Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Succesvolle behandeling tegen knaltrauma

De honderdvijftigste militair in ons land is recent succesvol behandeld voor gehoorschade met hyperbare zuurstoftherapie.  

Defensie gebruikt volop preventieve maatregelen om gehoorschade te voorkomen, maar toch kan het niet worden uitgesloten na bijvoorbeeld gebruik van wapensystemen. Met hyperbare zuurstoftherapie is genezing van acute doofheid na knal, schoten of ontploffing nu mogelijk. “Als je er maar snel bij bent”, benadrukt kapitein-ter-zee arts Robert Weenink. “En dan bedoel ik binnen 72 uur.” 

Nog niet zo lang geleden was doofheid na een lawaaitrauma eigenlijk een kwestie van pech. Zuurstoftherapie bracht daar verandering in én is pijnloos. De patiënt ademt anderhalf uur lang honderd procent zuurstof in, dat bereikt het oor en herstelt zo de trilharen. Dat gebeurt in een recompressiekamer, op een druk die overeenkomt met een duik van veertien meter diepte.  

De tien behandelingen zijn alleen bedoeld voor personen met fors gehoorverlies in de ‘acute fase’. Minder gehoorverlies herstelt doorgaans vanzelf, zonder behandeling. Mensen met permanente schade na langdurige blootstelling aan geluid komen helaas ook niet in aanmerking.  

Toepassen van hyperbare zuurstoftherapie is een Nederlandse ‘uitvinding’. Niet alleen militairen hebben baat bij de therapie. Iedereen die te kampen krijgt met acute doofheid door hard geluid komt ervoor in aanmerking. Dat kan ook een gevolg zijn van bijvoorbeeld vuurwerk.  

De therapie wordt overigens ook gebruikt voor het behandelen van andere ziekten. Meer weten? Lees hier het verhaal dat de Defensiekrant eerder schreef over hyperbare zuurstoftherapie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Oekraïense militairen beginnen aan laatste fase basistraining

De eerste lichting van ongeveer tweehonderd Oekraïense militairen, die door onder andere negentig Nederlandse infanteristen worden opgeleid in Engeland, begint aan het laatste deel van de vijfweekse opleiding tot infanterist.  Daarna keren de Oekraïense militairen terug naar het front in eigen land

De komende twee weken draait het om wapenkennis. Zo wordt er geschoten, eerst op stilstaande doelen. Na een gedegen training volgt dan de zogenoemde dynamische oefening. Daarbij gaat het er om elkaar dekking te geven tijdens een gevecht. Als laatste staat schieten met scherp op het programma.

Sinds eind augustus kwamen ook wapenleer, een tactische training, omgang met explosieven, optreden in verstedelijkt gebied, een loopgravenoorlog en humanitair oorlogsrecht aan bod. Verder was er aandacht voor het toepassen van medische zorg.

De Oekraïense militairen blijken volgens hun trainers zeer gemotiveerd, nieuwsgierig en leergierig. De militaire training moet ertoe bijdragen dat de Oekraïense infanteristen enigszins zijn voorbereid op Russische vijandelijkheden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Opnieuw defensiehulp na natuurgeweld Carib

Orkaan Fiona is nog niet goed en wel de eilanden af of de volgende tropische storm veroorzaakt alweer overlast in het Caribisch Gebied. Nederlandse militairen staan paraat om te ondersteunen waar nodig.

Curaçao heeft Defensie gevraagd om klaar te staan voor het leveren van transport en noodhulp. Met name Curaçao kampt met overstromingen. Buureilanden Aruba en Bonaire hebben ook te maken met onweersbuien en ruwe zee, maar de situatie lijkt daar mee te vallen.

Eerder deze week verleende defensiepersoneel al bijstand aan de lokale autoriteiten van Saba, Sint Eustatius en Sint-Maarten na de passage van Fiona. Er werd ondersteunend opgetreden bij het opruimen van terreinen, het vrijmaken van wegen en bij kleine herstelwerkzaamheden. Dertig mariniers waren al op de Bovenwindse Eilanden aanwezig om het leveren van noodhulp bij een orkaanpassage te trainen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Aankoop zwaar materieel

Defensie gaat zeshonderd wissellaadsystemen, honderd trekker-opleggercombinaties in drie hoofdvarianten en 85 wielbergingsvoertuigen kopen. Met het project is 250 miljoen tot een miljard euro gemoeid. Deze investering wordt vóór 2028 gedaan.

De voertuigen worden gebruikt bij bevoorrading, graafwerkzaamheden, het slaan van bruggen, zwaar transport en het bergen van wielvoertuigen. Dit stelt hoge eisen op het gebied van terreinvaardigheid, temperatuurbestendigheid, waadvermogen, bestuurbaarheid, bedieningsgemak en klimaatbeheersing.

Naast de voertuigen wordt materieel voor onder meer opslag-, overslag- en fysieke distributie vervangen.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Marechaussee treft illegalen aan op Bonaire

Op Bonaire heeft de Koninklijke Marechaussee vier personen aangetroffen die illegaal op het eiland verbleven.

