De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.
WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.
FOTO’S GEZOCHT!
Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.
Witte wereld
De Winter Warfare Course in Zweden staat garant voor mooie foto’s. Dit keer deed een van de ‘tijgers’ van de Charlie-compagnie 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel mee aan deze internationale opleiding van de Zweedse landmacht. Daarin wordt geleerd hoe te verplaatsen en overnachten onder winterse omstandigheden en wat het effect is van sneeuw en kou op militair optreden. Foto: C-cie 11 Luchtmobiel.
Gevoelig gewondentransport
Medisch professionals beschikken sowieso over tal van vaardigheden, maar in het leger komt daar nog wat bovenop. Deze soldaten van de 3rd Infantry Division zijn hier bezig met het behalen van hun Expert Field Medical Badge en die krijgen ze zeker niet cadeau. Onderdelen van het zware programma zijn onder meer een fitnesstest, navigatie-opdrachten overdag en 's nachts, het volbrengen van verschillende militaire vaardigheden, het behandelen van gewonden in een tactische setting en een mars van twaalf mijl. Ofwel een kleine twintig kilometer. De foto is van U.S. Army photo Summer Parish.
Adembenemend kantoor
Je hebt kantoren met een aardig uitzicht, maar weinig werkplekken kunnen wedijveren met het uitzicht dat de vliegers van het Amerikaanse demonstratieteam Thunderbirds dagelijks hebben. Of ze veel tijd krijgen om daarvan te genieten is maar de vraag, want om zo dicht bij elkaar allerlei spectaculaire manoeuvres te vliegen, vraagt om opperste concentratie. Gelukkig kunnen ook wij meegenieten. Foto: U.S. Air Force, Tech. Sgt. Nicolas Myers.
Pech onderweg?
Heel af en toe krijgt zelfs de beste straaljager pech. Even Apeldoorn bellen wordt lastig, dus moet er soms een helikopter aan te pas komen om de pechvogel te verplaatsen. Om niets aan het toeval over te laten wordt dat uiteraard ook geoefend. Dus maakte dit keer een niet langer vliegwaardige F-35C van de Amerikaanse marine een enkele reis per heli. De zware jongen die de klus klaarde, een CH-53K King Stallion, had er zo te zien geen moeite mee. Fijn dat Kyra Helwick het tafereel voor ons vereeuwigde.
Zo gaat 'ie goed...
…Zo gaat 'ie beter. Alweer een kilometer! Marcheren met de blik op oneindig en stap voor stap. Nederlandse militairen samen met Roemeense, Franse, Amerikaanse en Slowaakse collega's tijdens de laatste loodjes van de zesmijls mars. Omgerekend circa tien kilometer. De foto is gemaakt tijdens de eerste multinationale Air Assault training op het Roemeense vliegveld Mihail Kogalniceanu. Foto: Robert Faison.
Redding nabij
Matrozen van het geleide-wapenfregat USS Rafael Peralta trainen met een rigid-hull inflatable boat(RHIB) een zogenoemde ‘man overboord procedure’ in de Filipijnse Zee. Het fregat van de Arleigh Burke-klasse maakt deel uit van Task Force 71/Destroyer Squadron (DESRON) 15 van de Zevende Vloot. Foto: U.S. Navy, Mass Communication Specialist 1st Class Greg Johnson.
Pantsers voor Oekraïne
De kogel is door de kerk: Europa levert tanks aan Oekraïne. Waaronder veertien van deze Duitse Leopard 2A6 tanks, door menig expert bestempeld als beste tank ter wereld. De kersverse Duitse defensieminister Boris Pistorius benadrukt dat de levering niet ten koste gaat van de gevechtskracht van de Bundeswehr. Training van Oekraïens personeel vindt in Duitsland plaats.
Wakend oog
Naast militaire leiders van de Verenigde Staten en Israël volgt ook de internationale pers met argusogen de oefening Juniper Oak. Zo wordt hier de landing van een E-2D Hawkeye op het dek van de Nimitz-klasse USS George H.W. Bush (CVN 77) geobserveerd. Juniper Oak is een jaarlijks terugkerende, bilaterale oefening van U.S. Central Commanden de Israeli Defense Force. Bedoeld om de interoperabiliteit te vergroten. De foto werd genomen door Communication Specialist 3rd Class Nicholas Avis.
Ervaringen uitwisselen
Nederlands luchtmachtpersoneel debrieft een vlieger van 495th Fighter Squadron van de US Air Force tijdens een F-35 cross-service training op de Engelse basis Lakenheath. Op beeld vastgelegd door airman 1st Class Seleena Muhammad-Ali. Het squadron maakt deel uit van 48 Fighter Wing, ook wel Liberty Wing. Het is tot op heden de enige eenheid binnen de U.S. Air Force die wordt aangeduid met zowel een naam als een nummer.
Neus aan neus
Vaste inzender Manolito Jaarsma stuurde ons bijgaande foto. In het zo kenmerkende 'eigenzinnige' spottersjargon heet dat dan 'op de foto één van de NDTA / 148 FS / 162 FW F-16BM’s met op de achtergrond de enige F-16BM die naar Amerika verscheept was en nog voorzien is van het embleem van 312 squadron'. Wij houden het gewoon op: neus aan neus bij de aankomst van een tweede groep F-16's uit Tucson op Charleroi.
Muzikale nabrander
Een na(ver)brandertje, om maar in luchtmacht-termen te spreken. Deze foto is van eind vorig jaar toen het Luchtmacht Mannenkoor een optreden verzorgde voor de bewoners van Verzorgingshuis Sint Jan in Uden. De bewoners genoten met volle teugen, al mocht dat vanwege de privacy niet herkenbaar in beeld gebracht worden. Foto: Karin van der Hoeven–Verstegen.