Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Dienjaar Defensie in trek

Het Dienjaar dat in september start, is in trek. Inmiddels hebben zich al 309 belangstellenden aangemeld voor de eerste lichting van 125 plekken. De verwachting is dat een deel van de jongeren afvalt tijdens de psychische selectie en medische keuring. Wie is goedgekeurd, maar voor wie geen plek is, wordt doorgeleid naar de volgende lichting.

Defensie kampt onder meer vanwege krapte op de arbeidsmarkt met veel vacatures. Zodoende worden de bestaande wervingsinspanningen geïntensiveerd, maar is ook besloten tot de invoering van het Dienjaar. In eerste instantie jongeren, maar ook mensen met werkervaring (zij-instromers) kunnen op deze manier kennismaken met Defensie. Hier krijgen ze de kans zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen en bij te dragen aan onze veiligheid. In tegenstelling tot de vroegere dienstplicht is deelname vrijwillig.

Na een korte opleiding worden de deelnemers als militair ingezet. Ze draaien mee als volwaardige collega’s met een passend salaris. De hoop is dat veel deelnemers na het Dienjaar bij Defensie willen blijven, als beroepsmilitair, burger of reservist.

Defensie liet zich voor dit initiatief onder meer inspireren door Zweden. Een soortgelijk programma zorgde hier voor een forse toename van de bezetting op militaire functies.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Militairen aan de slag voor EU-missie Bosnië en Herzegovina

In Bosnië en Herzegovina zijn deze week Nederlandse militairen aan de slag gegaan. Het gaat om vier stafofficieren. Ze leveren een bijdrage aan de European Force (EUFOR Althea) dat zich inzet voor de politieke en sociale stabiliteit. Dit moet de kans op een nieuw (gewapend) conflict verminderen.

EUFOR Althea heeft verder als doel stabiliteit in Bosnië en Herzegovina te waarborgen en capaciteitsopbouw van de strijdkrachten te bevorderen. Het belang van de missie is sinds de oorlog in Oekraïne verder toegenomen. 

Op de lange termijn moet de missie bijdragen aan een stabiel, levensvatbaar Bosnië-Herzegovina. Een land dat vreedzaam samenwerkt met zijn buurlanden en op weg is naar EU-lidmaatschap.

De Nederlanders opereren voor ongeveer zes maanden vanuit het hoofdkwartier in Sarajevo.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Nieuwe sensoren voor MQ-9 Reaper

Defensie kan op korte termijn schaarse sensorcapaciteit kopen voor de onbemande MQ-9 Reaper-verkenningsvliegtuigen. Het gaat om drie signal intelligence/electronic support measures-pods.

Dankzij de geboden mogelijkheid krijgt Defensie dit schaarse systeem een jaar eerder dan voorzien. Als alles volgens plan verloopt, wordt de eerste pod eind dit jaar al geleverd. Dit is van belang vanwege de situatie aan de oostflank van Europa en de bijdrage die de systemen kunnen bieden aan het versterken van de eigen en bondgenootschappelijke veiligheid.

De SIGINT/ESM-pod (signal intelligence/electronic support measures) vangt radarsignalen en radiotransmissies op en bouwt daarmee een elektronisch beeld op van de activiteiten in het operatiegebied. Met het project is tussen de vijftig en honderd miljoen euro gemoeid.

Voor 31 januari moet Defensie aangeven of zij van dit aanbod gebruik wil maken. Staatssecretaris Christophe van der Maat heeft de Kamer woensdag laten weten deze kans te willen grijpen. De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voornemen van Defensie.

Nederland heeft vier Reapers, waarvan er drie op Curaçao staan. Daarnaast werd juni vorig jaar de aanschaf van vier extra toestellen bekend gemaakt.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >25 seconden

Opereren bij duisternis

Vanaf 23 januari 2023 bereidt het personeel van het Air Combat Command van de Koninklijke Luchtmacht zich voor op het opereren bij duisternis. In de weken 4, 6, 7 en 9 wordt er van maandag tot en met donderdag gevlogen tot uiterlijk 22.30 uur. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats.