Vorig weekend kwam een melding binnen over een verdachte situatie met drie personen bij Laguna Beach, waarna de marechaussee en politie poolshoogte gingen nemen. Toen bleek dat de drie, vermoedelijk Dominicanen, niet goed konden uitleggen wat ze daar deden en hoe ze aan land waren gekomen zijn ze meegenomen voor verder onderzoek.

De vreemdelingen werden vervolgens overgebracht naar de Justitiële Inrichting Caribisch Nederland (JICN), waar ze gedurende het onderzoek in vreemdelingenbewaring blijven.

Een dag later troffen marechaussees tijdens een patrouille opnieuw drie personen aan, in de buurt van Sorobon. Zij waren aan het zwemmen op een plek waar dat verboden is. Bij controle bleek dat een van de drie niet rechtmatig verblijft op het eiland. De man, met een paspoort uit Ecuador, is ook naar de JICN gebracht waar hij in afwachting van zijn uitzetting verblijft.

Bron: Bonaire.nu. Foto: archiefbeeld

x
Leestijd: +/- 45 seconden

‘Nederland blijft wapens leveren aan Oekraïne’

Nederland gaat door met het leveren van wapens aan Oekraïne. Dat stelde premier Mark Rutte tijdens het Kamerdebat over de plannen die zijn gepresenteerd op Prinsjesdag.

De reactie van Rutte volgt op de mobilisatie die de Russische president Vladimir Poetin heeft afgekondigd. “Rusland mag niet winnen”, verklaarde de premier “De Russische president zal doorgaan als hij niet in Oekraïne wordt gestopt.”

Het einde van de oorlog is nog niet in zicht, maar Rutte ziet wel 'positieve ontwikkelingen' aan het front. Het leger van Oekraïne heeft delen van het bezette oosten heroverd. “Maar een gebied zo groot als Hongarije blijft nog bezet door de Russen”, voegde hij eraan toe.

Rutte zei podia te gaan zoeken om mensen bewust te maken van het belang van de steun aan de Oekraïners. “Het mag niet uit de headlines verdwijnen.” Zijn toespraak vrijdag voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vrijdag zal grotendeels over Oekraïne gaan.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Duitsland stuurt nog vier pantserhouwitsers naar Oekraïne

Na enige aarzeling stuurt de Duitse regering-Scholz toch vier Pantserhouwitsers PzH-2000 en bijbehorende munitie naar Oekraïne. Defensieminister Christine Lambrecht zegt dat de wapensystemen onmiddellijk geleverd worden om het Oekraïense leger te helpen in de strijd tegen Rusland.

Kiev drong aan op de levering van meer van deze mobiele systemen. Eerder leverde Duitsland al tien houwitsers, in een gezamenlijk project met Nederland, dat acht van die wapenvoertuigen schonk. Volgens Lambrecht was dat een succes. "De pantserhouwitsers die zijn geleverd door Duitsland en Nederland hebben zichzelf meer dan bewezen in de strijd."

De gevechtsvoertuigen kunnen tot veertig kilometer ver schieten en spelen ook volgens het Oekraïense leger een belangrijke rol bij het huidige tegenoffensief. Duitsland levert ook munitie voor de houwitsers.

Ook indirect biedt ‘Berlijn’ steun. Slovenië bijvoorbeeld stuurt 28 M-55S gevechtstanks naar Oekraïne en krijgt daarvoor Duitse pantserwagens retour. De M-55S is trouwens een verbeterde versie van de Russische T-55 uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. De Sloveense sterk verbeterde versie werd in 1997 geïntroduceerd. En al eerder dit jaar stuurde de regering in Ljubljana een hele vloot T-84 tanks en BVP M-80A infanterievoertuigen die kant op. In ruil daarvoor leverde Duitsland Marder pantserrups- en Fuchs pantserwielvoertuigen.

Bron: Defensie. Foto: archieffoto MCD (Nederlandse Pantserhouwitser in Litouwen)

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Rusland laat buitenlandse krijgsgevangenen vrij na Saudische bemiddeling

Tien buitenlandse krijgsgevangenen die aan de kant van Oekraïne streden zijn door Rusland vrijgelaten. Dat gebeurde na bemiddeling van Saudi-Arabië. Volgens een Saudische functionaris gaat het om vijf Britten, twee Amerikanen, een Marokkaan, een Zweed en een Kroaat. Drie van hen werden eerder ter dood veroordeeld.

Een vliegtuig met de vrijgelaten gevangenen landde woensdagavond in het Saudische koninkrijk. Onder de vrijgelaten gevangenen zijn de Britten Aiden Aslin en Shaun Pinner en de Marokkaan Brahim Saadoun, die alle drie in het Oekraïense leger dienden en door een rechtbank in de zelfverklaarde ‘Volksrepubliek Donetsk’ ter dood waren veroordeeld.

De Britse premier Liz Truss is verblijd met het ‘nieuws dat verschrikkelijk welkom is’ na ‘maanden van onzekerheid en lijden’, zo laat ze weten op Twitter. Ook de Amerikanen Alexander Drueke en Andy Huynh (Alabama) zijn vrijgelaten, bevestigt een woordvoerder van de families.

Bron: Trouw