Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en anderen

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Tromp vervangt Doorman

Zr.Ms. Tromp is sinds deze week het nieuwe vlaggenschip van het permanente vlootverband Standing NATO Maritime Group 1 van de NAVO. Het schip, dat vorig weekend de haven van Den Helder verliet (foto), nam deze rol over van Zr.Ms. Karel Doorman. SNMG1 staat onder leiding van commandeur Jeannette Morang.

De NAVO beschikt over vier vaste vlootverbanden, te weten Standing NATO Maritime Group (SNMG) 1 en 2 en Standing NATO Mine Countermeasures Group (SNMCMG) 1 en 2. Bij de eerste twee gaat het om groepen met vooral fregatten en vergelijkbare schepen, de beide verbanden voor Mine Countermeasures worden vooral in gezet voor de bestrijding van mijnen.

SNMG1 en SNMCMG1 opereren vooral in de wateren van Noord-Europa en de Oostzee, daar waar de ander twee vlootverbanden in de Middellandse Zee optreden. Na de aflossing van de Karel Doorman door de Tromp is de Koninklijke Marine dus vertegenwoordigd met het luchtverdedigings- en commandofregat in SNMG1, terwijl het mijnenbestrijdingsvaartuig Zr.Ms. Vlaardingen deel uit maakt van SNMCMG2 in de Middellandse Zee. 

Bron: Defensie 

x
Leestijd: > 1 minuut seconden

Twee voorzorgslandingen op Eindhoven

Op Vliegbasis Eindhoven hebben vanmorgen twee C-130 Hercules transportvliegtuigen een voorzorgslanding gemaakt.

Het gaat om een Nederlands en een Brits toestel die tijdens de vlucht te maken kregen met mogelijke technische problemen. Ze maakten een veilige landing op Eindhoven zonder dat er gewonden vielen. De hulpdiensten stonden voor de zekerheid paraat op de vliegbasis. 

De toestellen waren samen met andere transportvliegtuigen vanaf Eindhoven gestart voor de internationale luchtmobiele oefening Falcon Leap. Het Britse toestel vervoerde 65 parachutisten. De bemanning constateerde rook in de cockpit en keerde uit voorzorg terug naar de vliegbasis. Daar bleek dat het niet om rook ging maar om condensvorming als gevolg van regenbuien.  

De Nederlandse Hercules, met 29 parachutisten aan boord, kreeg te maken met een oplichtend waarschuwingslampje in de cockpit. Aanleiding voor de bemanning om voor de zekerheid terug te vliegen naar Eindhoven. De technische dienst zal zich daar ontfermen over de Hercules. 

Een voorzorgslanding is iets anders dan een noodlanding. Daar waar het bij de laatste doorgaans niet verantwoord is om verder te vliegen en er zo snel mogelijk geland moet worden, is een voorzorgslanding een veiligheidsmaatregel van de vliegtuigbemanning om uit voorzorg de vlucht af te breken en terug te keren naar de thuisbasis. In beide gevallen worden de hulpdiensten gealarmeerd. 

Bron: Defensie

x
Leestijd: > 1 minuut

Amerikaanse uitdaging voor Nederlandse sportinstructrice

Sportinstructrice adjudant Anne-Marieke van Hulst loopt deze week mee met de uitdagende ‘Black Hills Veteransmarch’ in het Amerikaanse South-Dakota. Een plan dat begon tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en in rap tempo tot uitvoering kwam.

De honderden deelnemers lopen sinds woensdag in vier dagen tijd een trail van 110 mile (zo’n 177 kilometer) over een uitdagend hoogteparcours met tal van toppen en dalen. Een gebied dat begin vorige eeuw door goudzoekers werd gebruikt. De trainrails waarover ze destijds hun goederen vervoerden, is vervangen voor een wandelpad.

In team ‘Thundercat’ wordt Van Hulst vergezeld door twee Noorse en twee Amerikaanse militairen. “Ik loop al jaren de Nijmeegse Vierdaagse. Op Heumensoord, waar we die dagen verblijven, komt iedereen samen. Daar heb ik Jeremy Eccleston leren kennen. Hij werkt bij de Amerikaanse krijgsmacht en is een van de organisatoren van de Black Hills Veteransmarch.”

