Tekst kapitein Saminna van den Bulk
Foto Phil Nijhuis

De enhanced Forward Presence door de ogen van luitenant Rob

Na de Russische inval in Oekraïne staan tienduizenden extra NAVO-troepen aan de oostflank van het verdragsgebied. Nederland staat schouder aan schouder met bondgenoten om het grondgebied te beschermen. Een van de missies die al vijf jaar draait, is die in Litouwen. Hier huist de battlegroup enhanced Forward Presence (eFP). “Onze aanwezigheid betekent veel voor de Litouwse bevolking.”

'We zijn hier niet voor niets'

Eerste luitenant Rob (30) vertelt over zijn missie:

“Ik ben de commandant van het National Support Element in Rukla. Wij doen alles om de missie te ondersteunen. Ik draai een dubbelrol want ik ben ook medeverantwoordelijk voor de logistiek. Mijn werk bestaat vooral uit problemen tackelen. Hebben de monteurs bijvoorbeeld alles voorhanden om hun werk goed te kunnen doen? Hebben we elders meer spullen nodig? Het kan om gereedschappen gaan, maar ook rantsoenen of wapens. Binnen onze club hoort ook de ‘zachte’ kant van de organisatie, zoals de geestelijke verzorging, bedrijfsmaatschappelijk werk en sport. Ons team bestaat uit ongeveer dertig mensen.

Eerste luitenant Rob vanaf zijn werkplek op de kazerne in Rukla. “Sinds de inval in Oekraïne zijn we een half jaar verder. Toen dat gebeurde hebben mijn voorgangers een hoop extra materiaal het land binnen moeten kruien. Een proces dat nu stabiliseert.”

Zorgeloos

De basics op de basis zijn op orde. De legering is prima, telefoon- en internetverbindingen goed en sportfaciliteiten te over. Je kunt hier redelijk zorgeloos leven, maar privacy heb je amper. Als ik met thuis wil bellen, stem ik dat af met mijn kamergenoot. Je kunt moeilijk samen gaan zitten beeldbellen in zo’n kleine ruimte.

Zes maanden

De afgelopen weken is me heel duidelijk geworden hoe belangrijk het is dat de NAVO in Litouwen actief is. Het land was begin twintigste eeuw korte tijd onafhankelijk, tot de Baltische staat in 1940 werd bezet door de Sovjet-Unie.

Onze krijgsmacht is hier onder meer ter geruststelling van de lokale bevolking, die de dreiging van de agressor voelt. Het betekent veel voor hen, want het laatste dat ze willen is terug naar de situatie van toen. Hoewel hier geen spanning heerst, is er links en rechts wel degelijk dreiging. Vooral in het digitale spectrum zijn we alert. Dat zie je in alle veiligheidsmaatregelen die we treffen, zoals op onze telefoons. Na de inval in Oekraïne is deze situatie op scherp komen te staan."

Rob ondersteunt in zijn taak onder andere collega’s van 41 Pantsergeniebataljon, die op deze foto’s oefenen in Pabrade.

Litouws lustrum

Waar de inzet van de Nederlandse krijgsmacht in Roemenië en Slowakije relatief nieuw is, bestaat de missie eFP langer. Nederlandse militairen worden al vijf jaar ingezet in de Baltische staat, in opdracht van de NAVO. Het signaal dat hiermee wordt afgeven: samen staan we sterk. Zo nodig verdedigen we als bondgenoten het grondgebied.

Eind 2021 besloot het kabinet de Nederlandse bijdrage aan eFP te verhogen van 270 naar 350 militairen. In juli vertrok een nieuwe rotatie naar Litouwen. Een club van 13 Lichte Brigade, bestaande uit militairen van 42 Bataljon Limburgse Jagers, 41 Pantsergeniebataljon, 13 Herstelcompagnie en 13 Geneeskundige Compagnie.

Op missie zijn biedt voordelen. “Heb je iets nodig, dan gaat dat sneller dan wanneer je middelen in Nederland aanvraagt.”

Eerste uitzending

"Dit is mijn eerste uitzending en tot nu toe gaat het me goed af. Ik zit hier nu anderhalve maand van in totaal een half jaar. Ik vermaak me uitstekend en kan veel tijd doorbrengen met God. Ook goede gesprekken met collega’s maakt geloven hier haast tastbaar. Ik kijk af en toe een dienst van mijn kerk in Nederland, een mogelijkheid die er sinds corona is. Ook op die manier ben ik verbonden met thuis.

Natuurlijk is er ook contact met het thuisfront. Mijn vrouw en ik waren onlangs vijf jaar getrouwd en we zijn enorm aan elkaar gehecht. Ik kom uit een warm gezin en ben daarmee een gezegend mens. Dat alles maakt dat ik elke dag met veel enthousiasme opsta, inspiratie opdoe en energie over heb. Nu worden de dagen wel donkerder. De winter komt eraan. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan.”