Het vliegen gebeurt veelal boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant. De vliegers worden tijdens deze vluchten ondersteunt door luchtgevechtsleiders vanaf AOCS Nieuw Milligen.

De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht trainen overigens het gehele jaar door in de avonduren. Wilt u meer weten over deze en andere vliegbewegingen? Kijk dan op luchtmacht.nl/vliegbewegingen. Heeft u een vraag of ervaart u hinder van de vluchten dan kunt u dit kenbaar maken via luchtmacht.nl/geluidshinder.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Mariniers trainen Oekraïners

Zo’n zeventig militairen van het Korps Mariniers trainen in het Verenigd Koninkrijk vanaf deze maand op grote schaal Oekraïense militairen. Dat gebeurt tot eind april, samen met Britse collega’s.

De Britten en Nederlanders geven de Oekraïners een militaire basistraining van vijf weken. Die bestaat uit onder meer tactiek, wapenleer met schietopleiding, medische zorg, omgang met explosieven, humanitair oorlogsrecht en de omgang met cyberdreiging. Het Verenigd Koninkrijk wil de komende maanden samen met verschillende partners zo’n 10.000 Oekraïense rekruten opleiden.

Vorig jaar trainden Nederlandse militairen ook Oekraïeners in het Verenigd Koninkrijk. Toen namen negentig landmachtmilitairen die taak voor hun rekening. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Militair materieel via Eemshaven naar Litouwen

Militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade vertrekken binnenkort naar Litouwen om bij te dragen aan de zogeheten ‘Enhanced Forward Presence’ (eFP). Op maandag 23 januari vindt in de Eemshaven het beladen van het schip plaats waarmee het Nederlandse materieel naar Litouwen wordt verscheept. 43 Gemechaniseerde Brigade is de komende twee jaar hofleverancier aan de missie op de Europese oostgrens.

Maandag vanaf acht uur ’s morgens worden zware pantservoertuigen zoals de CV90, Boxer en Fennek op het schip geladen. Volgende week woensdag, 25 januari, vertrekt ook een deel van de militairen zelf naar Litouwen. Ze blijven daar ongeveer zes maanden, waarna ze worden afgelost door collega’s van de brigade in Havelte.

43 Gemechaniseerde Brigade beschikt over zware vuurkracht, snelheid en bepantsering. De combinatie van goedgetrainde militairen en robuust materieel, is bij uitstek geschikt om te vechten en verdedigen tegen een gelijkwaardige tegenstander.

Vanwege de ontwikkelingen in de afgelopen jaren in het oostelijk deel van Europa, voelen een aantal NAVO landen zich bedreigd. eFP staat voor enhanced Forward Presence, oftewel versterkte vooruitgeschoven aanwezigheid. Militairen van de NAVO zijn sinds begin 2017 aanwezig aan de oostgrens van Europa in Polen, Estland, Letland en Litouwen. De NAVO-troepen zijn daar gestationeerd op verzoek van deze vier landen. Op deze manier wil de NAVO haar bondgenoten in het oosten van Europa geruststellen en laten zien dat zij haar bondgenoten niet in de steek laat.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

AWACS-missie op oostflank

De NAVO zet Airborne Warning and Control System (AWACS)-vliegtuigen in om vanuit Roemenië Russische troepenbewegingen te volgen. Het eerste toestel landde deze week op de luchtmachtbasis van Otopeni, nabij Boekarest. De toestellen gaan de oostflank van het militaire bondgenootschap in de gaten houden.

De operatie, die vorige week door de NAVO werd aangekondigd, gaat enkele weken duren. De surveillancevliegtuigen zullen uitsluitend boven NAVO-grondgebied verkenningsvluchten uitvoeren, aldus de Roemeense minister van Defensie.

Door het stationeren van de vliegtuigen in Roemenië spaart AWACS in ieder geval twee uur aan aanvliegtijd. De basis in Roemenië ligt op minder dan tweehonderd kilometer afstand van de EU- en NAVO-grens.