De mars is een eerbetoon aan de vele offers die militairen hebben gebracht en in de toekomst zullen brengen. De opbrengsten worden gebruikt om veteranen rechtstreeks te steunen. Dé reden waarom de sportinstructrice zichzelf inschreef: “Het is een bijzondere uitdaging, zeker omdat het in je eentje erg gevaarlijk is en je het daardoor niet snel doet. Ook de gedachte erachter is goed.”

Momenteel is Van Hulst nog vol aan de wandel. Een pittige uitdaging. "Ik ben erg moe." Ze is zeker dertien uur per dag op de been, en dat terwijl het kwik buiten rond de dertig graden schommelt. Maar het einde is in zicht. De tocht eindigt zaterdag in de stad Deadwood, vernoemd naar de dode bomen die door de eerste kolonisten ter plaatse werden gevonden. Dan staat een veteranenherdenking op het programma.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Groningen slaat opnieuw toe

Zr.Ms. Groningen heeft de afgelopen drie weken opnieuw vier drugstransporten onderschept. Hiermee komt de teller op dertien drugsvangsten sinds april, waarbij vijftienduizend kilo contrabande is onderschept.

De meest recente buit van de Groningen is ruim 4.800 kilo drugs en bij iedere actie werden  'go-fasts' (snelle motorboten) in beslag genomen.

Vrijdag 19 augustus vond de eerste onderschepping plaats. Toen de Groningen in de buurt van de go-fast kwam, lanceerde het patrouilleschip twee snelle FRISC-motorboten met een boardingteam van de Nederlandse en Amerikaanse militairen en kustwachtpersoneel. Zij stopten de drugsboot met vier verdachten aan boord. Deze vangst, waaraan ook het maritieme patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied deelnam, leverde zeshonderd kilo cocaïne op. 

De volgende drie onderscheppingen vonden snel achter elkaar plaats op 30 augustus, 1 en 3 september. Hierbij werden nog eens tien verdachten aangehouden en nam de Groningen 4.200 kilo contrabande in beslag. Alle veertien verdachten zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor verdere vervolging. De onderschepte goederen zijn vernietigd.  

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Griek aangehouden voor tien jaar celstraf

De marechaussee heeft de afgelopen dagen bij controles Mobiel Toezicht Veiligheid een Griek aangehouden die in eigen land nog een forse gevangenisstraf had openstaan. Een  Syriër werd gearresteerd op verdenking van mensensmokkel.

De eerste aanhouding vond plaats in Arnhem op de Europaweg. Daar toonde een 46-jarige Griekse automobilist een vals Grieks rijbewijs. Hierop werd de man aangehouden. Bij een latere controle van zijn gegevens bleek dat hij door de Griekse autoriteiten wordt gezocht omdat hij nog tien jaar gevangenisstraf tegoed heeft in verband met een drugsdelict.

Een dag eerder hield de marechaussee een MTV-controle op de A12 bij Zevenaar, waar een auto met Belgisch kenteken een stopteken negeerde. De bestuurder ging er op hoge snelheid vandoor. Tijdens de achtervolging sprong de bijrijder uit het voertuig. Hij werd opgepakt. Het bleek te gaan om een 27-jarige Syriër, die asiel in Nederland heeft aangevraagd. Het voertuig werd in Angerlo aangetroffen. De bestuurder, een 55-jarige Syrische man, werd aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De marechaussee doet verder onderzoek.

Bron: Defensie  

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Eurokorps dertig jaar oud

In Straatsburg werd vorige week het dertigjarig bestaan van het Eurokorps gevierd. Dit is een internationaal hoofdkwartier dat beschikbaar is voor operaties van zowel de NAVO als de Europese Unie.

In de afgelopen decennia is het korps verschillende keren ingezet. De laatste keer was eerder dit jaar in de Centraal Afrikaanse Republiek; een door België geleide missie van de Europese Unie. Het korps werd in 1992 opgericht door Duitsland en Frankrijk en groeide uit tot een samenwerkingsorganisatie met daarin elf landen en gemiddeld zestigduizend militairen. Het Eurokorps staat sinds september 2021 onder leiding van de Belgische luitenant-generaal Peter Devogelaere. 

