Tekst kapitein Jessica Bode
Defensie waakt over klapmuts
De klapmuts die deze week op Vlieland werd geboren wordt in de gaten gehouden door Defensie. Ook over moederzeehond wordt gewaakt. Deze diersoort komt normaal gesproken alleen voor in de poolstreek.
De dieren liggen op het NAVO-schietterrein de Vliehors Range, waar Defensie en de politie regelmatig trainen. Oefeningen blijven doorgaan, rekening houdend met de dieren. Het leven van de klapmutsen wordt niet verstoord. Het gebied is bovendien afgezet, zodat niemand dichtbij komt en moeder en jong rust krijgen.
Klapmutsen zijn niet eerder op Vlieland waargenomen, aldus een zeehondenwachter. De diersoort staat op de rode lijst van de Internationale Unie voor het behoud van de natuur.
Bron: Defensie. Foto: Gerard Koster Joenje, vlielandplaatjes.nl.
Alle gevechtsbrigades landmacht verbonden met een Duitse divisie
13 Lichte Brigade is officieel geïntegreerd in de Duitse 10e Pantserdivisie. Daarmee zijn alle gevechtsbrigades van de landmacht verbonden met een Duitse divisie.
“Met deze samenwerking versterken we onze gevechtskracht en vergroten we de capaciteit om samen op te treden. Dit draagt bij aan een sterkere NAVO en sterkere EU”, sprak defensieminister Kajsa Ollongren gisteren tijdens de militaire ceremonie bij Schloss Veitshöchheim in de Duitse deelstaat Beieren.
Met de integratie wordt onder meer het opleiden en trainen makkelijker. Daarbij kan materieel gezamenlijk worden aangeschaft. Ook niet onbelangrijk is dat militairen van beide landmachten goed op elkaar ingespeeld zijn tijdens oefeningen en inzetten. Nederland besluit overigens zelf of eigen militairen daadwerkelijk worden ingezet, waar dan ook.
Bron: Defensie
Succesvolle test met accupacks in stroomvoorziening
Specialisten van de afdeling Gronduitrusting (GU) van het Air Combat Command hebben met succes accupacks toegepast in de stroomvoorziening van het Nederlandse F-35 detachement in Polen.
Personeel van Vliegbasis Leeuwarden sloot de accupacks aan op generatoren die voor de stroomvoorziening zorgen, zodat deze minder vaak en lang hoeven te draaien.
Een kampement in een uitzendgebied kan niet zoals in Nederland gebruik maken van een netwerk in de grond voor de stroomvoorziening. Stroom komt dan meestal van generatoren die 24 uur per dag, 7 dagen per week draaien. Dat komt neer op 168 uur per week per generator. Door het aansluiten van de accupacks hoeven de generatoren op Malbork nog maar dertig tot vijftig uur per week te draaien om de accupacks weer op te laden. Dat is een besparing van ruim zeventig procent.
De volgende stap in het testproces is de uitbreiding met zonnepanelen en een brandstofcel die draait op waterstof. Hiermee kan een kampement tijdens een missie op termijn alle benodigde stroom volledig zelf opwekken, opslaan en later gebruiken.
Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Cristian Schrik
Aantal kernkoppen wereldwijd toegenomen
Het aantal operationele kernkoppen in de wereld is het afgelopen jaar toegenomen. Volgens een monitor van het kernwapenverbod, deel van een Noorse mensenrechtenorganisatie, waren vorig jaar 9.576 kernkoppen klaar voor gebruik. Dat zijn er 137 meer dan een jaar eerder. De stijging zou vooral op het conto van Rusland komen.
De NGO Norsk Folkehjelp (Noorse Volkshulp) heeft de wapens van negen officiële en onofficiële kernmachten bij elkaar opgeteld. Die wapens zouden bij elkaar de kracht hebben van “meer dan 135.000 Hiroshima-bommen”, verwijzend naar de atoombom die in 1945 op de Japanse stad Hiroshima viel. Naar schatting kwamen daarbij zo'n zestigduizend mensen om het leven en minstens zoveel personen stierven als gevolg van de straling.
