Tekst kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Uitvoer taakstraffen op kazerne Oirschot succesvol

Het blijkt succesvol om veroordeelden hun taakstraf bij Defensie te laten uitvoeren. Tien cliënten van Reclassering Nederland werden het afgelopen jaar aan het werk gezet bij 13 Lichte Brigade op de Generaal Majoor de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. Zowel de reclassering als de Koninklijke Landmacht zijn tevreden met de eerste resultaten, zo blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de pilot.

Hoewel, een pilot kan het eigenlijk niet meer genoemd worden. Het initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig project van de reclassering. Na de zomer vindt de formele evaluatie plaats om te bepalen of deze samenwerking structureel gaat worden.

Sinds de start op 1 juni 2021 voert een groep van gemiddeld tien cliënten dagelijks werkzaamheden uit op de Oirschotse kazerne. Zij hebben ieder een straf opgelegd gekregen die hen verplicht een aantal uren nuttig en onbetaald werk te doen. Op die manier kunnen ze op een zinvolle manier invulling geven aan de opgelegde straf en doen zij iets terug voor de samenleving. De landmacht geeft op haar beurt weer blijk van een goede maatschappelijke betrokkenheid.

De werkzaamheden bestaan vooral uit het uitvoeren van onderhoud. Denk aan het schoonmaken van terreinen en gebouwen en het schilderen van betonblokken en palen. Zij worden hierbij begeleid door reclasseringmedewerkers, de zogenoemde werkmeesters.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >60 seconden

Nederlandse militaire steun aan Oekraine onder druk

Nederland bereikt de grens van wat het nog kan doen om Oekraïne met militair materieel te steunen, omdat de eigen voorraden op raken. Dat zegt staatssecretaris Christophe van der Maat in het Algemeen Dagblad.

De behoefte en wens om Oekraïne te steunen is er, benadrukt Van der Maat. “Maar onze garage is niet oneindig vol. Het begint steeds spannender te worden wat we nog kunnen doen.” Neem bijvoorbeeld de acht pantserhouwitsers die aan het Oekraïense leger werden gegeven. “Dan zie je al de impact op onze eigen geoefendheid en dat zal steeds groter worden.”

De bewindsman spreekt van een dilemma. “Hoe ver ben je bereid te gaan?”. Hij wijst erop dat de oorlog in Oekraïne ook 'rechtstreeks onze belangen' raakt. Voor de oorlog kampte de Nederlandse krijgsmacht al met grote tekorten. "Ik denk niet dat de buitenwereld doorheeft wat we van Defensie hebben gevraagd."

Dit jaar krijgt Defensie er juist miljarden bij, maar het wegwerken van tekorten aan munitie en ander materieel is niet makkelijk. Bijvoorbeeld omdat levertijden lang zijn. “Nu de wereldwijde vraag omhoogschiet, lopen de productielijnen in de defensie-industrie vol”, aldus Van der Maat. 

De bewindsman waarschuwt dat als Nederland nu te maken zou krijgen met een aanval op het eigen grondgebied, Defensie maar 'een paar dagen' kan meedoen.

Bron: Defensie, Algemeen Dagblad

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Fikkie in de frontlinie

Zit, af, zoek! Deze Fikkie, officieel 'Roboterhund Wolfgang 001', is een van de nieuwste projecten in de digitalisering van de Duitse landstrijdkrachten.

De op afstand bestuurde robothond levert beelden die de operatie kunnen ondersteunen. Wie hem gaat uitlaten is niet bekendgemaakt. 

Wolfgang 001 is het broertje van robothond Spot van de Koninklijke Marechaussee. Ook het Britse leger zet in op mechanische honden. Hun 16 Air Assault Brigade Combat Team heeft de beschikking over Robotics and Autonomous Systems (RAS), compleet met futuristische, mechanische honden.

De naam van deze nieuwe man's best friend is de Ghost V60. Hij wordt omschreven als ‘mid-sized high endurance agile and durable all-weather ground drone’. Lance Corporal Heath, het baasje van Ghost V60: “Als airborne engineers gebruiken we deze drone met zijn thermal imaging als onze ogen en oren. Bijvoorbeeld bij het naderen van een compound of ander onbekend terrein kan hij ingezet worden voor gebiedsverkenning. Het doel van een dergelijk stuk uitrusting is toch om onze soldaten hun werk met zo min mogelijk gevaar te laten doen.” 

Bron: Defensie. Foto: Bundeswehr/Carl Schulze. 

x
Leestijd: >20 seconden

EOD ruimt explosief in Rotterdam

De Explosieven Opruimingsdienst heeft deze week een explosief geruimd bij een woning aan de Hellevoetstraat in de Rotterdamse wijk Charlois.

