Foto Diversen

x
Leestijd: >60 seconden

C-130 met medisch personeel en hulpgoederen naar Turkije

Een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht is vanmorgen vroeg vol medische faciliteiten en specialisten naar Turkije vertrokken, voor hulp aan aardbevingsslachtoffers. Op verzoek van de Turkse autoriteiten gaat het toestel gewonden uit het rampgebied naar elders in Turkije vervoeren.

Het vrachtruim is voor deze taak omgebouwd tot ziekenboeg en vanaf morgen kunnen per vlucht ongeveer zeventig gewonden worden vervoerd. Aan boord krijgen de slachtoffers zorg van twee ‘Aeromedical Evacuation Teams’, die in shifts werken. Elk met één arts en drie verpleegkundigen. Ook gaat er een geneeskundig officier mee om de vluchten te coördineren aan te sturen.

De druk op Turkse en internationale hulpinstanties is groot vanwege de vele doden en gewonden die afgelopen maandag vielen bij forse aardbevingen in Turkije, maar ook in Syrië. Er zijn inmiddels ruim zestienduizend doden geteld en een veelvoud aan gewonden.

Eerder deze week verzorgde het Air Cargo & Pax Handling team van de luchtmacht vanaf Vliegbasis Eindhoven het transport van een C-17 vol hulpgoederen en het USAR-team dat met speurhonden op zoek is naar overlevenden.

De Lockheed C-130H Hercules is een middelzwaar transportvliegtuig, met name bedoeld voor het vervoer van militair personeel en materieel. Ook worden er humanitaire hulpvluchten mee gemaakt. Dankzij een achterlaadklep is het toestel niet afhankelijk van speciale beladingsfaciliteiten op luchthavens. De Hercules kan landen en opstijgen van zeer primitieve vliegvelden met korte start- en landingsbanen.

Het toestel vliegt nu onder de vlag van het European Air Transport Command. Dit is een internationaal commandocentrum van zeven landen dat de operationele controle van militair luchttransport coördineert en uitvoert. Het commando bevindt zich op Vliegbasis Eindhoven.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Nederlandse tanks wel en niet naar Oekraïne

Nederland koopt met Duitsland en Denemarken ruim honderd Leopard 1-tanks die vervolgens aan Oekraïne worden geleverd. De achttien Leopard 2A6-gevechtstanks die Nederland van Duitsland leaset zijn niet in beeld om die kant op te gaan.

Over de honderd exemplaren schrijft defensieminister Ollongren aan de Tweede Kamer:  “Rusland blijft doorgaan met mobilisatie en er zijn tekenen dat dat een nieuw offensief wordt voorbereidt. Daarom is het leveren van deze gevechtstanks van belang.”

De Duitse defensieminister Pistorius zei vanuit Kiev dat deze tanks niet allemaal in een keer worden geleverd. De eerste twintig tot 25 exemplaren kunnen deze zomer al geleverd worden. Tegen het einde van dit jaar kan dat aantal oplopen tot tachtig. Begin volgend jaar zijn naar verwachting alle Leopards geleverd.

De levering van de Leopard-1A5 staat los van het initiatief om Oekraïne ook de moderne Leopard-2A6 gevechtstanks te geven. De gesprekken hierover zijn nog gaande. De defensieministers van de landen die Oekraïne militair steunen, komen 14 februari weer in Brussel bij elkaar.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Man met wapens aangehouden op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft woensdagavond een 37-jarige man aangehouden die op vuurwapen gelijkende voorwerpen en messen bij zich had.

Marechaussees controleerden de man die in zijn auto in de buurt van Schiphol reed en troffen een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en een keukenmes aan in zijn broekband.  Na zijn aanhouding werd ook in de auto van de verdachte nog een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en een stiletto aangetroffen. 

In het voertuig zat tevens een hond, deze is meegenomen naar het bureau en wordt daar tijdelijk verzorgd door de marechaussees. De man is ingesloten en de wapens zijn in beslag genomen. De Koninklijke Marechaussee op Schiphol verricht verder onderzoek in deze zaak.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Kazerne Assen flink verkleind

De Johan Willem Frisokazerne in Assen blijft open, maar wordt wel aanzienlijk verkleind. De stad blijft de thuisbasis van 13 Infanteriebataljon (luchtmobiel), de Koninklijke Militaire Kapel en ondersteunende diensten en eenheden zoals catering en gezondheidszorg. Het opleidingsinstituut ‘School Noord’ verhuist naar de Johannes Postkazerne in Havelte.