Rusland heeft het afgelopen jaar herhaaldelijk gedreigd met het gebruik van kernwapens vanwege de oorlog in Oekraïne en de vermeende dreiging van de NAVO. Afgelopen weekend besloot president Vladimir Poetin om ook kernkoppen bij bondgenoot Belarus te plaatsen, iets dat het Westen ziet als een gevaarlijke ontwikkeling. China, dat zich juist geregeld uitspreekt tegen een nucleaire dreiging, heeft ook het aantal operationele kernkoppen opgeschroefd. Dat geldt ook voor India, Pakistan en Noord-Korea.
Bron: ANP
Eerste mijnenbestrijder te water
De eerste van de serie gloednieuwe mijnenbestrijders die Nederland aankocht met België is deze week te water gelaten. Hoewel BNS Oostende niet voor Nederland is, is dit wel een belangrijke stap in het ontwikkelproces.
De scheepsbel en de naamborden van het eerste exemplaar werden in het Franse Concarneau door scheepbouwer Naval overgedragen aan de Belgische marine. Wat overigens niet wil zeggen dat het schip nu af is. De afwerking volgt de komende tijd.
Daarnaast werd woensdag de kiel gelegd van de BNS Tournai, het tweede schip voor onze zuiderburen. De bouw van het eerste Nederlandse schip, Zr.Ms. Vlissingen, verloopt volgens planning. Er wordt inmiddels gewerkt aan de inbouw van grote systemen en de aanleg van vele meters aan pijpwerk en buizen. De tewaterlating volgt naar verwachting in september.
De Oostende is de eerste van twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen die de Koninklijke Marine samen met België heeft ontwikkeld en aangeschaft. Beide landen krijgen er zes. De huidige mijnenjagers naderen het einde van hun levensduur.
Bron: Defensie
Rusland oefent met intercontinentale ballistische raketten
Russische strategische troepen zijn begonnen met oefeningen met mobiele nucleaire intercontinentale ballistische raketsystemen van het type Yars.
Dat meldt het Russische ministerie van Defensie op Telegram. In totaal zijn ruim drieduizend militairen en zo'n driehonderd stuks materieel bij de oefeningen betrokken. Er worden manoeuvres uitgevoerd in drie regio's van Rusland, meldt staatspersbureau RIA, zonder die regio's te noemen. Ook wordt geoefend in het camoufleren van raketsystemen en het bestrijden van moderne luchtverkenningsapparatuur, zoals drones.
Bron: ANP
Nieuw F-35 complex in Florennes
De Belgische defensieminister Ludivine Dedonder heeft deze week met een graafmachine de eerste steen gelegd van het nieuwe F-35 complex op Vliegbasis Florennes, net onder Charleroi. De eerste gevechtsvliegtuigen worden hier in 2025 verwacht.
Het complex van zo’n 30.000 vierkante meter groot wordt uitgerust met de nieuwste en meest geavanceerde technologie. Hier worden alle activiteiten ondergebracht die samenhangen met de inzet van het jachtvliegtuig. Het omvat onderhoudsdokken, magazijnen en ateliers, vluchtsimulators, administratieve ruimten en een flightline met vliegtuigshelters.
Bron: Defensie
EOD haalt explosief weg uit tuin in Valkenswaard
De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft woensdagmiddag in Valkenswaard een explosief onklaar gemaakt, dat was geplaatst in de voortuin van een woning aan de Kreijenbeek.
De politie zette na de melding de straat af. Iedereen in een straal van honderdvijftig meter moest binnenblijven. Nadat het explosief onklaar was gemaakt werd de afzetting opgeheven. De politie onderzoekt wat de achtergrond is van het incident.
Het zou gaan om een fles omhuld met aluminiumfolie, geplaatst op een plantenbak vlak voor het huis. Er zou zwaar vuurwerk en brandstof in zitten. Tegen de fles leek iets vastgeplakt te zijn, aldus het Eindhovens Dagblad. De politie gaat niet in op de speculaties. Details worden in verband met het onderzoek niet bekendgemaakt.
Bron: Eindhovens Dagblad