Bron: Belgische strijdkrachten.

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Nederlandse inlichtingencursus verder verspreid

De Nederlandse krijgsmacht ondersteunt de laatste jaren een train-the-trainer inlichtingencursus van de VN voor Afrikaanse inlichtingenofficieren in Kenia. Deze Military Peacekeeping Intelligence course is de afgelopen weken, eveneens onder Nederlandse begeleiding, verder uitgerold in Tanzania. Op termijn zullen meer en meer Afrikaanse landen volgen.

Dankzij het train-the-trainer-principe brengen inlichtingenofficieren die de afgelopen jaren hun basisopleiding in Kenia hebben gehad, hun kennis verder over op collega’s in het thuisland. Zo verspreidt de lesstof zich als een inktvlek over het continent. Dat is ook noodzakelijk, want de kwaliteit van inlichtingen tijdens VN-vredesmissies moet beter. Veel Afrikaanse inlichtingenofficieren zijn onvoldoende opgeleid voor het werk dat ze in een uitzendgebied moeten doen.

Tanzania heeft nu de primeur. De vier officieren die vorig jaar in Kenia zijn opgeleid, hebben hun kennis de afgelopen maand gedeeld met tientallen nieuwe cursisten op het Peace Training Centre (PTC) in Dar-es-Salaam. Twee Nederlandse militairen waren daarbij aanwezig voor coaching en begeleiding. Dankzij deze steun kan Tanzaniaanse krijgsmacht de cursus voortaan zelf geven en ‘standaard’ aanbieden als personeel wordt uitgezonden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Defensiehulp in Zwolle

Landmachtmilitairen en reservisten van 10 Natresbataljon uit Enschede en Wezep hebben gisteravond geholpen bij de opbouw en inrichting van een crisisopvang in de IJsselhallen in Zwolle. Zij schoten de gemeente daarmee te hulp, na een dringende oproep van het kabinet voor de opvang van vluchtelingen.

De circa zeventig man legden in rap tempo een vloer. Ook zetten zij bedden in elkaar en richtten een eetzaal in. Binnen twee uur was de ruimte gereed om zo’n 170 personen op te vangen. De eersten waren toen net binnen.

De hal in Zwolle is tot maandag beschikbaar. Daarna vertrekken de vluchtelingen volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers in principe naar de noodopvang in Zoutkamp. Dat is een van de vijf locaties die Defensie beschikbaar heeft gesteld voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen. Zodra er plek is om een asielaanvraag te registeren in Ter Apel, reizen de vluchtelingen verder naar de opvangplaats in noorden van het land.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 50 seconden

Amerikaanse Osprey al maand ‘gevangen’ in Noorwegen

Een CV-22 Osprey van het Amerikaanse Special Operations Command staat al ruim een maand aan de grond in een natuurreservaat op het Noorse eiland Senja en kan daar niet weg.

Het toestel maakte 12 augustus een voorzorgslanding door een technische storing. De bemanning slaagde erin het toestel veilig aan de grond te zetten, ware het niet dat het middenin het dichtbegroeide natuurgebied Stongodden terecht kwam. Noorse en Amerikaanse deskundigen breken zich het hoofd over een oplossing.

Vliegen kan het toestel niet meer. En dwars door de rijke flora en fauna van Stongodden slepen is ook geen optie. In dezer dagen wordt geprobeerd om van natuurlijk materiaal een pad aan te leggen richting de kust, de Osprey daaroverheen te vervoeren en dan met een op een schip getakelde kraan van het eiland te halen. Of het daadwerkelijk zo gebeurt, is afhankelijk van de toestemming van de US Air Force en de medewerking van de weergoden. 

Bron: Noorse krijgsmacht 

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Robin Imthorn verbetert wereldrecord speedmarsen

De Defensiekrant berichtte vorige week al over de poging van sergeant van de mariniers Robin Imthorn om het wereldrecord 25 uur speedmarsen te verbeteren. Inmiddels is duidelijk dat de poging van de marinier geslaagd is én hoe: Imthorn kwam tot liefst 100 kilometer ‘en een beetje’. 

