Tekst kapitein Jessica Bode
Missies Irak en Litouwen verlengd
Nederland verlengt de militaire missies in zowel Irak als Litouwen.
De militaire bijdrage aan de anti-ISIS coalitie en brede veiligheidsinzet in Irak gaat door tot eind 2022. Enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen wordt met drie jaar verlengd tot eind 2024.
Defensie verhoogt bovendien het aantal Nederlandse militairen binnen de multinationale battle group in Litouwen met maximaal tachtig. Daarvan zijn er dertig bedoeld voor aanvullende militaire ondersteuning en vijftig voor flexibele inzet. Het totale aantal komt hiermee op 350 militairen
De militaire aanwezigheid in NAVO-verband is bedoeld om de bevolking van Litouwen gerust te stellen en Rusland af te schrikken.
Hoewel territoriaal verslagen, vormt terreurgroep ISIS in Irak nog steeds een bedreiging voor de stabiliteit in de regio. De Nederlandse inzet blijft er dan ook op gericht om eerderbehaalde resultaten te waarborgen en de lokale bevolking te beschermen. Een doel is ook het versterken van de Iraakse veiligheidssector en het voorkomen van verder oplopende spanningen.
Bron: Defensie
Militairen preventief testen op drugsgebruik
Nederlandse militairen worden voortaan preventief getest op drugsgebruik. Dat stelt defensieminister Henk Kamp als reactie op het grote aantal militairen in het Caribisch gebied dat de verboden middelen zou gebruiken.
Op grond van de steekproeven wil Defensie een beeld krijgen van de grootte van het probleem. Het testen moet ook een signaal afgeven. Hoe het er precies uit gaat zien, wil Kamp eerst nog overleggen met de bonden. Het is ook nog niet bekend op welke termijn de maatregel ingaat. Wettelijk is dat al mogelijk, maar er is nog een maatregel voor nodig die bestaande regels uit de wet verder uitwerkt.
“Deze maatregel is belangrijk omdat militairen altijd ingezet kunnen worden en dan onder vaak moeilijke omstandigheden risicovolle werkzaamheden verrichten”, verduidelijkt Kamp
Het besluit van de demissionaire minister komt na berichten uit onder meer Curaçao, waar vorige week veertien militairen zijn aangehouden op verdenking van bezit en gebruik van verdovende middelen.
Defensie hanteert een ‘zero tolerance’ beleid als het gaat om drugsgebruik. Militairen beschikken over (zware) wapens, zijn opgeleid om in missies en onder andere zware omstandigheden te opereren en krijgen mogelijk te maken met levensbedreigende situaties. Hierin moeten moeilijke keuzes gemaakt worden. Dit valt niet te rijmen met het bezit en gebruik van drugs.
Naast preventieve testen, komt er ook meer voorlichting om het probleem van drugsgebruik aan te pakken.
Bron: Defensie
Midtermdag: belangrijk moment
Zowel bij eFP in Litouwen als aan boord van Zr.Ms. Van Amstel werd deze week stilgestaan bij het feit dat de uitzendingen halverwege zijn. Dat gebeurt traditioneel door het doorzagen van een boomstam of een stuk hout, de zogenoemde 'midterm balk'.
Niet alleen de manier waarop de midterm dag wordt gevierd is traditie, ook wie dit mag doen. Bij de marine is het gebruikelijk dat de commandant en jongste matroos dit voor hun rekening nemen en daarbij van tenue wisselen. Bij de landmacht in Litouwen klaarden het jongste en oudste lid van de rotatie het klusje.
Bron: Defensie
Schiphol waarschuwt voor criminelen
Met de campagne 'Geef criminelen geen kans' vraagt de Koninklijke Marechaussee sinds maandag aandacht bij de ruim 65.000 medewerkers van de luchthaven voor hun mogelijk kwetsbare positie.
Doel van de campagne is om de medewerkers die een toegangspas hebben te leren om criminele invloeden te herkennen en hen te helpen dit te melden. Ook de Brigade Politie & Beveiliging Schiphol' werkt aan de actie mee.
“Samen zorgen we er namelijk voor dat criminelen geen voet aan de grond krijgen op de luchthaven. Wij geven ze geen kans”, reageert coördinator Koninklijke Marechaussee Schiphol, kolonel Van der Molen.
