Tekst Evert Brouwer
Foto Sergeant Cinthia Nijssen en sergeant-majoor Yoran Christianen

‘BM’er' Bart Lemmen wint met tijdrijden

De beelden van de Ronde van Spanje, de Vuelta, zijn grotendeels aan hem voorbij gegaan. Met een reden. Luchtmachtkapitein Bart Lemmen (25) wilde zich geheel concentreren op het Militair Wereldkampioenschap wielrennen in het Franse Poitiers. Met goud in de tijdrit en brons met de nationale ploeg op de weg als resultaat. Daarmee is hij sinds het opheffen van de Defensie Topsportselectie de eerste Nederlandse militair die zich tot wereldkampioen mocht laten kronen.

Bij het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) zijn ze maar wat trots op Lemmen. Om nog maar te zwijgen over de collega’s op Vliegbasis Volkel en zijn wielervereniging West-Frisia in Enkhuizen. Ook bij de nationale militaire kampioenschappen (NMK), traditioneel op het parcours van de Vlasakkers in Amersfoort, zijn ze enthousiast.

‘Het is een gekkenhuis’

Oud-teamchef kolonel buiten dienst Jacco Oussoren (“Van hem gaat Defensie nog jaren plezier beleven”), triatlontrainer kapitein Rik van Trigt (“Hij is welkom in de ploeg”) en vrijwel alle deelnemers aan het NMK meldden zich even voor felicitaties en een foto met de kapitein in WK-tenue. “Het is een gekkenhuis. Ik voel me een echte BM’er, een Bekende Militair”, zegt de wielerkoning vlak voor de tijdrit.

Kapitein Bart Lemmen, werkzaam bij Bureau Force Protection op Volkel, bereidt zich voor op het nationaal militair kampioenschap tijdrijden op de Vlasakkers. Mr. Triatlon kapitein Rik van Trigt is één van de velen die de wereldkampioen komen feliciteren.

Franse slag

Zo gemakkelijk was het allemaal niet in Poitiers. Het ging met de spreekwoordelijke Franse slag, wat meestal niet in het voordeel van andere ploegen is. Zo ook dit keer. “Ik moest een kwartier voor mijn vertrektijd al in de tent zijn voor de fietscontrole. Dat is normaal veel korter, want je wilt je warm rijden. Iedereen stond er dus, maar mijn grootste concurrent Louis Pijourlet arriveerde pas drie minuten voor de start. Die was dus goed warm.”

‘Het was helemaal mijn parcours. Veel bochtenwerk én heuvelachtig’

Lemmen liet zich er niet door uit het veld slaan. “Het was helemaal mijn parcours. Best technisch, met veel bochtenwerk én heuvelachtig.” Drie seconden hield Lemmen over aan de meet. “Vooral in de bochten heb ik tijd gepakt”, concludeert hij aan de hand van een app. “Ja, die bochten, die nam hij echt formidabel”, blikt chef de mission brigadegeneraal Laurens Jobse enthousiast terug. “Ik zat in de volgauto en we konden hem echt niet bijhouden. Het was geweldig. Super om erbij te mogen zijn.”

Bart Lemmen geconcentreerd op weg naar de nationale titel op De Vlasakkers.

De baas

Er waren trouwens meer kapers op de kust voor eremetaal en niet alleen uit Frankrijk. De Belgen en de Oekraïners zitten altijd bij de favorieten. Ook Duitsland kwam met een aantal formidabele kleppers aan de start. “Er deden atleten mee die al jaren achtereen nationaal kampioen zijn en die ook op de wereldspelen in China medailles hebben gehaald. Er zaten zeker vijf potentiële winnaars bij.”

Even afsluiten voor de buitenwereld, met Metallica op de oren.

Ook nationaal kampioen

Kapitein Bart Lemmen is vorige week bij het NMK wielrennen op de Vlaskakkers tweevoudig winnaar geworden. Zowel de tijdrit, met overmacht, als de wegwedstrijd is een prooi geworden voor de kersverse wereldkampioen. “Alle andere deelnemers probeerden mij te volgen, zodat ik ze niet uit het wiel kon rijden. Dit keer had ik gelukkig geen materiaalpech zoals de vorige keer en kon ik het goed afmaken.”

Alsof het niets was reed Lemmen zondag ook nog de Brabantse klassieker de Ronde van Valkenswaard in de topcompetitie. In een door valpartijen ontsierde wedstrijd kon Lemmen niet ontsnappen uit de kopgroep en kwam met een vierde plaats net naast het podium terecht.

‘Sinds een jaar ben ik serieus aan het wielrennen’

Leuk voor erbij

Bart Lemmen, werkzaam bij Bureau Force Protection op Volkel, was ze allemaal de baas. En wie had dat zes jaar geleden gedacht, toen Lemmen begon aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda? Wielrennen was wel leuk voor erbij, maar in het weekeinde mocht er ook worden gefeest. En toch won hij veel wedstrijden. “Pas sinds een jaar ben ik serieus aan de slag gegaan met de sport.”

Het doel? Presteren tijdens het NK Tijdrijden en vervolgens die vorm doortrekken naar de topcompetitie op de weg. Bij het eerste evenement, ‘De Muur van Emmen’, finishte amateur Bart als achtste. Nog geen twee minuten achter winnaar en oud-wereldkampioen Tom Dumoulin.

Combinatie

“Deze jongen moet zo snel mogelijk een ploeg vinden om continentaal te gaan rijden”, vindt kenner Jacco Oussoren. Maar wil hij dat zelf wel? “Ik zou heel erg graag die stap maken, mits ik bij Defensie kan blijven werken. Want ik vind het werk geweldig. Met deeltijdverlof en een leidinggevende die sportminded is, denk ik dat de combinatie van (semi-)professioneel wielrenner en militair zijn haalbaar is.”

Wereldkampioen Bart Lemmen op weg naar de titel.

2007 of 2009?

Tja, welke militair is nu het laatste wereldkampioen geworden? En was het nu 2007 of 2009? Commandant van het Bureau Internationale Militaire Sport, luitenant-kolonel Jan Maree, houdt het liefst 2007 aan. Dat heeft twee redenen.

In 2009 behaalde de inmiddels zeer gewaardeerde sportcommentator Gregory Sedoc goud bij het atletiek. Hij maakte deel uit van de Defensie Topsportselectie (DTS), waarvan de deelnemers een groot deel van hun uren aan de sport mochten besteden. Andere bekende namen van die DTS zijn Mark Huizinga (judo) en wachtmeeester 1 Hüsnü Koçabas (boksen), van wie de laatste nog steeds dient bij de Koninklijke Marechaussee.

In 2007 behaalde de laatste amateurploeg een titel en die mag van het BIMS niet onvermeld blijven. Het nationale militaire golfteam pakte toen zeer verrassend goud bij het MWK in Zuid-Afrika onder leiding van majoor-apotheker Vincent Hubert. O ja, ene majoor Jan Maree maakte toen deel uit van het team…