Tekst Kapitein Jessica Bode

x
Leestijd: +/- 60 seconden

Aanvullende inzet voor situatie Oekraïne

Nederland stelt extra militaire eenheden aan de NAVO ter beschikking in verband met de situatie rond Oekraïne. Dat hebben defensieminister Kajsa Ollongren en haar collega Wopke Hoekstra van Buitenlandse zaken donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om het fregat Zr.Ms. Van Amstel, een duikteam van de Explosieven Opruimingsdienst, medische role-2 capaciteit aan boord van Zr.Ms. Rotterdam en inlichtingencapaciteit. Dit is een aanvulling op de inzet die vorige week bekend werd gemaakt.  

Door de extra ondersteuning moet de marine haar oorspronkelijke planning aanpassen voor de deelname aan Standing NATO Maritime Group One (SNMG1). Het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam dat nu bij SNMG1 vaart wordt afgelost door het fregat Zr.Ms. Van Amstel. De NAVO kan besluiten SNMG1 in te zetten in de Oekraïne-crisis en daar maakt de Van Amstel dan deel van uit. 

Als de Van Amstel, gisteren vertrokken uit de haven van Den Helder, aangekomen is op de bestemming keert de Rotterdam terug naar Den Helder. Hier pakt het schip het normale oefenschema op. De Rotterdam blijft inclusief landingsvaartuigen, Cougar-helikopters en de toegevoegde medische capaciteit, in het kader van de inzet rond Oekraïne, stand-by voor de Initial Follow-on Forces van de NAVO.

Als Zr.Ms. Van Amstel eind maart terugkeert naar Nederland wordt dit fregat vervangen door een nader te bepalen schip. Ook de Van Amstel blijft na terugkeer van SNMG 1 stand-by voor de Initial Follow-on Forces

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 40 seconden

Nederland en Duitsland zetten stappen in de geschiedenis van de luchtverdediging

Nederlandse en Duitse luchtverdedigers werken al intensief samen op het gebied van lucht- en raketverdediging, maar voor het eerst in de geschiedenis ondertekenen de landen een concept over de wijze van geïntegreerd optreden.

Hierin staat beschreven hoe de eenheden, met elkaar als één binationale eenheid, bescherming bieden tegen luchtdreigingen. Er staan afgesproken werkwijzen en procedures in die ervoor zorgen dat alle luchtverdedigers op dezelfde golflengte zitten bij een mogelijke inzet.

De ondertekening op 7 februari is belangrijk, want de Duitse en Nederlandse luchtverdedigers staan in 2023 samen als één binationale eenheid paraat voor NAVO’s snelst inzetbare interventiemacht. Vanaf dat moment kunnen ze binnen enkele dagen overal ter wereld worden ingezet.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Nieuwe shelters voor de EOD

Bommenruimers van de Explosieven Opruimingsdienst en explosieventesters van het Kenniscentrum Wapensystemen & Munitie hebben nieuwe schuilshelters. Hiermee kan nóg veiliger gewerkt worden dan tot nu toe werd gedaan.

De shelters fungeren als een soort mobiele werkplek vanwaaruit, tijdens een inzet, bijvoorbeeld het onschadelijk maken van vliegtuigbommen gecoördineerd kan worden. Zodoende kunnen de ruimers dichter bij het explosief blijven en de ontploffing beter observeren. Tot nu toe moesten de ruimers dit soort wapentuig met een gecontroleerde explosie onschadelijk maken vanaf grote afstand.

Het eerste exemplaar werd eind vorig jaar in ontvangst genomen en dit jaar komen er nog drie bij. Bij de zoektocht naar de nieuwe shelter, bleek dat er geen kant-en-klaar model op de markt is binnen het beschikbare budget. Om die reden bouwden het Materieellogistiek Commando en Logistiek Centrum Woensdrecht de shelter zelf. De wanden zijn gemaakt van vijftien millimeter dik pantserstaal en geavanceerd pantserglas.