Bron: Defensie
Ereteken voor Verdienste voor commandant Mediacentrum Defensie
Minister van Defensie Henk Kamp heeft het Ereteken voor Verdienste in zilver toegekend aan kapitein-luitenant-ter-zee Karen Loos-Gelijns, voor de manier waarop ze het Mediacentrum Defensie de afgelopen jaren heeft geleid. Ze kreeg de onderscheiding opgespeld door haar partner, tevens werkzaam bij de marine.
Loos-Gelijns ontving de onderscheiding, tijdens haar afscheid, omdat ze de producten van het mediacentrum de afgelopen jaren naar een hoger plan heeft getild. “Het is daarmee een toonaangevende ondersteuner van digitale diensten geworden. Haar werk straalt af op de gehele krijgsmacht.”
Het Mediacentrum Defensie vormt de woord- en beeldcapaciteit van de krijsmacht. Het centrum levert een veelheid aan diensten, waaronder het vastleggen van actuele gebeurtenissen op foto en video, het schrijven van artikelen en nieuwsberichten en de publicatie van verschillende magazines, zoals de Defensiekrant.
Bron: Defensie
Pentagon waarschuwt voor Chinese kernwapens
Het Amerikaanse ministerie van Defensie waarschuwt in een rapport voor de snelle opbouw van Chinese nucleaire wapens.
Het Pentagon sluit niet uit dat Beijing aan het eind van het decennium beschikt over ruim duizend kernkoppen. Vorig jaar gingen de Amerikanen nog uit van vierhonderd.
De voorspellingen zijn gebaseerd op de modernisering van de Chinese mogelijkheden en de bouw van silo's voor kernraketten. Het rapport werd gepubliceerd nadat de hoogste Amerikaanse militair generaal Mark Milley een soortgelijke waarschuwing uitsprak. Het komt op een moment dat de Amerikaans-Chinese verhoudingen onder druk staan door de discussie over Taiwan. Onlangs gaf president Joe Biden aan dat Amerika Taiwan te hulp schiet in geval van Chinese agressie.
Bron: CNN
Massale inzet blusheli’s in Oostenrijk
Een enorme bosbrand in de Oostenrijkse deelstaat Niederösterreich wordt al dagenlang bestreden met maar liefst negen blushelikopters uit Oostenrijk, Duitsland en Slowakije. Aanvankelijk werden ook twee Italiaanse Canadair-blusvliegtuigen ingezet. Het gaat om de grootste bosbrand ooit in Oostenrijk.
Het vuur ontstond vorige week maandag in Hirschwang en grijpt sindsdien razendsnel om zich heen. Naast de helikopters worden ook honderden brandweerlieden en militairen ingezet. Gespecialiseerde militairen met warmtecamera’s onderzoeken daarbij welke locaties het warmst zijn en geven die coördinaten door aan de helikopterbemanningen. Die kunnen het vuur daardoor heel gericht bestrijden.
De brand is nog niet gedoofd en de oorzaak van de vlammenzee nog onbekend. De autoriteiten sluiten niet uit dat het vuur is ontstaan op een plaats waar bezoekers kampvuren mogen maken.
Bron: Oostenrijkse strijdkrachten
Tank-kering Stoutenburg gerestaureerd
Bij een teruggevonden tank-kering uit de Tweede Wereldoorlog is deze week een informatiebord geplaatst, zodat passanten kunnen zien wat het bouwwerk aan de Engweg in Stoutenburg bij Amersfoort voorstelt. De versperring werd eerder al gerestaureerd en teruggeplaatst.
De zes betonblokken van tweeduizend kilo, waaruit stalen spoorstaven steken, werd in 1940 op twee plaatsen gebruikt om Duitse tanks en pantserwagens tegen te houden.
De kering werd teruggevonden in Achterveld toen daar een schuur op een boerenerf werd afgebroken. Ze waren na de oorlog vermoedelijk gevonden door de boer en door het grote gebrek aan bouwmaterialen destijds, gebruikt als fundering voor de schuur.