De toestellen behoren tot de vloot van veertien NAVO-surveillancevliegtuigen.  Sinds 1982 vliegt de NAVO met radarvliegtuigen vanaf de Duitse NAVO-vliegbasis Geilenkirchen. Vanaf februari vliegt AWACS structureel patrouilles boven Oost-Europa en de Baltische zee om Russische militaire activiteiten in het vizier te krijgen. Dankzij de radarschotels op de vliegtuigen kan AWACS vierhonderd kilometer ver in vijandelijk gebied kijken.

Bron: NAVO

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Zuid-Afrikaanse marine oefent met Chinese en Russische collega's

De Zuid-Afrikaanse marine gaat in februari oefeningen voor de oostkust houden met de marines van China en van Rusland. De Zuid-Afrikaanse strijdkrachten hebben volgens plaatselijke media bekendgemaakt dat de manoeuvres, die 'Mosi' worden genoemd, worden gehouden van 17 tot en met 27 februari.

Aan de internationale oefeningen, die plaatsvinden voor de kust tussen Durban en Richards Bay, doen 350 Zuid-Afrikaanse marinemensen mee.

Zuid-Afrika heeft, net als China, de Russische inval van 24 februari vorig jaar in Oekraïne niet veroordeeld en kiest geen partij in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Bron: ANP

x
leestijd: +/- 35 seconden

Efficiënter schieten dankzij civiel-militaire samenwerking

Militairen van Vliegbasis Leeuwarden gebruiken sinds deze week de schietbaan van de Stichting Indoor Schietbaan Leeuwarden (SISL) voor hun jaarlijkse schietoefeningen.

Commandant Air Combat Command commodore-vlieger Johan van Deventer loste het eerste schot. “Dit is nog eens een mooie lokale samenwerking. Nu we gebruik maken van deze schietbaan, hoeven onze militairen niet meer van Leeuwarden naar Assen voor hun schietoefeningen. Dat scheelt veel gereis en tijd. Tijd die onze mannen en vrouwen kunnen gebruiken voor hun training en het veilig houden van Nederland.”

SISL-penningmeester Paul Hoekstra vindt het ‘eervol dat de luchtmacht onze banen gebruikt’. “Onze stichting draagt de krijgsmacht een warm hart toe.”

Vliegbasis Leeuwarden had tot rond de eeuwwisseling een eigen schietbaan. Vanwege bezuinigingen is deze echter gesloopt en moesten militairen naar de militaire schietbanen in Witten bij Assen, Havelte en Den Helder.  

Jaarlijks moeten militairen laten zien dat ze Militaire Basis Vaardigheden beheersen voordat ze worden uitgezonden. Het met goed gevolg afleggen van schietoefeningen is één van die vaardigheden.

Bron: Defensie

x
+/- 25 seconden

Militairen breken wereldrecord roeiwedstrijd

Militairen Ingeborg Dijkstra en Guus Koppes startten 12 december met nog twee fanaten aan een roeitocht tussen La Gomera op de Canarische Eilanden en het tropische eiland Antigua in de Caribische Zee. Met hun deelname aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge wilden ze geld ophalen voor ‘The Ocean Cleanup’ én een wereldrecord neerzetten. En… dat is gelukt!

Na ruim een maand kwam het team zaterdag aan in Antigua. Het was een uitdaging met mooie momenten, zoals het zien van dolfijnen en walvissen, maar ook zware momenten; altijd natte kleding, weinig slaap en veel fysieke inspanning, aldus de sportievelingen.

Toch wisten ze de loodzware tocht tot een goed einde te brengen. Sterker nog, ze zetten een wereldrecord neer. Het team wist de 5000 kilometer te volbrengen in 32 dagen, 23 uur en 53 minuten. Een nieuw record voor mixed teams in deze Talisker Whisky Atlantic Challenge. Het oude record werd daarmee met liefst acht dagen verpulverd. Gefeliciteerd!

Bron: NEDurance