Tekst Jack Oosthoek
Foto Hans Roggen I Video: Defensie

Negentien mariniers van de Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) hebben vorige week een Belgische herinneringsmedaille gekregen voor hun inzet in de Belgisch-Nederlandse Task Group 631 in Irak. Ze ontvingen de eerbewijzen in de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn uit handen van de commandant van het Korps Mariniers, brigadegeneraal der mariniers Jan Hut.

Tijdens de medaille-uitreiking sprak commandant Korps Mariniers brigadegeneraal der mariniers Hut de verzamelde mariniers toe.

De Belgen (van de Special Forces Group) en Nederlanders (mariniers en commando’s) trainden tussen 2014-2016 in de Iraakse hoofdstad Bagdad, samen met eenheden uit andere landen, Iraakse militairen. Later, tussen januari 2017 en april 2018, ondersteunden ze vanuit Koerdistan Irakese strijdkrachten in hun strijd tegen Islamitische Staat. Dat gebeurde op dat moment voornamelijk in een gebied tussen Mosul en de Syrische grens. 

‘Het was best wel een gevaarlijke operatie’

Constant dreiging

De Belgisch-Nederlandse Task Group vervulde hoofdzakelijk een ondersteunende rol. Ze attendeerden de Irakezen op onder meer doelen en regelden artillerie- en luchtsteun. “Het was best wel een gevaarlijke operatie”, weet de Belgische luitenant-kolonel Bob Dufrane. Hij is in zowel Doorn (Korps Mariniers) als Roosendaal (Korps Commando Troepen) namens zijn land liaisonofficier voor de Special Operations Forces. “Er was een constante dreiging van IED’s en zelfmoordaanslagen. Daarbij verliep de samenwerking in de verschillende rotaties goed. We hebben ongeveer dezelfde cultuur en werkten al geruime tijd samen bij het gereed stellen van onze operators. Natuurlijk zijn er verschillen, maar dat maakt de samenwerking juist rijker. Ik denk dat de Task Group 631 ons nog dichter bij elkaar heeft gebracht. In elk geval spreekt België met deze medailles zijn dank uit aan de Nederlandse militairen, zowel mariniers en commando’s. Maar ook aan ondersteunende eenheden, waarbij verbindelaars en medisch personeel, om er maar enkele te noemen. We zijn jullie zeer erkentelijk.”

‘De medaille is belangrijk, samenwerking is belangrijker’

Moeite waard

Een marinier die in Koerdistan aan de laatste acties van de Task Group 631 deelnam, noemde de Belgische geste ‘een mooi gebaar’. “De medaille is belangrijk, samenwerking is belangrijker.” Een collega: “Het is in zo’n Task Group belangrijk om de samenwerking te zoeken en de verschillen te overbruggen. Mooi zo’n medaille, maar nog belangrijker is wat je ervoor deed. De missie was volop de moeite waard.”

x

Bevrijding containerschip Taipan

x
Sergeant Frank over het draaginsigne: ‘Een mooi gebaar.’

Draaginsigne voor gewonde marinier

Voorafgaand aan de ‘Belgische’ medaille-uitreiking eerde het Korps Mariniers sergeant van de mariniers Frank met het Draaginsigne Gewonden. Ook in dit geval reikte korpscommandant Hut het eerbewijs uit. Het Draaginsigne Gewonden gaat naar militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen.

De bij NLMARSOF geplaatste Frank deed op 5 april 2010 op zee bij Somalië mee aan een actie tegen tien kapers van het Duitse containerschip Taipan. Als ‘springplank’ daarvoor diende het fregat Zr.Ms. Tromp dat in het kader van de EU-missie Atlanta eveneens in de Somalische wateren voer.

Met de Lynx-boordhelikopter aangekomen bij de Taipan, daalden de mariniers van NLMARSOF aan touwen af op de containers (fast rope-methode). Plotseling ging het mis en begon de zwaarbepakte Frank te slingeren en viel vanaf ongeveer acht meter hoogte naar beneden tussen de containers. De toenmalige marinier 1e klas liep een hersenschudding op en een gebroken kaak. Ook raakte hij bewusteloos, maar kwam na enige minuten weer bij. Na overleg zette Frank de actie voort, ondanks zijn verwondingen. De piraten werden in de kraag gegrepen, de bemanning bevrijd, waarna de sergeant op de Tromp een medische behandeling onderging. Hij is geheel hersteld van zijn verwondingen.