De geneeskundige eenheid van 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte wordt uitgebreid. Ook komt er een 'forward support detachement' om de transportcapaciteit te versterken. Dit vergroot de logistieke zelfstandigheid van 43 Gemechaniseerde Brigade. Daarnaast wordt de Johannes Postkazerne in Havelte vernieuwd en verduurzaamd. Het gaat om een investering van ruim 250 miljoen euro. In samenwerking met provincies en gemeenten verbetert de bereikbaarheid van het complex door een goede aansluiting op het openbaar vervoer.

45 Pantserinfanteriebataljon verruilt de Johannes Postkazerne in Havelte voor een nader te bepalen locatie in het midden van het land, dichtbij de Randstad. Het bataljon is momenteel één van de slechtst gevulde eenheden van de landmacht. De verhuizing moet daar verbetering in brengen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Chinese ‘spionageballon’ neergehaald

De Chinese ‘spionageballon’ die dagenlang boven Amerikaans grondgebied vloog is zaterdag door een F-22 Raptor stealth fighter van de Amerikaanse luchtmacht met een AIM-9X Sidewinder neergeschoten.

Volgens de Verenigde Staten bevatte de ballon spionageapparatuur. China zegt dat het om een weerballon ging die alleen meteorologische metingen uitvoerde.

De ballon, volgens de Amerikaanse media zo groot als drie stadsbussen, vloog op zo’n twintig kilometer hoogte boven de Atlantische Oceaan toen deze werd neergehaald. Het materieel kwam neer in het water op ongeveer tien kilometer afstand van de Amerikaanse kust. Zodoende vormden de brokstukken geen gevaar voor de omgeving. De marine startte direct een zoekactie om de brokstukken te bergen. Er werd gezocht in een gebied van zo’n elf vierkante kilometer. De zee is daar zo’n vijftien meter diep.

De vlucht van de Chinese ballon beheerste de Amerikaanse media vorige week nadat deze bij Alaska het Amerikaanse luchtruim binnenvloog. Volgens de Amerikanen ging het om een spionageballon, China sprak van een afgedreven ballon voor meteorologische waarnemingen die door overmacht uit koers was geraakt. Om te voorkomen dat de Chinezen gevoelige informatie konden verzamelen, namen Amerikaanse officials verschillende maatregelen.

De Chinese regering noemt het neerhalen ervan een ‘een overduidelijke overreactie’ die in strijd zou zijn met wet- en regelgeving. Onder meer omdat de Amerikanen van tevoren niet aan China hebben laten weten dat de ballon zou worden neergehaald.

Bron: Defensie / Foto: U.S. Navy, MCS 1st Class Tyler Thompson

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Drone in beslag genomen bij Woensdrecht

De Koninklijke Marechaussee heeft deze week bij Woensdrecht een 53-jarige man staande gehouden en zijn drone met SD-kaart in beslag genomen.

De man vloog met zijn onbemande vliegtuigje in een gebied vlakbij de vliegbasis Woensdrecht, op hetzelfde moment en op dezelfde hoogte als een Chinook-transporthelikopter van de luchtmacht. Dit leverde een gevaarlijke situatie op. De Marechaussee in Hoogerheide doet verder onderzoekt naar het incident.

Eerder deze maand vond een soortgelijke situatie plaats, waarbij een 33-jarige man met zijn drone boven dit gebied vloog. Toen werd het SD-kaartje in beslag genomen. Ook in dit geval wordt verder onderzoek gedaan.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Den Helder verlaat dok

Het nieuwe Combat Support Ship van de marine heeft onlangs het dok verlaten. Het schip wordt gebouwd op de werf van Damen in Roemenië. De toekomstige ‘Den Helder’ lag twee dagen aan de kade langs de rivier de Donau. Het was de eerste keer dat het schip het dok verliet. Dat was nodig om tijdelijk plaats te maken voor andere schepen.

Inmiddels is de Den Helder weer terug op zijn plek in het dok voor de verdere staalbouw en het volledig afronden van conserveerwerkzaamheden. Naar verwachting duurt dit tot maart dit jaar.

