Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Marine en kustwacht centraal in nieuwe televisieserie

De Kustwacht in het Caribisch Gebied is de komende weken het centrale middelpunt in een nieuwe serie van National Geographic. Bovendien krijgt de kijker in de reeks een kijkje in de keuken van de Koninklijke Maine, die tevens in deze regio actief is.

Volgens de zender zijn de afleveringen spannend en realistisch, met onder meer drugsvangsten, reddingsoperaties en smokkelactiviteiten die op camera werden vastgelegd. In de achtdelige serie krijgt de kijker de donkere kant van de prachtige Caribische Eilanden te zien, die de meeste van ons enkel kennen als het ultieme vakantieland.

‘Kustwacht Caribisch Gebied' is vanaf 12 februari, iedere zondag om 21:00 uur te zien.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 10 seconden

Flinke drugsvangst op Schiphol

De douane op Schiphol stuitte vorige week op een lading van 136 kilo cocaïne en 9 kilo methamfetamine.

De harddrugs werden tijdens een controle aangetroffen in containers uit Mexico. Het zogenoemde CargoHarc-team Schiphol van Marechaussee, FIOD en Douane doet verder onderzoek.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Amerikanen met zwaar materieel door Nederland

Recent veel en groot Amerikaans militair materiaal voorbij zien denderen? Dat kan kloppen, want sinds deze week worden onder meer honderden M1 Abrams-tanks en Bradley-infanteriegevechtsvoertuigen door Nederland verplaatst.

Het gaat om 1.275 voertuigen van de Amerikaanse 2nd Armored Brigade Combat Team van de 1st Cavalry Division, uit Fort Hood (Texas), die via ons land naar Polen en Litouwen worden gebracht. Daar gaat de brigade voor een half jaar naar toe vanwege de versterkte militaire aanwezigheid aan de Oostflank van het NAVO-grondgebied. De eenheid lost hier een andere Amerikaanse brigade af.

Het materieel komt aan in de haven van Vlissingen van waar het verder wordt vervoerd over de weg, het spoor en het water. Nederlandse militairen ondersteunen de zogenoemde Host Nation Support (HNS, gastlandsteun) nog tot begin februari.

Bron: Defensie. Foto: maart 2022 van een M1 Abrams-gevechtstank die arriveert in Vlissingen.

x
Leestijd: >30 seconden

Marine draagt commando NAVO-vlootverband over

Duitsland heeft vorige week het commando over de Standing NATO Maritime Group 1 overgenomen van de Koninklijke Marine.

Commandeur Jeanette Morang droeg hiervoor in Den Helder ceremonieel het vaandel over aan haar opvolger Flotillenadmiral Thorsten Marx.

De Nederlandse krijgsmacht droeg het afgelopen jaar bij aan de flitsmacht met onder meer een NH90-helikopter en een vlaggenschip. Dat waren afwisselend Zr.Ms. Rotterdam, Zr.Ms. Van Amstel, Zr.Ms. De Zeven Provinciën, Zr.Ms. Karel Doorman en als laatste Zr.Ms. Tromp. Inmiddels is het Duitse fregat FGS Mecklenburg-Vorpommern aan zet.

De Nederlandse bijdrage stopt na de commando-overdracht uiteraard niet. Ook het komende jaar levert de marine op meerdere manieren bijdrages aan de NAVO.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Koninklijke Luchtmacht hevelt Benelux-luchtruimbewaking over naar België

De zuiderburen bewaken sinds gisteren weer het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. Belgische F-16’s nemen de zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA) over van de Koninklijke Luchtmacht.

Nederland en België nemen deze taak afwisselend voor een aantal maanden op zich. Hiervoor staan permanent twee jachtvliegtuigen klaar. Vanwege de korte waarschuwingstijd kunnen ze binnen enkele minuten opstijgen en een ongeïdentificeerd toestel onderscheppen.

De komende maanden staan de straaljagers paraat op de Belgische vliegbases Kleine-Brogel in het noorden en Florennes in het zuiden. Aansturing gebeurt via het Control and Reporting Centre in Beauvechain.

