Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

x
Leestijd: +/-55 seconden

Luchtverdedigers terug op Hollandse bodem

De circa honderdvijftig Nederlandse luchtverdedigers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando in Vredepeel zijn weer terug van de missie in Slowakije.

Nederland droeg de afgelopen zes maanden met het Patriot luchtverdedigingswapen bij aan de afschrikkings- en verdedigingsfunctie aan de oostflank van het NAVO-grondgebied. De militairen die gisteren hun familie weer in de armen sloten zijn afhankelijk van de functie drie of zes maanden weggeweest.   

Het Patriot wapensysteem is uitermate geschikt voor de verdediging tegen helikopters, (on)bemande vliegtuigen en raketten. Nederland leverde één van de drie Patriot vuureenheden. Duitsland de andere twee. Zij blijven nog eens zes maanden in Sliač, Slowakije en een aantal Nederlandse militairen blijft daar de Duitse missie ondersteunen.

Een Patriot-vuureenheid bestaat uit een groot aantal militairen en voertuigen. Het wapensysteem is opgebouwd uit onder meer een radar, voor het zoeken van de luchtdreiging en de geleiding van de raketten, een vuurleidingscentrale en meerdere raketlanceersystemen. Deze zijn, afhankelijk van de dreiging, beladen met een mix van raketten. Een aantal voertuigen is noodzakelijk voor de logistieke lijn, onderhoud en het opzetten van verbindingen en beveiliging. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Nederland bundelt luchtverdediging met veertien NAVO-partners

Nederland en veertien andere NAVO-landen gaan hun verdediging tegen raketten en ongewenste vliegtuigen bundelen. Daardoor wordt de capaciteit sterker en goedkoper, aldus defensieminister Kajsa Ollongren.

Behalve Duitsland, dat het initiatief nam, doen ook voor ons land belangrijke landen als het Verenigd Koninkrijk en België mee. Verder sluiten Noorwegen, Finland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Estland, Letland, Litouwen, Bulgarije en Slovenië aan. De deelnemers hebben gisteravond op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel hun handtekening gezet onder het zogenoemde European Sky Shield .

Ollongren spreekt van een ‘belangrijk initiatief’ om de Europese luchtverdediging  te verbeteren door meer samenwerking. “Met alle voordelen van standaardisatie, interoperabiliteit en schaalvoordeel.”

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Marine kiest het ruime sop voor omvangrijk oefenprogramma

De fregatten Zr.Ms. De Zeven Provinciën en Zr.Ms. Van Amstel zijn maandag vertrokken richting de Verenigde Staten en Canada. Daar gaan ze trainen met Amerikaanse schepen, waaronder het nieuwe Amerikaanse vliegkampschip USS Gerald R. Ford.

Kort na het vertrek uit Den Helder ontmoetten beide schepen het Deense fregat HDMS Peter Willemoes voor de oversteek naar Noord-Amerika. Daar zullen de drie schepen meedoen aan Atlantic Archer 2022. Daarin staat onder meer de verdediging tegen aanvallen van vliegtuigen en raketten centraal,  maar ook het opsporen en vernietigen van vijandelijke onderzeeboten.

Na deze oefening treffen de Zeven Provinciën en de Van Amstel het logistiek ondersteuningsschip Zr.Ms. Karel Doorman en patrouilleschip Zr.Ms. Groningen voor een nationale oefenreis bij het Verenigd Koninkrijk.

De USS Gerald R. Ford is het eerste schip van een nieuwe klasse vliegkampschepen. Het schip is in 2017 in dienst gesteld en maakt dit jaar zijn eerste operationele vaartocht. Het is 333 meter lang en heeft een waterverplaatsing van liefst 100.000 ton. Ter vergelijking: de waterverplaatsing van Zr.Ms. Karel Doorman, het grootste schip van onze vloot, bedraagt ongeveer 28.000 ton. Het schip kost 17,5 miljard dollar (exclusief vliegtuigen). Inmiddels heeft de U.S. Navy nog vijf van deze 'joekels' besteld. Van drie is de naam al bekend: John F. Kennedy, Enterprise en Doris Miller.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Drugsmagneet Zr.Ms. Groningen terug uit Caribisch gebied

Patrouilleschip Zr.Ms. Groningen, dat de afgelopen half jaar een recordhoeveelheid drugs onderschepte in het Caribisch gebied, is vandaag weer veilig aangekomen in Den Helder. Het zogeheten ‘stationsschip’ onderschepte liefst achttien drugsboten met aan boord ruim 21.300 kilo verdovende middelen.  