Bron: Defensie

x
Leestijd: +/- 45 seconden

Amerikanen en Britten herdenken tachtig jaar Eight Air Force

Om te herdenken dat tachtig jaar geleden The Eight Air Force werd opgericht, vlogen Amerikaanse en Britse militaire vliegtuigen afgelopen woensdag speciale vluchten boven Groot-Brittannië.

Eight Air Force was onderdeel van de toenmalige U.S. Army Air Force en voerde tijdens de Tweede Wereldoorlog grootschalige, strategische bombardementen uit op doelen in Duitsland en de bezette gebieden waaronder Nederland.

Aan de herdenkingsvlucht deden een Britse F-35B, een Amerikaanse B-1B Lancer bommenwerper en F-15's van de Amerikaanse luchtmacht in Europa mee.

'Mighty Eight' werd op 1 februari 1942 in Amerika opgericht als VIII Bomber Command. In februari van dat jaar verhuisde een voordetachement naar Groot-Brittannië. Later gevolgd door meer militairen en vliegtuigen. Het groeide uit tot een enorme strijdmacht die midden 1944 bestond uit ruim 200.000 militairen. In die hoogtijdagen kon de eenheid indien nodig meer dan duizend bommenwerpers en jachtvliegtuigen tegelijkertijd in de lucht brengen.

Bron: Royal Air Force.

x
Leestijd: 25 seconden

Trainen met de Panzerfaust

De mannen en vrouwen van het Stinger MANPAD-peloton hebben een bijzondere trainingsweek achter de rug, waarbij met de Panzerfaust 3 op verschillende gronddoelen werd geschoten. 

Dat gebeurde op het Infanterie Schietkamp de Harskamp. Het schieten met dit draagbare terugstootloze antitankwapen is natuurlijk nét weer wat anders dan de eigen klein kaliber wapens zoals de Colt en Glock. De Panzerfaust is opgewassen tegen tanks, pantservoertuigen, versterkte opstellingen en (lichte) bunkers.

Normaliter schiet dit peloton van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando op vliegtuigen, helikopters en drones met draagbare Stinger luchtdoelraketten. Het levert zo luchtverdediging voor mobiele eenheden, zoals de rode baretten van de luchtmobiele brigade of mariniers. Ook ondersteunen ze schepen bij de verdediging tegen vijandelijke luchtdoelen.

Bron: Defensie. Still: sergeant-majoor Yoran Christianen

x
Leestijd: +/- 70 seconden

Met bijzondere lading op weg naar ‘De Jungle’

De Irakees die vorig jaar november door de marechaussee werd aangehouden bij Zevenbergschen Hoek was volgens het Openbaar Ministerie op weg naar ‘De Jungle’ bij het Franse Calais. Hij had vijftig zwemvesten, een rubberbootje, buitenboordmotor en drie jerrycans benzine bij zich. Vermoedelijk voor, of de voorbereiding van, mensensmokkel.

Al snel werd duidelijk waar de 21-jarige Irakees met z'n bijzondere bagage naar op weg was; in de navigatie stond een adres bij Calais. De Jungle, zei de man er zelf bij. Dit was een vluchtelingenkamp waar duizenden mensen uit oorlogsgebied zaten, in de hoop naar Engeland te kunnen vluchten. In 2016 werd het door de Franse autoriteiten ontmanteld, maar sindsdien duiken er nog altijd kleine kampjes in het gebied op. Vorig jaar leefden er nog zo’n 2.000 vluchtelingen.

Voor de marechaussee was het meteen helder. De man was bezig met mensensmokkel. Of in juridische termen: de voorbereiding daarvan. Volgens zijn advocaat Bram de Groen is Abdallah H. niet het meesterbrein achter de smokkel. Hij stelde dat zijn cliënt waarschijnlijk door de smokkelaars is gebruikt om alleen die spullen naar Calais te brengen.

Voorheen gebeurde de smokkel vooral met vrachtwagens. Tegenwoordig met bootjes, omdat het veer en de tunnel van Calais naar Dover zwaarder zijn beveiligd. Eind november vielen er nog 27 doden in Het Kanaal, door een rubberbootje dat zonk.