Op initiatief van Hans Peter Reinders van de gemeente Leusden is de tank-kering in veiligheid gebracht. Historica José Huurdeman achterhaalde het verhaal.
Bron: AD/Amersfoortse Courant
Belgen redden 24 vluchtelingen op de Noordzee
Het Belgische defensieapparaat heeft deze week een complexe reddingsoperatie op de Noordzee uitgevoerd, waarbij 24 vluchtelingen zijn gered. Zij waren met hun rubberbootje in de problemen gekomen.
Vijf van hen waren dusdanig onderkoeld dat ze met spoed met een NH90 helikopter naar een ziekenhuis in Zeebrugge zijn gevlogen. De overige negentien werden door patrouilleschip Pollux naar Zeebrugge gebracht en overgedragen aan de instanties.
De reddingsactie begon met een noodoproep van een sportvliegtuigje dat boven de Noordzee vloog. De inzittenden hadden op zee een rubberbootje gespot dat in de problemen was gekomen. Het Maritime Rescue and Coordination Center in Oostende alarmeerde alle beschikbare eenheden om de opvarenden te redden.
Bron: Belgische strijdkrachten.
Politicus wil vulkaan La Palma 'bombarderen'
Politicus Casimiro Curbelo op het Spaanse eiland La Gomera heeft voorgesteld om met militaire vliegtuigen de vulkaan op buureiland La Palma te bombarderen. Daarmee zou de lavastroom gestuurd kunnen worden en gaan niet nog meer gebouwen en kostbare landbouwgrond verloren.
Sinds de uitbarsting van de Cumbra Vieja-vulkaan op 19 september zijn er op het eiland voor de kust van Afrika al meer dan tweeduizend gebouwen vernield. Ook werd veel landbouwgrond overstroomd door hete lava.
Door de zijkant van de lavastromen vanuit de lucht te vernielen zouden openingen gemaakt kunnen worden. Daarmee zou de hete lavastroom kunnen worden weggeleid naar gebieden waar het minder kwaad kan.
Bron: Express
Zwitserse vlieger vervolgd voor botsing
De Zwitserse vlieger die een dag voor de Luchtmachtdagen van 2016 bij Vliegbasis Leeuwarden tegen een collega vloog wordt door de militaire rechtbank in zijn land vervolgd. De 33-jarige Zwitser wordt onder meer nalatig misbruik en materiaalverspilling ten laste gelegd.
Na de botsing maakte de vlieger gebruik van zijn schietstoel. De man liep daarbij verwondingen op aan beide enkels en zijn toestel ging verloren. Zijn collega vloog nog twintig minuten door om vast te stellen of hij nog veilig kon landen. Dat kon en hij wist veilig aan de grond te komen.
Het ongeluk gebeurde tijdens een oefenvlucht. De vlieger maakte deel uit van het Zwitserse demonstratieteam Patrouille de Suisse. Naar het vliegongeval stelden zowel de Nederlandse Raad voor de veiligheid als de Zwitserse luchtmacht een onderzoek in.
Bron: Defensie
Politie rolt handel vaccinatiebewijzen op na tip marechaussee
Na een tip van de marechaussee heeft de politie woensdag een 52-jarige vrouw aangehouden die verdacht wordt van handel in valse vaccinatiebewijzen.
Eerder werden al twee andere vrouwen aangehouden op deze verdenking. De drie werken in Amsterdam in dezelfde artsenpraktijk.
Geïnteresseerden konden bij de vrouwen tegen betaling een QR-code en een vaccinatiepaspoort met stempels kopen. Hiervoor vroegen de verdachten 500 tot 1.000 euro. De marechaussee kwam achter de praktijken bij een ander onderzoek op Schiphol.
Bron: ANP
Zestig jongeren het water op
Zestig jongeren waarvan hun vader of moeder op uitzending is, zijn de afgelopen weken met zeilschip Eendracht het water opgegaan.
Wanneer een ouder op uitzending gaat heeft dit logischerwijs ook gevolgen voor het thuisfront, waaronder de kinderen. Door hen op zee samen te brengen kunnen ze gemakkelijker hun ervaringen delen. Bovendien wordt de 15 tot 21-jarigen geleerd wat zeilen voor vaardigheden met zich meebrengt.
Bron: Defensie