De Koninklijke Marine heeft altijd een stationsschip in deze regio, dat onder meer inzetbaar is voor anti-drugsoperaties, anti-mensensmokkel, search and rescue-taken en noodhulp na natuurrampen. Hoewel de Groningen voor een groot aantal taken beschikbaar was, zijn de meeste resultaten behaald op het gebied van drugssmokkel. Bij de 21.300 kilo drugs die werden onderschept, ging het vooral om cocaïne, 17.800 kilo. Daarnaast ging het om 3.500 kilo marihuana. De laatste vier onderscheppingen waren afgelopen maand en goed voor 5.000 kilo contrabande.

Koninklijke Marine werkt in de regio met een groot aantal landen samen bij drugsbestrijdingsoperaties. Zr.Ms. Groningen was sinds mei in het Caribisch gebied actief. Het schip is inmiddels afgelost door zusterschip Zr.Ms. Holland.

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Pathfinders maken bijzondere parachutesprong in Bulgarije

Elf pathfinders hebben deze week voor het eerst op grote hoogte gesprongen met zware last van circa negentig kilo. Dat deden ze vanuit een C-130 Hercules die rechtstreeks van Vliegbasis Eindhoven kwam.

“Niet eerder hebben we een oefening gedaan waarbij het draait om missievoorbereiding, coördinatie, het beladen van de C-130 in Eindhoven, aansluitend vier uur lang vliegen naar Bulgarije, in de lucht gereedmaken en vervolgens van grote hoogte te springen’’ aldus adjudant Frank, leider der oefening en stafonderofficier bij 11 Luchtmobiele Brigade.

De pathfinders sprongen boven het Bulgaarse Chesnegirovo naar het voormalig militaire vliegveld voor de oefening Spartan Falcon. Eenmaal geland gingen ze direct door met hun taak; het uitzetten van een Air Landing Zone (ALZ) en Dropzone (DZ). Want nog geen drie uur na de infiltratie moet de C-130 kunnen landen om de pathfinders van extra personeel en materieel te voorzien.

Spartan Falcon integreert gedurende de week met de grootschalige oefening European Falcon. Hierbij krijgen de pathfinders te maken met verschillende categorieën Bulgaarse, Italiaanse, Litouwse, Nederlandse en Roemeense transportvliegtuigen. Er zal worden getraind op battle landing zones, het droppen van container delivery systems (ladingen die gedropt worden met de parachute) en air traffic control. De oefening wordt afgesloten met een ‘hot extractie’, waarbij de pathfinders onder vijandelijke dreiging het vliegveld moeten verlaten om met de C-130 direct terug te vliegen naar Eindhoven.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Nederland stuurt opnieuw luchtafweer naar Oekraïne

Nederland stuurt voor 15 miljoen euro aan extra luchtdoelraketten naar Oekraïne. Die moeten het land helpen zich te verweren tegen de regen van raketten en andere projectielen uit Rusland die de laatste dagen weer neerdaalt. “Dit zijn laffe aanvallen op allerlei steden waar onschuldige burgers het slachtoffer van zijn.”

Defensieminister Kajsa Ollongren wil niet verduidelijken om wat voor raketten het precies gaat en hoeveel het er zijn. “Maar ze staan voor dit bedrag bij ons in de boeken. Het is een stevige bijdrage.” Met de Nederlandse wapens kan het Oekraïense leger onder meer kruisraketten onderscheppen.