In april begint het in bedrijf stellen van de scheepssystemen. De volgende grote stap is de zogenoemde werfproeftocht. Deze volgt begin 2024, het jaar waarin de bouw van het schip klaar moet zijn. In 2025 moet het CSS volledig operationeel zijn.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nieuw asfalt voor Vliegbasis Leeuwarden

Alle start- en landingsbanen van Vliegbasis Leeuwarden krijgen een nieuwe laag asfalt. De renovatiewerkzaamheden zijn deze week begonnen en duren tot en met augustus 2023. Vanaf april tot midden augustus vliegen er daarom vanaf Leeuwarden geen gevechtsvliegtuigen.

Bouwvakkers werken tot april aan de hoofdbaan. De secundaire baan is dan nog open voor incidenteel vliegverkeer. De rest wordt van april tot en met augustus vervangen. Vanaf dat moment is het hele vliegveld gesloten, alleen voor de traumahelikopter geldt een uitzondering.

Gevechtsvliegtuigen kunnen in deze tweede fase van de werkzaamheden niet vanaf de basis vliegen. Het trainingsprogramma wordt dan voortgezet vanaf vliegbasis Volkel. De kisten zijn wel regelmatig hoor- en zichtbaar in het luchtruim boven de provincie Friesland.

De nieuwe asfaltlagen zijn nodig zodat onder andere gevechtsvliegtuigen veilig kunnen opstijgen en landen. Ook komt er een nieuwe toplaag, een zogeheten anti-skid. Verder worden onder andere elf kilometer aan afwateringsgoten vervangen en de baanverlichting verduurzaamd. Tevens krijgt de vliegbasis vier nieuwe vliegtuigafreminstallaties (VAI); een veiligheidssysteem aan het begin en einde van een start- en landingsbaan.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

Luchtmobiel oefent met 'hoist'

Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade hebben samen met collega's uit Amerika geoefend in het gebruik van de 'hoist'. Dit is een laatste redmiddel om onder meer gewonde personen op te halen uit moeilijk begaanbaar gebied zoals de jungle. De oefening vond plaats in Roemenië waar de militairen zijn gestationeerd met het oog op de oorlog in Oekraïne.

Bij de Nederlandse deelnemers ging het om personeel van 11 Geneeskundige compagnie en 11 Geniecompagnie. Tijdens de oefening werkten de militairen samen met collega's van 101st Airborne Division (Air Assault) en 1st Armored Division van de Amerikaanse landmacht.

Naast de 'hoist'-training maakten de Nederlanders ook kennis met de UH-60 Blackhawk helikopter die voor de evacuatie van gewonden wordt gebruikt en was er een 'cold-and-hot load training waarin werd getraind op het in- en uitstijgen van een helikopter onder verschillende omstandigheden.

Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 25 seconden

Opgeven is geen optie

De Koninklijke Marechaussee doet met twee teams mee aan Alpe d'HuZes, een sportief evenement waarbij geld wordt ingezameld voor kankeronderzoek en de verbetering van de kwaliteit van leven voor mensen met kanker. Het evenement in de Franse Alpen vindt dit jaar op 1 juni plaats.

Tijdens Alpe d'HuZes kunnen de deelnemers kiezen op welke manier ze de bijna 1.900 meter hoge berg beklimmen. Dat kan wandelend, hardlopend of fietsend. Er doen jaarlijks duizenden mensen aan mee onder het motto 'opgeven is geen optie'.

De twee teams van de marechaussee bestaan uit twintig sporters. Eind mei reizen ze naar Frankrijk af. Alpe d'Huez ligt ongeveer zestig kilometer van de wintersport Grenoble in de Franse Alpen. De berg is onder meer beroemd vanwege de Tour de France. De deelnemers van de marechaussee hopen minimaal 30.000 euro binnen te halen voor het goede doel.
Bron: Defensie

x
leestijd: +/- 30 seconden

Man met mes aangehouden op Schiphol

Een achttienjarige man is deze week door de marechaussee aangehouden omdat hij met een groot mes in zijn broekband over de luchthaven liep.

De man liep samen met enkele anderen rond op Schiphol. De groep viel op door hun gedrag. Ze werden door marechaussees aangesproken en gecontroleerd. Bij de controle van de man werd in zijn broeksband een groot mes aangetroffen. Hierop is hij aangehouden en is het mes in beslag genomen

Een dag eerder vond de marechaussee een mes in een tas van een 52-jarige man, die stond te schreeuwen tegen medewerkers van een winkel op Schiphol.

Bron: Defensie