De verdachte werd opgepakt en donderdag kwam zijn zaak voor het eerst voor bij de rechtbank in Breda. Naar verwachting volgt de inhoudelijke behandeling in april of mei. Justitie is bezig met de afronding van het onderzoek. Tot die tijd blijft de man vast.

Bron: BN DeStem

x
Leestijd: +/- 25 seconden

Prikken in het vliegtuig

In strijd tegen het coronavirus heeft de Duitse luchtmacht een Airbus A400M transportvliegtuig tijdelijk omgebouwd tot vaccinatielocatie.

840 geïnteresseerden maakten van de gelegenheid gebruik om op het vliegveld van Kassel hun prik te halen en tegelijk even rond te kijken in de militaire kist van het Lufttransportgeschwader 62 uit Wunstorf bij Hannover. Militaire medisch personeel hield ondertussen, ondersteund door civiele collega’s, de statistieken bij. 142 mensen kregen hun eerste vaccinatie, waaronder 112 kinderen onder de twaalf jaar. 135 personen kwamen voor de tweede prik en er werden 563 boostervaccinaties uitgedeeld.

Bron: Bundeswehr. Foto: Johannes Heyn

x
Leestijd: +/- 35 seconden

Eerste Nederlandse MQ-9 Reaper voldoet aan eisen

De Amerikaanse en Nederlandse luchtmacht hebben deze week tijdens zogenoemde acceptatievluchten vastgesteld dat het eerste Nederlandse, onbemande verkenningsvliegtuig MQ-9 Reaper voldoet aan de eisen. Daarmee is de Reaper officieel overgenomen van de fabrikant.

De MQ-9 Reaper is een Remotely Piloted Aircraft System (RPAS). Defensie krijgt hiermee hoogwaardige technologie in huis, die dankzij besturing per satelliet wereldwijd is te bedienen.

Nederland heeft er vier aangeschaft. Met de andere toestellen zijn ook komende week nog acceptatievluchten. Als die succesvol verlopen stationeert Defensie de Reapers op Curaçao. Vanaf vliegveld Hato werkt de luchtmacht er vervolgens een operationeel test- en evaluatieprogramma mee af. Daarna voert de MQ-9 ondersteuningstaken uit voor de Commandant Zeemacht Caribisch gebied en de Kustwacht Caribisch gebied.

Bron: Defensie

x
Leestijd: 40 seconden

Ook militaire sporters naar de Winterspelen

In Peking vindt vandaag de openingsceremonie plaats van de Olympische Winterspelen. Aan dit sportevenement doen bijna drieduizend sporters mee uit 91 landen. Daaronder zijn ook de nodige militairen. 

Om hoeveel militairen het gaat is niet bekend, maar de 25-jarige marinier Taylor Lawrence uit het Verenigd Koninkrijk is er in ieder geval bij als bobsleeër. Al duurt het nog wel twee weken voordat Lawrence start met zijn drie teamgenoten. "Het is in ieder geval geweldig om de Britse leeuw op mijn tenue te dragen.” Eremetaal sluit hij niet uit. “We presteren het hele seizoen al goed. Als we het goed blijven doen winnen we misschien wel een paar medailles.”

Lawrence speelde eerder voetbal en rugby bij de Royal Marines. Op de vraag wat deze sport zo fascinerend maakt noemt hij snelheid, het gevaar en het feit dat bobsleeën niet vergeleken kan worden met andere sporten.

Bron: Royal Navy

x
Leestijd: +/- 30 seconden

Keigoede collega's in Oirschot

Bij 13 Lichte Brigade in Oirschot heeft waarnemend commandant kolonel Ruben Koopman een aantal van zijn medewerkers in het zonnetje gezet, omdat ze uitblinken in hun werk. De militairen en burgermedewerkers werden benoemd tot 'kei' en kregen een horloge en 'gegraveerde kei'.

Volgens Koopman is er de afgelopen periode veel gevraagd van de medewerkers en hun thuisfront. Het werk is er door COVID-19 niet gemakkelijker op geworden en toch zette iedereen zijn beste beentje voor. Bij de missies, oefeningen en (nationale) inzet. Zoals de watersnoodramp in Limburg, de ondersteuning in coronateststraten en bij de boostercampagne.

Bron: Defensie