Tekst Martin Zijlstra (bron: Bundeswehr)
Foto Bundeswehr

Bouwblokjes belangrijk voor Duitse rijinstructeurs

LEGO. Het meest populaire speelgoed ter wereld. Maar de plastic bouwsteentjes bieden óók ongekende toepassingen waar de makers in Legoland nooit aan gedacht zullen hebben. Zo gebruikt de Duitse Bundeswehr het als hulpmiddel bij de opleiding van rijinstructeurs. En niet om mooie voertuigmodelletjes mee te bouwen.   

Goede communicatie is essentieel

In het Noord-Duitse Garlstedt, bij de Logistikschule der Bundeswehr, leidt de Duitse landmacht rijinstructeurs op voor vrachtwagens, pantservoertuigen en tanks. Geen eenvoudige taak. Zo is alleen de Leopard-tank al een stalen monster van zestig ton met een brute 12-cilindermotor en vijftienhonderd paardenkrachten. Bij de opleidingen komt dan ook het nodige kijken.

De Logistikschule der Bundeswehr in Garlstedt.

Noodzaak

Het draait allereerst om teamwork. Een Leopard telt bijvoorbeeld vier bemanningsleden. De commandant heeft de leiding, bepaalt de inzet van het wapensysteem en hoe de chauffeur moet manoeuvreren. En dat is knap lastig, want de twee zitten op verschillende plaatsen in het voertuig. Ze kunnen elkaar niet zien en hebben een zeer beperkt uitzicht. Goede communicatie tussen beiden is noodzakelijk. Om dat effectief en vooral perfect te laten verlopen gebruiken de rijinstructeurs in het Duitse Garlstedt… LEGO!

Het komt allemaal aan op goede communicatie.

Uitdagend

De opdracht die de commandant en chauffeur moeten uitvoeren lijkt eenvoudig: de één maakt een ontwerp en de ander krijgt via de boordradio uitleg hoe dat bouwwerk met LEGO in elkaar gezet moet worden. De twee zien elkaar niet. Het komt aan op het gesproken woord en goede luistervaardigheden. Een uitdagende oefening die prompt leidde tot de woordgrap ‘Legopard’ in plaats van ‘Leopard’.

Bij de lessen wordt ook de theorie van communicatie behandeld.

Vreemd

Het gebruik van dit ‘bouwspeelgoed’ is simpel, eenvoudig toepasbaar en helpt de toekomstige tankbemanningen enorm. Maar tijdens de opdracht wordt snel duidelijk dat het nog niet zo makkelijk is. De commandant loodst z’n chauffeur via de radio stap voor stap door het bouwproces, maar uiteindelijk ontstaat toch een totaal ander, ietwat vreemde constructie. Nu pas wordt duidelijk hoe lastig het eigenlijk is om duidelijk te vertellen en goed te luisteren naar wat wordt bedoeld.

Natuurlijk maakt de Logistikschule der Bundeswehr ook gebruik van lesvoertuigen.

Onmogelijk

“In het dagelijks leven merken we met zijn allen hoe moeilijk communiceren is. We praten immers regelmatig langs elkaar heen. Maar dat kan niet wanneer je met een tank van zestig ton door het landschap dendert op zoek naar de vijand”, legt kapitein Silvio van de Logistikschule het diepere doel van de oefening uit.

De instructeurs maken de deelnemers duidelijk dat ze dezelfde taal moéten spreken en zich moeten kunnen verplaatsen in de situatie van de ander. “Elkaar blindelings begrijpen om de missie uit te voeren”, vat Silvio samen. “Dat is onmogelijk zonder die gemeenschappelijke taal. Met LEGO wordt het duidelijker.”

Zestig ton staal met vijftienhonderd paardenkrachten onder de 'motorkap'. Foto: sergeant-majoor Cinthia Nijssen.