Het kabinet zweeg de afgelopen maanden steevast over wapenleveringen om de Russen niet wijzer te maken dan ze zijn. Daarop maakt Ollongren nu een uitzondering. Ze stelt dat president Poetin moet zien dat aanvallen als die van afgelopen dagen averechts werken en de bondgenoten van Oekraïne er nu juist een schep bovenop doen. “Het enige resultaat van de aanvallen is dat Nederland en NAVO-partners nog meer gaan leveren. Onze steun gaat gewoon door.”

Nederland leverde vlak nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen al tweehonderd Stinger-luchtdoelraketten aan Kiev. Oekraïne heeft die succesvol ingezet tegen onder meer Russische helikopters en zou er mogelijk ook raketten op niet al te grote afstand mee uit de lucht kunnen halen.

Oekraïne kan ook nog op andere militaire hulp rekenen, verzekert Ollongren. “Zowel wapens als ander materieel.”

Ze wijst erop dat de winter voor de deur staat en de Oekraïners “uitrusting moeten hebben die hen door de koude periode heen helpt.” De minister sluit ook niet uit dat er nog extra pantserhouwitsers, het zwaarste geschut dat Nederland heeft, naar Oekraïne gaan. Wat dit betekent voor de inzet van de eigen krijgsmacht is onbekend.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Joint Warrior in volle gang

Ruim elfduizend militairen van verschillende NAVO-partners deden tussen 1 en 12 oktober mee aan de grootste militaire oefening van Europa. Ook Nederland was van de partij bij het door de Britten geleide Joint Warrior.

Bij de oefening waren bijna zestig vliegtuigen, twintig oorlogsschepen en een handvol onderzeeboten betrokken. Veertien landen deden mee waaronder Canada, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen en de Verenigde Staten. Er werden aanvallen gesimuleerd boven, op en onder water in een gebied dat zich uitstrekt van de Hebriden eilandengroep bij Schotland tot de Noordzee en het Kanaal.

“Joint Warrior vormt de ideale gelegenheid voor NATO’s Standing Naval Forces om alle aspecten van maritieme oorlogsvoering te trainen”, stelt Commandant SNMG1 Jeanette Morang.

Bron: NAVO

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Grote NAVO-oefening met atoomwapens boven Europa en Engeland

Dertien NAVO-landen doen volgende week mee aan een grote oefening met atoomwapens boven delen van Europa en Groot-Brittannië.

Bronnen verklaren dat gevechtsvliegtuigen gaan trainen op het afwerpen van kernwapens vanaf de Belgische luchtmachtbasis in Klein Brogel, niet ver van de Nederlandse grens. Daar liggen de Belgische kernwapens opgeslagen.
Ook Nederland doet mee aan de oefening die jaarlijks wordt gehouden. Mogelijk vliegen de toestellen over delen van Limburg, al kan het Belgische ministerie van Defensie dat nog niet bevestigen.

Waar dit jaar het vervoeren, laden en afgooien van atoomwapens centraal staat, werd vorig jaar getraind hoe deze vanuit een ondergrondse opslag aan boord van vliegtuigen kunnen worden gebracht. Ook dit jaar trainen de technici van de ondergrondse opslagbunkers mee.

Normaliter blijft de oefening in nevelen gehuld, maar er is dit jaar extra aandacht vanwege de oorlog in Oekraïne. NAVO-chef Jens Stoltenberg verklaarde voorafgaand aan een NAVO-vergadering in Brussel dat de training gewoon doorgaat. Annuleren geeft volgens hem een verkeerd signaal af aan Moskou.

Sinds de inval in Oekraïne dreigt de Russische president Poetin herhaaldelijk met de inzet van atoomwapens. Stoltenberg noemt dat gevaarlijk, maar benadrukt dat de NAVO geen signalen ziet dat het land ook daadwerkelijk een aanval voorbereidt.

