Tekst Martin Zijlstra

Nieuwe mariniers binnengehaald

Vorige week vrijdag werden enkele tientallen nieuwe mariniers na een zware eindoefening feestelijk binnengehaald op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Voor het eerst sinds lange tijd konden familie en vrienden bij dit voor de mariniers belangrijke en mooie moment zijn. Corona maakte dat eerder onmogelijk.

Traditiegetrouw werden de nieuwe mariniers tijdens hun intocht muzikaal begeleid door de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. Hoogtepunt van de ceremonie was ongetwijfeld het moment waarop de mariniers hun gevechtspet mochten weggooien en hun zeer verdiende mariniersbaret op konden zetten. (foto: sergenat Aaron Zwaal)

Bron: Defensie

Marechaussee arresteert actievoerders

De Koninklijke Marechaussee heeft bij de vliegbasis Volkel acht actievoerders aangehouden. Ze waren door een gat te graven onder het hek van de basis gekropen. De actievoerders demonstreerden tegen kernwapens.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee is de actie vreedzaam verlopen. Ook wist de marechaussee al van tevoren dat de actie aan de kop van de startbaan zou plaatsvinden. De actievoerders vrezen dat er nieuwe kernbommen naar Nederland komen en protesteerden daar tegen.

Bron: Defensie

DJ's brengen ode aan technici

De Nederlandse DJ/producers Sunnery James en Ryan Marciano hebben vandaag hun nieuwste track gelanceerd onder de titel 'Unseen Heroes'. Dit is een ode aan technici bij Defensie. Op het nummer zijn veel typische Defensiegeluiden te horen. ‘Unseen Heroes’ is te beluisteren via Spotify en andere streamingsdiensten, op YouTube.com staat een video.

De technici van Defensie doen belangrijk werk maar treden minder vaak op de voorgrond dan hun operationele collega's. De DJ's hebben de geluiden in de afgelopen maanden opgenomen op verschillende locaties. Het gaat om bijvoorbeeld de F-35, de motoren van een bergingstank of de sonar van een onderzeeboot.

De DJ’s zijn erg enthousiast over de samenwerking met Defensie. “Het was echt een vette ervaring om achter de schermen bij de technici van Defensie al deze sounds op te nemen. De opname van de video op de vliegbasis maakte de track helemaal af.” Ze merkten bij hun optredens al dat de 'Unseen Heroes' in de smaak valt bij het publiek. Defensie hoopt dat door de muziek meer mensen solliciteren voor een technische baan bij de krijgsmacht.

Op YouTube is een video van de track te zien: https://www.youtube.com/watch?v=6BSV1y3-n7o

Bron: Defensie

Marechaussee zoekt mensensmokkelaar

Het Openbaar Ministerie heeft een mensensmokkelaar uit Eritrea op de Nationale Opsporingslijst gezet. Kidane Zekarias Habtemariam (37) wordt ervan verdacht leiding te geven aan een criminele organisatie die zich richt op migranten die naar Europa willen reizen. Zijn naam kwam naar voren bij een groot internationaal onderzoek van de Koninklijke Marechaussee.

Bij het onderzoek bleek dat de organisatie van Habtemariam Eritreeërs die naar Nederland reizen mishandelt, afperst, ontvoert en verkracht. Het is niet bekend waar de crimineel zich bevindt. Tegen hem was eerder bij een rechtszaak in Ethiopië levenslang geëist, maar toen wist hij te ontsnappen.

De Nederlandse justitie wil hem berechten voor feiten met een Nederlandse link. Bij het tv-programma Opsporing Verzocht werd deze week ook aandacht gevraagd voor de zaak. Na de uitzending ontving de marechaussee vijf tips. Er worden er nog meer verwacht.

Bron: Defensie

Nieuwe F-16 vliegers gediplomeerd

In Tucson in de Amerikaanse staat Arizona zijn deze week twee nieuwe F-16 vliegers gegradueerd. Ze vormen de voorlaatste klas Nederlandse vliegers die in Amerika is opgeleid op de F-16. Nu de F-35 instroomt bij de Koninklijke Luchtmacht zijn er geen nieuwe F-16 vliegers meer nodig. Nog één opleiding in Tucson en dan stopt de opleiding daar.