Het huis werd midden in de nacht van dinsdag op woensdag meermaals beschoten. Later werd ook het explosief aangetroffen. De bewoners en omwonenden werden tijdelijk in een opvanglocatie ondergebracht en konden rond 08.30 uur terug naar huis.

De afgelopen week zijn er meerdere woningen in Rotterdam beschoten en ook eerder al werd een explosief gevonden.

Bron: Defensie

x
Leestijd: >30 seconden

Te heet onder de banden

De hitte van begin deze week hield ook Engeland stevig in de greep. De temperaturen van rond de veertig graden leidden onder meer op Brize Norton in Oxfordshire tot een ongewone situatie. De start- en landingsbaan van de grootste luchtmachtbasis werd zo heet dat ze begon te smelten.  

Brize Norton is thuisbasis voor de Strategic and Tactical Air Transport (AT) and Air-to-Air Refuelling (AAR) van de Royal Air Force. Er zijn 22 squadrons en in totaal 5.800 militairen en 300 burgers werkzaam. Onder de daar geplaatste toestellen vallen de RAF Voyagers die de Britse Eurofighter Typhoon gevechtsvliegtuigen in de lucht bijtanken tijdens de beveiliging van het NAVO-luchtruim.  


Bron: Metro UK 

x
Leestijd: +/- 20 seconden

Vrachtkisten over Parijs

De Belgische luchtmacht leverde deze week luchtsteun vanwege de Franse nationale feestdag Quatorze Juillet op 14 juli. Op deze dag wordt al ruim een eeuw lang de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 herdacht.

Er werd een A400M van 15th Air Transport Wing ingezet ter ondersteuning van de traditionele fly-by over Parijs. Daar werd een fraaie video van gemaakt, te zien via deze link.

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Automatisch tanken met de MRTT

De Airbus A330 MRTT is 's werelds eerste tanker die is gecertificeerd om vliegtuigen automatisch bij te tanken in de lucht (A3R).  

Dat gebeurde door het Spaanse Nationale Instituut voor Lucht- en Ruimtevaarttechnologie (INTA), na een succesvolle campagne in samenwerking met de Republic of Singapore Air Force (RSAF). Het A3R-systeem vereist geen extra apparatuur op het ontvangende vliegtuig en is bedoeld om de werklast van de boomoperator te verlichten, de veiligheid te verbeteren en de snelheid van lucht-lucht bijtanken in operationele omstandigheden te optimaliseren.  

De NAVO heeft op Vliegbasis Eindhoven en bij Keulen een vliegtuigenpool voor deze tank- en transportvliegtuigen. Zes Europese partners nemen deel aan dit internationale samenwerkingsverband. In 2024 bestaat de vloot uit negen A330 MRTT-toestellen. De afkorting staat voor Multirole Tanker Transport.    

Bron: Airbus 

Eerste elektrische bedrijfsvoertuigen in gebruik

Defensie heeft vandaag de eerste vier van in totaal 134 elektrische bedrijfsvoertuigen in gebruik genomen. De rest volgt gefaseerd tot het eind van het jaar. De voertuigen worden verdeeld over vrijwel de hele krijgsmacht.

117 exemplaren in drie varianten zijn bedoeld voor goederenvervoer, bijvoorbeeld tussen twee legeringsgebouwen op kazernes. Er zijn er met een open of gesloten laadbaak en een type met huif. Daarnaast zijn ze ook geschikt voor distributietaken van bestelde en geleverde goederen. Ook kunnen ze materieel aanleveren dat benodigd is voor het uitvoeren van diverse onderhoudswerkzaamheden op defensieterreinen.

De overige zeventien wagentjes zijn zespersoons minibussen. De luchtmacht gebruikt ze onder meer om personen over vliegbases te vervoeren.

Voordeel van de nieuwe voertuigen is dat zij op elke defensielocatie zijn op te laden via de standaard 230V wisselstroom. Zodoende kan het gebruik van fossiele brandstof op defensielocaties omlaag.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Geslaagde reanimatie

Twee Nederlandse militairen hebben tijdens de Vierdaagse van Nijmegen het leven van een wandelaar gered.  

De korporaals Shirley (marine) en Esther (Korps Nationale Reserve) zagen een man op het parkoers met wie het niet goed ging. De twee spraken hem direct aan, maar kregen geen reactie. Shirley is daarop onmiddellijk gaan reanimeren, terwijl Esther hulp haalde. Britse medici boden al snel steun. De man kwam na anderhalve minuut reanimeren weer bij bewustzijn. Hij werd met een ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. De commandant van Kamp Heumensoord, luitenant-kolonel John Haasnoot, heeft de vrouwen ‘s middags opgezocht en ze uitvoerig bedankt voor hun kordate optreden. Daarbij overhandigde hij ze een schildje van Kamp Heumensoord. Voor Shirley was het de eerste Vierdaagse, Esther deed al zeven keer mee, maar voor het eerst als militair.  

Bron: Defensie