Foto Diversen

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Kustwacht Caribisch Gebied breidt uit

De Kustwacht in het Caribisch gebied gaat groeien. Met meer personeel ontwikkelt de organisatie zich tot een 24/7 opererende instantie.

Op dit moment heeft de organisatie ongeveer 250 medewerkers in dienst en volgens het Jaarplan 2023 komen daar naar verwachting tientallen voltijdbanen bij. De nieuwe medewerkers worden voornamelijk geworven in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Met de personele groei versterkt de Kustwacht onder meer het grenstoezicht. Daarnaast investeert de organisatie komend jaar in nieuw en bestaand materieel.

De Kustwacht is een belangrijke schakel in de rechtshandhavingsketen van het Caribische deel van het Koninkrijk. De Kustwacht opereert in samenwerking met lokale, regionale en internationale partners (zoals de Verenigde Staten, Colombia en het Verenigd Koninkrijk), wat cruciaal is voor inzet in het maritieme domein. Een flink domein: het werkgebied op en rond de Boven- en Benedenwindse eilanden beslaat circa driehonderdduizend vierkante kilometer. Bijna vier keer de grootte van het Benelux-grondgebied.

De organisatie is naast dienstverlening, zoals search and rescue, verantwoordelijk voor opsporings- en toezichthoudende taken in het Caribisch gebied. Hierbij valt te denken aan algemene politietaken, terrorismebestrijding en grensbewaking. Ook het bestrijden van mensensmokkel, mensenhandel en andere irreguliere immigratie vallen onder hun werkzaamheden.

Vooral in de drugsbestrijding was de Kustwacht afgelopen jaar uitzonderlijk succesvol, met in totaal bijna 35.000 kilo onderschepte contrabande. Dat maakt dat de organisatie een belangrijke rol speelt in de strijd tegen internationale ondermijning.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Duitsers hebben weinig vertrouwen in eigen krijgsmacht

Slechts één op drie Duitsers heeft vertrouwen in de Duitse krijgsmacht. Met name op het gebied van materieel zijn er grote zorgen, zo komt naar voren uit onderzoek in opdracht van de Duitse publieke omroep ARD.

Slechts acht procent van de respondenten vindt het huidige militaire materieel toereikend om een mogelijke aanval op NAVO-grondgebied af te slaan. Toch is de Leopard 2-tank, die door verschillende landen aan Oekraïne worden geleverd en als een van de beste tanks ter wereld worden gezien, van Duitse makelij. Van de ondervraagden denkt 38 procent dat de Bundeswehr in staat is samen met haar partners zo'n aanval af te slaan.

Daarnaast meent zestig procent dat de Duitse strijdmacht in de eigen gelederen onvoldoende optreedt tegen extreemrechtse ideeën. Onder de vermeende samenzweerders van een recente extreemrechtse poging tot staatsgreep in Duitsland bevonden zich een Duitse militair en meerdere reservisten.

In de Duitse strijdmacht als geheel heeft slechts 35 procent van de bevraagden echt vertrouwen. De resultaten zijn volgens de ARD de slechtste sinds 1998, toen zulke onderzoeken voor het eerst plaatsvonden. In 2020 had nog 59 procent veel of zeer veel vertrouwen in de Bundeswehr.
Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 30 januari en 1 februari en had 1.328 respondenten en een foutmarge van twee tot drie procentpunten.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Marineschepen op mijnenjacht

Mijnenjagers Zr.Ms. Makkum en Zr.Ms. Schiedam sluiten zich de komende maanden aan bij respectievelijk de Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG2) en de SNMCMG1. Deze NAVO-vlootverbanden houden zich de komende drie maanden onder meer bezig met het ruimen van explosieven.

SNMCMG1 doet dat vooral in de Oostzee, Noordzee en de Atlantische Oceaan. Daar liggen nog steeds mijnen en andere projectielen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ze leveren gevaar op voor scheepvaart en visserij.

SNMCMG2 opereert vooral in de Middellandse Zee. Met het eskader neemt de Makkum daar ook deel aan maritieme veiligheidspatrouilles. In de Adriatische Zee draait het vooral om het vernietigen van mijnen. Die liggen daar als gevolg van recente conflicten.

Beide vlootverbanden combineren de inzet met internationale (mijnenbestrijdings)trainingen. Dit om de geoefendheid met NAVO-partners op peil te houden.