De recordpoging vond afgelopen weekeinde plaats op het terrein van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Imthorn, met 45 kilo bepakking op zijn rug, werd na zijn prestatie opgewacht door zijn vrouw Froukje en zijn dochters Loa en Pebble. Hij was op dat moment behoorlijk gesloopt. “Ik voel me op zich wel oké, al voelt het alsof mijn lichaam in een staat van afbraak is. Maar het gaat beter naarmate de dag vordert. En het belangrijkste: in m’n hoofd zit het goed.”

Imthorn deed zijn recordpoging om aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van de militair. Hij worstelde zelf jarenlang met PTSS maar durfde er niet over te praten. Via zijn actie hoopt hij dat het onderwerp PTSS bespreekbaar wordt bij (oud)collega’s. 

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Eindhoven krijgt blik in de toekomst

Vliegbasis Eindhoven en Eindhoven Airport ontvingen deze week een bijzondere gast; een Embraer C-390M van de Braziliaanse luchtmacht.

Vijf van deze toestellen volgen de C-130 Hercules van de luchtmacht op en worden vanaf 2026 gestationeerd op het Brabantse vliegveld. Met het bezoek kregen de luchtmachters van 336 Squadron alvast een kijkje in de toekomst.

De C-390M Millenium is een relatief nieuw vliegtuig dat in 2015 zijn eerste vlucht maakte. Volgens veel mensen lijkt het toestel op een mini-uitvoering van de C-17 Globemaster III, een vliegtuig dat de luchtmacht regelmatig inzet voor transport.

De aanwinst voor de toekomst verbleef een paar dagen op Eindhoven. Onder meer Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt maakte van de gelegenheid gebruik om kennis te maken. Vanuit de cockpit gaf hij een ‘thumb’s up’ om aan te geven dat hij de C-390M helemaal ziet zitten.  

Bron: Defensie  

x
Leestijd: +/- 55 seconden

'Wat een ramp' thema dag militaire geschiedenis

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie houdt 8 oktober de Dag van de Militaire Geschiedenis. Een onderdeel van de ‘Maand van de Geschiedenis’, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Thema is dit jaar 'Wat een ramp!'.   

Het NIMH heeft verschillende activiteiten voor de geïnteresseerde bezoeker in petto. De centrale locatie is de Frederikkazerne in Den Haag. Bezoekers zijn daar welkom van 10.30-17.30 uur. Er is een boekenmarkt, er worden lezingen gehouden, bezoekers kunnen meedoen aan een pubquiz, maar ook deelnemen aan fietsexcursie naar de Waalsdorpervlakte of verschillende bunkers in Den Haag. En er is gelegenheid om vragen te stellen over de militaire geschiedenis van voorouders.

Meer informatie én aanmelden (verplicht!) kan via de website www.dedagvandemilitairegeschiedenis.com. De Frederikkazerne, Van Alkemadelaan 789 in Den Haag, is met de auto bereikbaar (beperkte parkeerruimte) maar ook met de HTM-bus: van station Den Haag Centraal met bus 20 en van Den Haag Laan van Nieuw Oost-Indië met bus 23. In beide gevallen uitstappen bij de halte Bronovo en dan nog een minuut of tien lopen naar de kazerne en melden bij de wacht. 

Bron: Defensie 

x
Leestijd: +/- 55 seconden

Herinneringsmedaille voor vijfhonderd militairen

In Ahoy in Rotterdam is de herinneringsmedaille ‘Internationale Missies’ uitgereikt aan bijna vijfhonderd militairen. Ze kregen de waardering voor hun inzet in verschillende missiegebieden zoals Irak, Litouwen en het Midden-Oosten.

De medailles zijn uitgereikt door Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en worden toegekend aan hen die minstens dertig dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen.

De uitreiking in Rotterdam vond plaats in aanwezigheid van familie, vrienden en relaties. Zoals gebruikelijk ontving de relatie van de militairen een draagspeld in de vorm van een anjer. Kinderen kregen de speciale kindermedaille. 

Bron: Defensie