigade.