Tekst Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook, in onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie emotioneert, fascineert en laat zien hoe zaken in elkaar steken. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen op straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden en dorpen, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto(’s) met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Vurig klusje

De vonken vliegen ervan af! De Amerikaanse sergeant Vincent Holmes, een techneut van 911 Maintenance Squadron gespecialiseerd in de technologie van vliegtuigmetalen, hanteert de slijpschijf tijdens een onderhoudsklus op Pittsburgh International Airport Air Reserve Station. Foto: Sergeant Jeffrey Grossi.

In de kijker

Tijdens een training op Schofield Barracks, Hawaii, houdt deze soldaat zijn omgeving scherp in de gaten. Moet ook wel, want je wilt wel zeker weten waar je op gaat schieten met dit enorme wapen. De foto is gemaakt door Jeffrey Garland.

Nachtelijke nadering

Ook weleens blij geweest als eindelijk dat tankstation in beeld kwam terwijl het lampje van de benzinemeter al geruime tijd knipperde? De bemanning van deze U.S. Air Force MC-130J Commando II zal het zeker niet zover hebben laten komen. Een behoedzame nachtelijke nadering van de KC-135 Stratotanker van 91 Expeditionary Air Refueling Squadron betekent dat de tanks in een mum van tijd weer helemaal opgetopt worden. En de missie kan worden voortgezet. Zegeltjes worden helaas niet verstrekt. Ook deze foto is van Amerikaanse makelij: sergeant Daniel Asselta.

Officieren in de dop

“Niet helemaal recent, maar misschien toch leuk voor jullie rubriek”, schrijft Barbara van der Linde bij deze foto. Die is gemaakt vanuit het park Valkenberg in Breda met zicht over de Koninklijke Militaire Academie. We zien eerstejaars cadetten aan het einde van hun introductieweek. 

Zware jongens

Tussen de ruim 1.250 voertuigen die de Amerikanen deze maand via de haven van Vlissingen aanvoeren voor hun 2nd Armored Brigade Combat Team zaten enkele zware jongens. Staffsergeant Daniel Yeadon fotografeerde soldaten van 260 Movement Control Team, die met behulp van een tablet de labels op de voertuigen scannen, zodat ze op de juiste truck, boot of trein komen voor verder vervoer naar de eindbestemming.

Bedankt Baden-Powell!

SERE is binnen de NAVO een standaard begrip. Tijdens een opleiding Survival, Evasion, Resistance en Extraction leren militairen, afgesneden van collega's, hoe ze moeten overleven in een onbekende, vijandige omgeving. Met dank aan Baden-Powell, die aan de basis stond van bushcraft (zie de vorige Defensiekrant). Deze foto van een training door de Bundeswehr in Litouwen is gemaakt door Tomas Vlach.

Logistieke rollercoaster

“Ons eten is daar,” klinkt het op de luchthaven van Kindu in de Democratische Republiek Congo (DRC). “En vergeet dat pakje voor de kapitein niet”. Ver van huis waardeer je een goede keuken met verse gerechten of een postpakketje des te meer. Onder de noemer ‘Africa Tour’ maakt een Airbus A400M om de drie weken een vijfdaagse tocht over het Afrikaans continent om Belgische militairen te bevoorraden. Met stops als Niamey (Niger), Libreville (Gabon), Kinshasa (DRC), Lubumbashi (DRC), Kindu (DRC) en Cotonou (Benin) een serieuze logistieke uitdaging. Foto: Clint Soete.

Vrouwen staan hun mannetje

Zul je net zien: is het 'man over boord', zijn het de vrouwen die het werk opknappen. Vrouwelijke matrozen van het geleide-wapen-fregat USS Decatur, onderdeel van de Nimitz Carrier Strike Group die in de Filipijnse Zee patrouilleert, laten een reddingsboot te water. Hun mannelijke collega's kijken aandachtig toe...Foto: Mass Communication Specialist 2nd Class David Negron.

Roep om tanks

Vanuit Oekraïne klinkt de roep om zwaar materieel, met name tanks, steeds luider. Europa twijfelt nog, al hebben de Britten inmiddels de eerste Challenger-tanks toegezegd. Duitsland beschikt nog in ruime mate over pantsers, zoals deze van de 37 Panzergrenadierbrigade. Zij vormen de kern van de landcomponent die sinds 1 januari de Very High Readiness Joint Task Force aanvoert, NAVO's snelle reactiemacht. Foto: Marco Dorow (Bundeswehr).