SNMCMG1 en SNMCMG2 zijn onderdeel van het snelst inzetbare deel van de NATO Response Force, de zogenoemde flitsmacht (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF). Hierop kan het bondgenootschap voor militaire operaties direct een beroep doen. De eskaders zijn hiervoor permanent beschikbaar. De Koninklijke Marine levert continu mijnenjagers aan de NAVO voor de snel inzetbare vlootverbanden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Defensie moet duurzamer

De Nederlandse krijgsmacht moet de komende jaren beter voorbereid zijn op klimaatverandering, onafhankelijker worden van fossiele brandstoffen en minder grondstoffen verbruiken.

Er zijn plannen om bijvoorbeeld de uitstoot van schepen te verminderen en vliegbases te vergroenen. Zelfs kampementen moeten duurzamer worden. Ook andere zaken, zoals energiezuinigere gebouwen, duurzamere dienstreizen en een lagere afvalproductie, worden genoemd in de duurzaamheidsplannen die staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) aan de Kamer heeft gestuurd.

Defensie wil verduurzaming zoveel mogelijk in NAVO-verband aanpakken. Voor de plannen zijn miljoenen euro's nodig. Het geld komt uit verschillende potjes. Voor verduurzaming van het vastgoed is dit jaar achttien miljoen euro beschikbaar, oplopend tot zestig miljoen in 2026. In dat jaar is er ook nog twaalf miljoen te besteden voor duurzame brandstof en veertien miljoen om transportvoertuigen en personenauto's te vervangen door emissievrije exemplaren. Op de langere termijn is er echter nog veel meer geld nodig voor dit soort doeleinden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Opnieuw langer wachten op nieuwe uitrusting

De definitieve gevechtskleding waar Nederlandse militairen reikhalzend naar uitkijken laat naar verwachting een jaar langer op zich wachten.

Bij de testen bleek niets van de aangeboden kleding te voldoen aan de eisen die Defensie vooraf stelde. Beide leveranciers hebben aangegeven dat zij de gevechtskleding kunnen verbeteren om alsnog aan de gestelde kwaliteitseisen te voldoen.

De afgelopen tijd werd kleding, uit het project Defensie Operationeel Kleding Systeem (DOKS), van twee potentiële leveranciers uitvoerig getest. Zo droegen militairen van verschillende eenheden de gevechtskleding onder verschillende (klimatologische) omstandigheden. Daarbij werd onder meer gekeken naar functionaliteit en draagcomfort. Eerder liep DOKS ook al uit. Dat had te maken met een kort geding, aangespannen door afgewezen leveranciers.

Defensie heeft in een eerder stadium al besloten een tussenoplossing te introduceren. Militairen krijgen sinds medio vorig jaar dit verbeterde interim-kledingpakket. Met de uitgifte van zo’n 480.000 broeken en jassen betreft dat een grote logistieke operatie. Nu DOKS langer op zich laat wachten, wordt de interim-oplossing verlengd.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 15 seconden

Chinese spionageballon gespot boven VS

De Verenigde Staten volgen al enkele dagen een Chinese spionageballon boven Amerikaans grondgebied, aldus Amerikaanse functionarissen. Kort is overwogen de ballon neer te halen, maar daarvan is afgezien omdat vallende brokstukken een gevaar zouden kunnen vormen.

De vondst is pikant, in een tijd van hoog opgelopen spanningen tussen de twee landen en slechts enkele dagen voor een geplande reis naar Beijing van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken. De ballon kwam uit de richting van Canada.

Inmiddels meldde ook het Canadese ministerie van Defensie een 'spionageballon op grote hoogte' te hebben geconstateerd. Canada zegt hierover regelmatig contact te hebben met de Amerikaanse buren. Mogelijk gaat het om een tweede incident.

De ballon wordt onder meer in de gaten gehouden met militaire vliegtuigen. Omgehangen met spionage-apparatuur vliegt-ie veel hoger dan bijvoorbeeld passagiersvliegtuigen en vormt daar dus geen gevaar voor, net als voor mensen op de grond, aldus de Amerikanen.

China zegt de zaak te onderzoeken. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken houdt het land zich altijd aan internationale wetgeving en heeft het niet de intentie om het luchtruim van een soeverein land te schenden. Zij sprak de hoop uit dat beide kanten in de zaak "kalm en zorgvuldig" handelen.