Daarmee komt na ruim dertig jaar een einde aan de intensieve samenwerking tussen de Nederlandse luchtmacht en de Arizona Air National Guard. De Nederlandse vliegers worden in Tucson opgeleid bij het 148 Fighter Squadron van de 162ste Fighter Wing. Bij de Air National Guard worden F-16 vliegers uit verschillende landen opgeleid.

Bron: Defensie. Archieffoto adjudant Arnoud Schoor.

Snuffeldoos WOI leidt tot onrust

Op het terrein van de milieustraat aan de Ploenstraat in het Gelderse Duiven werd vorige week zaterdag een kistje met verschillende potjes ontdekt. Omdat niet duidelijk was wat er in de potjes zat, werden de politie en brandweer gealarmeerd. Na onderzoek werd uiteindelijk duidelijk dat het ging om een snuffeldoos uit de Eerste Wereldoorlog met verschillende monsters van strijdgassen.

Nadat medewerkers van de milieustraat alarm hadden geslagen, werd het complex gesloten zodat de brandweer onderzoek kon doen. Het resultaat van dat onderzoek is dus dat het een attribuut uit de Eerste Wereldoorlog is. In de potjes zaten verschillende strijdgassen. Soldaten konden zo kennis maken met de geuren van deze strijdgassen zodat ze die op het slagveld tijdig zouden kunnen herkennen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zetten zowel de geallieerden als de Duitsers op uitgebreide schaal strijdgassen in. Naar schatting overleden ongeveer 100.000 militairen tijdens dit conflict als gevolg van gasaanvallen, meer dan een miljoen werden gewond.

Bron: De Gelderlander

Manneken Pis voor één dag militair

De Belgische Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen viert zijn honderdjarig bestaan. De zusterdienst van de EOD maakte dat deze week op ludieke wijze duidelijk aan de bevolking van Brussel: Manneken Pis kreeg een dag lang een bombsuit aan en zag er ineens heel anders uit.   

De festiviteiten begonnen maandag met een toespraak door de commandant van DOVO, luitenant-kolonel Bernard Tasiaux. Hij is toevallig ook ondervoorzitter van de 'Orde der Vrienden van Manneken-Pis'. Vervolgens overhandigde Tasiaux een kleine versie van de bombsuit aan de vertegenwoordiger van de stad Brussel. Na deze plechtigheid vond later in de ochtend de onthulling plaats van het 400 jaar oude standbeeld in zijn nieuwe tenue.

Het idee om het standbeeld een dag lang een uniform aan te trekken is ontstaan tijdens een uitzending naar Afghanistan. De bar van het Belgische detachement was door de militairen genoemd naar het standbeeld in Brussel met een kleine replica van het beeld bij de ingang. Toen dat beeldje ook in het uniform werd gehesen, ontstond het idee om dat ook te doen met het échte beeld in de Belgische hoofdstad.

Bron: ministerie van Defensie België

Rusland sluit missie bij NAVO

De Russische vertegenwoordiging bij de NAVO wordt 1 november gesloten, ook moet dan de NAVO-missie in Moskou sluiten. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse zaken Sergej Lavrov gezegd. Moskou is boos omdat acht Russen die bij de deur van hun missie in Brussel waren geplaatst zijn weggestuurd omdat ze voor Russische inlichtingendiensten zouden werken.

Volgens de Russische minister van Buitenlandse zaken heeft de NAVO geen interesse in een gelijkwaardige dialoog of samenwerking. Volgens hoge functionarissen in de verschillende NAVO-landen maakt het Russische besluit de dialoog nóg moeilijker. Zo zei de Duitse minister van Buitenlandse zaken, Heiko Maas, dat de NAVO wél wil samenwerken maar Moskou blijkbaar niet. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg betreurt het Russische besluit. Hij geeft wel aan dat de NAVO bereid blijft tot een dialoog met Moskou.