Nederlandse vliegers worden aangestuurd door het Air Operations Control Station in Nieuw Milligen. Die alarmeert de QRA als een vliegtuig zonder toestemming het luchtruim betreedt.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Tweede Wereldoorlog-explosief niet explosief

De mogelijke bom uit de Tweede Wereldoorlog die eerder deze week werd gevonden in Durgerdam blijkt toch geen explosief te zijn.

Het verdachte voorwerp dat afgelopen dinsdag werd gevonden naast een voetbalveld blijkt een blok cement of steen, met de vorm van een landmijn. Nadat de Explosieven Opruimingsdienst het voorwerp had afgevoerd bleek het toch onschuldiger dan gedacht.

“Er is door de diensten goed gehandeld, want in dergelijke gevallen kun je het maar beter zeker weten”, aldus een politiewoordvoerder.

Het voorwerp werd bij bodemwerkzaamheden in een ‘groot, landelijk gebied’ gevonden, waardoor er geen direct gevaar was voor de omgeving. Wel werden uit voorzorg alle trainingen dinsdagavond afgelast.

Ook het object dat deze week tijdens graafwerkzaamheden bij een nieuwe brug over de Aa in de binnenstad van Almelo werd gevonden was geen explosief. Het bleek volgens de EOD een gedumpte gasfles te zijn. Het Almelose centrum was uren afgezet.

Bron: Parool, Tubantia

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Duitsland leidt VJTF

Sinds 1 januari heeft Duitsland de leiding over NATO’s Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Daarin staan duizenden troepen op stand-by om waar nodig, binnen enkele dagen, te worden ingezet. Duitsland neemt deze rol over van Frankrijk.

De VJTF werd opgericht in 2014 en vormt het hart van NAVO's Response Force. Dat gebeurde naar aanleiding van de annexatie door Rusland van de Krim en de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Als antwoord op de Russische invasie van Oekraïne zijn delen van de VJTF inmiddels ontplooid in Roemenië. In totaal negen landen (België, Tsjechië, Litouwen, Letland, Luxemburg, Duitsland, Nederland, Noorwegen en Slovenië) leveren zo’n elfduizend militairen.

Bron: Defensie. Foto: Bundeswehr

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Onderzoek naar vondst geheime overheidsstukken bij president Biden thuis

Een speciaal aanklager gaat onderzoek doen naar de vondst van vertrouwelijke overheidsdocumenten bij de Amerikaanse president Biden thuis. Het ministerie van Justitie heeft daartoe opdracht gegeven.

Deze week werd duidelijk dat een tweede partij papieren is gevonden in zijn privéwoning in de staat Delaware. De documenten komen uit de tijd dat Biden vicepresident was (2009-2017) onder Obama.

Het papierwerk werd aangetroffen in de garage van de woning in Wilmington. Ook werd er een document gevonden in de privébibliotheek van de president. Volgens een van de advocaten van de president gaat het in de garage om een “beperkt aantal”. Over de inhoud werd niets bekendgemaakt. Eerder schreven Amerikaanse media dat het om een tiental documenten ging.

Bron: NOS

x
leestijd: +/- 35 seconden

Extra vuurkracht voor Oekraïne

Voor het eerst stuurt het Westen gepantserde gevechtsvoertuigen naar Oekraïne. Een belangrijk deel daarvan komt uit Duitsland. Kiev krijgt hiermee deels de vuurkracht waar het al langer om vraagt.

In een gezamenlijke verklaring maakten Duitsland en de Verenigde Staten bekend gepantserde infanterie-gevechtsvoertuigen te gaan leveren. Duitsland stuurt veertig Marder-pantservoertuigen naar Oekraïne en Amerika vijftig Bradley's. Ook stuurt Duitsland net als de Verenigde Staten een Patriot-luchtafweersysteem. Eerder maakte Frankrijk bekend zware AMX-10 pantserwagens te sturen.

Duitsland was lange tijd terughoudend in het sturen van wapens naar Oekraïne, maar die tijden lijken te veranderen. Sinds kort is Duitsland, na de Verenigde Staten, het land dat de meeste wapens levert. Zo blijkt uit cijfers van het Kiel Institute for World Economy.

Bron: NOS