Bron: ANP

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Spanje levert tanks en Polen kort Leopard-training in

Spanje levert Oekraïne mogelijk tussen de vier en zes Leopard 2A4-tanks, zo meldt de krant El País op basis van regeringsbronnen. Ondertussen wil Polen, Oekraïense militairen in vijf weken opleiden in het gebruik van de tank. Normaal staan daar tien weken voor.

Het aantal tanks dat geleverd kan worden hangt af van de staat van de 53 exemplaren die al tien jaar lang staan opgeslagen op een basis in Zaragoza. Tot nu toe heeft Duitsland veertien Leopard toegezegd en ook Polen zegt klaar te staan om net zoveel tanks te leveren. Finland en Noorwegen zijn eveneens bereid om de tanks van Duitse makelij aan Oekraïne te geven.

Het land verwacht ongeveer honderdtwintig exemplaren te krijgen. Dat zijn niet alleen de Leopards. Amerika en Engeland leveren respectievelijk M1 Abrams- en Challenger 2-tanks.
Om de Oekraïners in korte tijd ook klaar te stomen om de tanks te bedienen, moet in trainingen worden geïntensiveerd.

"Inclusief extra instructeurs en trainingssessies in het weekend”, aldus een Poolse commandant. In Europa zijn momenteel drie trainingscentra: in Polen, Duitsland en Zwitserland. In de simulators kunnen veertien tankbemanningen van elk vier militairen aan de slag. Ook de Oekraïense militairen die de tanks gaan onderhouden, krijgen een training.

Bron: Defensie. Foto: MCD (Leopard 2A4)

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Verenigde Naties willen onderzoek naar oorlogsmisdaden Wagner Groep

De Verenigde Naties willen dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Mali. Die zouden sinds 2021 worden gepleegd door regeringstroepen en het huurlingenleger van de Russische Wagner Groep. De VN spreken van een ‘klimaat van terreur en straffeloosheid’.

Onderzoekers vangen geluiden op over ‘verschrikkelijke’ executies en massagraven. Ze hebben aanwijzingen dat troepen van het Malinese leger en Wagner in maart 2022 in een paar dagen honderden mensen van een minderheid hebben geëxecuteerd in een plaats in het midden van Mali. De strijdkrachten zouden zich ook schuldig maken aan marteling, verkrachting en ander seksueel geweld. In de gebieden waar gevochten wordt vinden daarnaast verdwijningen, ontvoeringen en plunderingen plaats.

De Wagner Groep is ook actief in de oorlog in Oekraïne en staat bekend als meedogenloos. De Verenigde Staten spreken bijvoorbeeld van wijdverbreide wreedheden en het schenden van mensenrechten. Het Witte Huis heeft het huurlingenleger daarom recent bestempeld als internationale criminele organisatie. Wagner heeft officieel niets te maken met het Kremlin, maar volgens Washington is het nauw betrokken bij het buitenlands beleid van Moskou.

Bron: ANP

x
leestijd: +/- 35 seconden

Japan en NAVO halen banden aan

Japan en de NAVO gaan de onderlinge relatie versterken. De Russische invasie van Oekraïne en de intensievere militaire samenwerking tussen Moskou en China motiveren de twee partijen tot nauwere samenwerking op het gebied van onder meer maritieme veiligheid en het bestrijden van cybercrime.

“De wereld bevindt zich op een historisch keerpunt in de ernstigste en meest complexe veiligheidsomgeving sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog", aldus NAVO-chef Jens Stoltenberg en de Japanse premier Fumio Kishida. Zij uiten ook hun bezorgdheid over de nucleaire dreigementen van Rusland, gezamenlijke militaire oefeningen van Rusland en China in de buurt van Japan en de ontwikkeling van kernwapens door Noord-Korea.

Japan ontvouwde eind vorig jaar ingrijpende plannen om zijn defensie te versterken. Het land komt na de VS en China op de derde plaats als het gaat om militaire uitgaven. Kishida overweegt later deze maand Kiev te bezoeken om de steun aan Oekraïne kracht bij te zetten, aldus Japanse media.

De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) telt dertig landen in Europa en Noord-Amerika. Kishida en de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol waren vorig jaar de eerste leiders van hun land die als waarnemers een NAVO-top bijwoonden. China heeft eerder kritiek geuit op de inspanningen van de NAVO om haar allianties in Azië uit te breiden. Rusland beschouwt een eventuele uitbreiding van het westerse bondgenootschap als een bedreiging.

Bron: ANP