Bron: NOS, VRT, AD

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Engelsen doen opnieuw grote drugsvangst in Midden-Oosten

De bemanning van het Britse fregat HMS Montrose heeft opnieuw een fikse slag toegebracht aan de drugshandel in het Midden-Oosten. Deze week werd bijna negenhonderd kilo crystal methamphetamine onderschept, verborgen aan boord van een traditioneel zeilschip in de Arabische Zee.

Na intensief zoeken vond een boarding team een geheim compartiment waarin de narcotica verborgen lag. Het betekende de vijfde succesvolle onderschepping voor de Montrose die opereert in de internationale Combined Task Force 150. De onderschepte drugs hebben inmiddels een straatwaarde van bijna vijftig miljoen pond.

Bron + foto: Royal Navy

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Extra geld voor Belgische krijgsmacht

De Belgische regering maakt een miljard euro extra vrij voor Defensie. Ook de federale politie en justitie verdelen een extra miljoen.  

Op 25 februari, een dag nadat Rusland Oekraïne binnenviel, besliste de regering om het Belgische defensiebudget te laten groeien naar 1,54 procent van het bbp in 2030. “We hebben nu ook een pad uitgezet naar twee procent in 2035”, reageert premier Alexander De Croo. 

Het geld dient onder meer om de laatste nieuwe technologieën op de kop te tikken. “De herinvoering van de algemene dienstplicht past niet in de strategie, maar we zijn wel een beroepsleger met gemotiveerde jongeren aan het ontwikkelen. Zij krijgen de kans om hun talenten te ontwikkelen op academisch, militair, sportief en karakterieel vlak.” 

Bron: HLN 

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Regenboogkleuren passen bij Defensie

Op Coming Out Day+ was er deze week niet alleen aandacht voor iedereen die openlijk uitkomt voor een seksuele geaardheid of genderidentiteit, ook werd het 35-jarig bestaan van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) gevierd.

Onder meer de eerste SHK-coin werd uitgereikt aan de voorlaatste voorzitter van de SHK, oud-landmachter Peter Kees Hamsta. De stichting wil hiermee waardering tonen voor de betrokken SHK-collega's door de jaren heen. Het netwerk LHBT+ van Defensie deed dat bij een bijzondere bijeenkomst op het ministerie.

Al sinds 2009 wordt er met Coming Out Day+ aandacht gevraagd voor de acceptatie van LHTB+. Op diverse defensielocaties wapperde de regenboogvlag om de dag te markeren.

Bij het jubileum van de SHK dacht menigeen terug aan 1987 toen de organisatie werd opgericht als eerste LHBT+-netwerk. Aan de wieg stonden enkele officieren en hun initiatief kreeg wereldwijd aandacht. Tegenwoordig is SHK niet meer weg te denken. De stichting adviseert Defensie en helpt om voor iedereen een veilig leefklimaat te creëren.

Bron: Defensie. Foto: sergeant Jasper Verolme.

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Marechaussee pakt mensensmokkelaar op na tip vliegtuigbemanning

De Koninklijke Marechaussee heeft maandag drie mensen aangehouden voor mensensmokkel en identiteitsfraude. Twee op Schiphol, en een in Venlo.

Op de luchthaven ging het om een veertigjarige man uit Rotterdam en een vermoedelijk minderjarige jongen. Het tweetal reisde samen vanuit Griekenland naar Nederland. De bemanning van het vliegtuig alarmeerde de marechaussee omdat beiden zich opvallend gedroegen. De Rotterdammer werd vervolgens aangehouden wegens smokkel van de minderjarige jongen, die op een Nederlandse identiteitskaart van een ander persoon reisde. Hij werd aangehouden voor identiteitsfraude. Ook werd bij de jongeman een Grieks vreemdelingendocument aangetroffen. De twee zitten vast voor verder onderzoek.

Bij Venlo vatte de marechaussee maandagavond tijdens een controle een Roemeense chauffeur in de kraag. In de auto zaten een man, vrouw en een kind zonder reisdocument. De chauffeur vertelde dat hij het drietal moest afleveren in Duinkerken. Toen hij zei het drietal niet te kennen, is hij aangehouden voor mensensmokkel.

Bron: Defensie