Bron: ANP

Colin Powell overleden

Voormalig viersterrengeneraal en minister van Buitenlandse zaken Colin Powell overleed maandag op 84-jarige leeftijd aan complicaties veroorzaakt door Covid-19. Zijn gezondheid was al verzwakt door een bijzondere vorm van bloedkanker en de Ziekte van Parkinson.

 “Een van de beste Amerikanen die nooit president is geworden.” Zo omschreef de Britse oud-premier Sir John Major zijn vriend en oud-generaal Colin Powell. Powell was zowel de eerste Afro-Amerikaanse voorzitter van de Chefs van Staven als de eerste gekleurde minister van Buitenlandse zaken.

Powell kreeg wereldwijde bekendheid in die laatst genoemde functie tijdens de eerste Golfoorlog (1991). Via de nieuwszender CNN was hij veelvuldig in beeld met de toenmalige commandant van de Amerikaanse troepen, generaal Norman Schwartzkopf. Powell, een Republikein, was zeer geliefd in brede kring. Hij werd lange tijd gezien als een kansrijke presidentskandidaat, maar Powell zag daar vanaf om privé redenen. De familieman zag er te veel nadelen in voor zijn gezin.

Bron: Amerikaanse media

Amerikaanse marine vindt wrak helikopter

De US Navy heeft het wrak gevonden van de Seahawk helikopter die 31 augustus verongelukte tijdens operaties op het vliegkampschip USS Abraham Lincoln. Het lag op een diepte van meer dan anderhalve kilometer in de Indische Oceaan. Aan boord van de helikopter werden de stoffelijke resten aangetroffen van de vijf vermiste bemanningsleden.

Een zesde bemanningslid was bij het ongeluk gewond geraakt. De verongelukte helikopter werd na ontdekking geborgen door een speciaal duikvaartuig en overgebracht naar de marinebasis North Island bij San Francisco. De stoffelijke resten zijn overgebracht naar Dover Air Force Base voor identificatie. Het onderzoek naar het ongeval is nog gaande.

Bron: Amerikaanse marine

Freya doet marinehaven aan

Nadat het dier eerder voor opzien zorgde in Harlingen en op de Waddeneilanden, dook walrus Freya maandag op in de marinehaven in Den Helder. Het vrouwtje rustte enige tijd uit van alle inspanningen op de basaltblokken bij de verkeerscentrale van de Nieuwe Haven. Inmiddels is de walrus weer vertrokken.

Dat een walrus ons land met een bezoek vereert is bijzonder. Volgens deskundigen is het 23 jaar geleden dat dit voor het laatst gebeurde. Naar verluidt zwemt het dier momenteel op de Noordzee in westelijke richting. Walrussen komen vooral voor in Scandinavië. Op weg naar het Waddengebied deed het dier ook Denemarken en Duitsland aan.

Bron: Noordhollands Dagblad  

Mogelijk nieuwe functie Mijnenmagazijn Veere

De gemeente Veere onderzoekt of het vroegere marinecomplex, het Mijnenmagazijn een nieuwe bestemming kan krijgen. Het complex ligt in Veere langs het Kanaal door Walcheren en werd vroeger gebruikt voor de opslag van zeemijnen. Later bouwde vliegtuigfabriek Fokker er watervliegtuigen.

Het complex staat al tijden leeg en is inmiddels in een behoorlijk slechte staat. Maar omdat het een rijksmonument is én een belangrijk militair cultureel erfgoed, wil de gemeente Veere toch proberen het te behouden en een nieuwe functie te geven. Het complex bestaat uit naast de vroegere opslag uit een kantinegebouw en een aanlegsteiger. Als nieuwe functie wordt ondermeer gedacht aan vakantiewoningen. Bij een eerder onderzoek kwam die functie samen met die van een hotel of bedrijfspand als meest kansrijke uit de bus.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant