Tekst kapitein Jessica Bode
Evertsen bezoekt Japan
Na een bezoek van enkele dagen heeft Zr.Ms. Evertsen de haven van Yokosuka verlaten. Het was 21 jaar geleden dat een Nederlands marineschip bezoek bracht aan Japan.
Het schip vaart samen met collega’s van de Britse Carrier Strike Group 21. Als gevolg van de coronasituatie kon de bemanning niet de wal op. Desondanks was het onthaal voor commandant Rick Ongering en zijn mensen hartelijk. Op de kade werd een korte ceremonie georganiseerd door de Japanse marine, waarbij cadeaus werden uitgewisseld. De Japanse minister van Defensie bracht in gezelschap van de Nederlandse ambassadeur aldaar een bezoek.
De Carrier Strike Group 21 oefende eerder al uitgebreid met een deel van de Japanse vloot, waaronder helikoptercarrier JS Ise en destroyer JS Asahi. Aan deze oefening deed ook het Canadese fregat HMCS Winnipeg mee als tijdelijke gast.
Bron: Defensie.
Laatste verfbeurt voor F-16
Voor de laatste keer heeft een Nederlandse F-16, gestationeerd in het Amerikaanse Tucson, een verfbeurt gehad.
Met de introductie van de F-35 komt binnenkort einde aan de vliegeropleidingen in Arizona. De toestellen die daar waren gestationeerd kregen hun onderhoud bij 185th Air Refueling Wing in Sioux City, Iowa. De Nederlandse gevechtsvliegtuigen zijn in Tucson ingedeeld bij de 162nd Fighter Wing en dragen daarom de staartcode AZ.
Bron: Defensie
Belgische militairen van straat
In België is na ruim zes jaar Operation Vigilant Guardian beëindigd. Onder deze naam werden sinds 2015 Belgische militairen ingezet ter ondersteuning van de politie.
Aanvankelijk ging het om 150 militairen, maar na de aanslagen op de luchthaven Zaventem en het metrostation Maalbeek werden dat er ruim 1.800. Ook werd besloten om niet alleen gevechtseenheden in te zetten om te voorkomen dat de personeelsdruk voor die eenheden té hoog zou oplopen. Personeel afkomstig van andere eenheden kreeg een aanvullende opleiding voor ze de straat op mochten. Uiteindelijk werd ook een Defensiebrede pool opgericht waarvoor vrijwilligers zich konden aanmelden.
De inzet werd gecoördineerd door de politie, die ook bepaalde waar extra beveiliging nodig was. Het ging met name om patrouilles bij bepaalde gebouwen en op straat.
Bron: Belgische strijdkrachten
Variant Scania Gryphus voorlopig niet op de openbare weg
Een van de varianten van de nieuwe Scania Gryphus blijkt in combinatie met de bijpassende ISO-standaard 8-voet container te hoog voor de openbare weg. Wettelijk is vier meter toegestaan en de combinatie is enkele centimeters hoger.
De leverancier is op de hoogte gesteld en voert samen met Defensie metingen uit. Ondertussen vraagt Defensie een ontheffing aan om op gezette tijden en specifieke routes toch met het voertuig te kunnen rijden. De Gryphus vervangt geleidelijk de huidige vrachtwagens die ruim dertig jaar oud zijn.
Bron: Defensie
Nieuw remsysteem Volkel doorstaat test
Op Vliegbasis Volkel is de nieuwe Vliegtuig Afrem Installatie (VAI) met succes getest. Via deze installatie kunnen straaljagers bij problemen tot stilstand worden gebracht.
Ook de vliegbases Leeuwarden, Gilze-Rijen, Woensdrecht en Eindhoven hebben een dergelijke nieuwe installatie of krijgen die nog. Op Volkel is op dit moment de parallelbaan voorzien van een nieuwe VAI, de hoofdbaan is in 2024 aan de beurt.
Bij zo’n afreminstallatie wordt een kabel over de startbaan gespannen, die een vanghaak onder het vliegtuig kan vastgrijpen. Zodoende wordt het vliegtuig geleidelijk tot stilstand gebracht. De benodigde remkracht wordt berekend door computers. Dit systeem bestaat overigens al decennia. De 'oude' installatie op Volkel dateert uit de jaren zeventig van de vorige eeuw en is dus al flink op leeftijd.
Bron: Defensie. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es
'Held van Den Bosch’ overleden
Op 101-jarige leeftijd is oorlogsveteraan James Godsell in zijn woonplaats Poole (Zuid-Engeland) overleden. De Brit had met z’n collega’s een belangrijk aandeel in de bevrijding van Den Bosch op 22 oktober 1944.
Godsell was gelegerd bij de 7e Royal Welch Fuseliers, onderdeel van de 158e Brigade van de 53e Welsh Divisie. Deze divisie was verantwoordelijk voor de bevrijding van de Bossche binnenstad.
De aanval op Den Bosch werd uitgevoerd vanuit het oosten, uit de richting van Oss. Godsell en zijn maten waren verantwoordelijk voor de aanval en bevrijding van Hintham en wisten op een slimme manier over de kapotte sluisdeuren van de Zuid-Willemsvaart te komen. Daarna kon de bevrijding beginnen.
Zoals gebruikelijk bij het overlijden van een oorlogsbevrijder van Den Bosch wordt rond de uitvaart een kaars aangestoken in de St. Janskathedraal. Als eerbetoon aan de overledenen en zijn betekenis voor de stad.
Bron: Defensie
Zr.Ms. Van Amstel naar zee
Na jarenlang onderhoud en een succesvol opwerktraject is het m-fregat Zr.Ms. Van Amstel weer vertrokken uit de haven van Den Helder. Op zee sluit het multipurpose-schip met 180-koppige bemanning zich aan bij een groot NAVO-eskader.
Dit internationale vlootverband Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1) is een van de permanente eskaders van de NAVO, die het Noord-Atlantische verdragsgebied bewaken. De snel inzetbare eenheid oefent, maar kan ook snel ingezet worden voor humanitaire operaties of daadwerkelijke conflicten. Het geheel staat onder leiding van het Canadese fregat HMCS Fredericton.
Bron: Defensie
Bevrijdingsvuur komt naar Nederland
Voor de 75e keer brengen Nederlandse wielrenners het bevrijdingsvuur van Frankrijk naar Eindhoven. Daarvandaan vervoeren hardlopers het weer naar Wageningen, zodat het vuur rond Bevrijdingsdag verder kan worden verspreid.
De eerste keer dat het bevrijdingsvuur werd opgehaald in de eerste bevrijdde Franse stad Bayeux (Normandië) was in 1946. Traditiegetrouw wordt daar op 16 september het bevrijdingsvuur ontstoken. Sindsdien wordt het vuur vanaf 17 september, in twee etappes van in totaal 650 kilometer, naar ons land gereden. De route voert via de Peel waar allerlei activiteiten plaatsvinden. Zo worden de hardlopers begeleid door historische legervoertuigen en schutterijen.
Bron: Defensie
Viaduct A12 vernoemd naar omgekomen militair
Een viaduct over de snelweg A12 in Duiven draagt sinds een paar dagen de naam van sergeant-majoor Jos Leunissen.
De 44-jarige landmachter kwam in 2007 om het leven door een explosie van een eigen mortier in Afghanistan. Hij gaf mortiersteun bij heftige gevechten om de stad Chora in de provincie Uruzgan.
Circa veertig bruggen en viaducten in ons land worden de komende jaren vernoemd naar militairen die zijn omgekomen bij vredesmissies.
Bron: Defensie
Marechaussee houdt mensensmokkelaars aan
De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen week twee mannen aangehouden voor mensensmokkel en meerdere vreemdelingen opgespoord die het vreemdelingentraject zijn ingegaan.
De Oekraïners van 34 en 37 jaar verstopten aan boord van een plezierjacht zestien Albanezen die niet beschikten over geldige reisdocumenten. De twee verdachten zijn ingesloten, de marechaussee doet verder onderzoek.
In Moerdijk werd op een schip een 25-jarige vreemdeling aangetroffen en in Hoek van Holland en Europoort ging het om vier Albanezen in meerdere trailers. Verder werd zondag in Europoort een inklimmer gevonden in een onbegeleide trailer en werden voor de kust van Zeeland drie Marokkaanse verstekelingen overgedragen aan de marechaussee.
Bron: Defensie