Tekst kapitein Jessica Bode

‘Keuzemenu’ gevechtslaarzen in aantocht

Militairen krijgen binnenkort de keuze uit meerdere soorten gevechtslaarzen. Zo moet iedereen schoeisel krijgen dat het beste bij zijn of haar werkzaamheden én voeten past.

Per categorie kunnen militairen kiezen uit drie modellen. Defensie en leverancier Groenendijk Bedrijfskleding B.V. ondertekenden vandaag ceremonieel het contract bij het KPU-bedrijf in Soesterberg. De laarzen zijn vanaf begin volgend jaar beschikbaar.

De werkwijze van één soort gevechtslaars voor iedere voet, is achterhaald. “Dit past niet langer in deze tijd waarin professionals invloed willen hebben op hun uitrusting”, zegt projectleider Martijn Delfgou van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). “Schoenen moeten kwalitatief goed zijn, zodat ze de militair niet onnodig afleiden van hun werk. Niet iedere voet is hetzelfde, dus wil Defensie meer maatwerk bieden.”

Er zijn acht categorieën gevechtslaarzen, die gebaseerd zijn op gebruiksprofielen. Zo verlangt een marechaussee andere kwaliteiten van zijn laarzen dan een marinier die vaak natte voeten haalt. Binnen de categorieën is keuze uit drie merken gevechtslaarzen.

Zomer 2021 start het aanmeten en passen. Hiervoor zal naast de STRONG-pasmobiel voor kleding en uitrusting, een vrachtwagen met trailer rijden om op locatie gevechtslaarzen aan te meten. Daarnaast opent begin 2022 in het KPU-bedrijf een shop-in-shop waar voeten worden opgemeten, militairen laarzen kunnen passen onder deskundige begeleiding en het schoeisel direct meekrijgen. In die periode start de uitlevering van laarzen, inclusief goede sokken en onderhoudsmiddelen.

Maatschappelijke meerwaarde Binnen het project is extra aandacht is voor veteranen en re-integranten die geen militair meer kunnen zijn. Zij kunnen bij Groenendijk Bedrijfskleding aan de slag, inclusief scholing, begeleiding en het delen van ruime kennis en ervaring op laarzengebied.

Bron: Defensie

Gesneuvelden meidagen herdacht

Op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen zijn donderdag bloemstukken gelegd bij de graven van militairen die om het leven kwamen tijdens de meidagen van 1940. Deze herdenkingsplechtigheid vindt altijd plaats in de dagen voorafgaand aan de Nationale Herdenking op 4 mei. 

De kleinschalige ceremonie werd geleid door vier militairen van 422 hospitaalcompagnie, onderdeel van het Regiment Geneeskundige Troepen uit Ermelo. Het regiment waar de gesneuvelden destijds ook bij hoorden. 

Op de oorlogsbegraafplaats liggen ruim 850 Nederlandse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden. Ongeveer de helft kwam om tijdens de meidagen van 1940, in een poging de Duitsers een halt toe te roepen.

Bron: Defensie. Foto: Gert Janssen (VidiPhoto)

Artillerieafdeling krijgt extra vuurkracht

Met een bescheiden ceremonie richt het Vuursteuncommando van de Koninklijke Landmacht vandaag op de legerplaats ’t Harde een vierde batterij op binnen 41 Afdeling Artillerie. 

De extra eenheid is mogelijk dankzij het geld dat dit kabinet beschikbaar stelde voor het herstel van de balans binnen de krijgsmacht. De toepasselijk ‘delta’ genaamde eenheid is wel een ‘batterij minus’ geworden.

Met de oprichting van de Delta-batterij voegt de Nederlandse artillerie twee pelotons met elk drie Pantserhouwitsers (PzH 2000NL) toe aan haar gelederen. De eenheid waar de batterij bijkomt werd in januari 2019 opgericht, nadat een evaluatie van een eerdere bezuinigingsreorganisatie het belang ervan had uitgewezen. 

Als gevolg van de hernieuwde focus op het grootschalig conflict heeft de politieke leiding van Defensie in 2018 ook ruim 25 Pantserhouwitsers uit de verkoop gehaald. De financiële injectie voor het herstel van de balans maakte het mogelijk met zes ervan een extra batterij op te richten. Nederland maakt hiermee een stapje richting het versterken van de vuurkracht op land, zoals op basis van de huidige dreigingsanalyse hard nodig is en is afgesproken met onze bondgenoten. 

Bron: Defensie 

Chipszak vol geld

Tijdens een treincontrole bij Breda heeft de marechaussee een Italiaan aangehouden met een zak chips waar bijna dertigduizend euro in zat. 

De man bleek als ongewenst vreemdeling in het opsporingsregister te staan en werd daarom gefouilleerd. Hierbij vonden de marechaussees in zijn bagage de zak die opvallend zwaar was. Bij nader onderzoek ging het niet om chips maar om 29.900 euro.

Daarnaast had de man nog eens 3.540 euro aan contanten op zak. De 33.400 euro is in beslag genomen en de man is aangehouden op verdenking van witwassen. De marechaussee doet verder onderzoek naar de verdachte.

Er worden regelmatig treincontroles uitgevoerd omdat er vaak personen zonder geldige reisdocumenten worden aangetroffen in internationale treinen.

Bron: Defensie

Zorgen om Afghaanse tolken

Vluchtelingenwerk Nederland en veteranen maken zich grote zorgen over tientallen Afghaanse tolken die voor Nederlandse troepen hebben gewerkt. Zonder extra maatregelen wacht de tolken een vreselijk lot in Afghanistan, vrezen ze.

Sinds 2019 is er een regeling die hun komst naar Nederland moet bespoedigen, maar die heeft maar in beperkte mate effect gesorteerd, zeggen ze in de Volkskrant. 

"We maken ons echt zorgen", zegt Hiske van den Bergh van Vluchtelingenwerk Nederland. Precieze cijfers over tolken ontbreken, omdat de IND ze niet apart registreert. "Voor zover wij er zicht op hebben, zijn er sinds eind 2019 niet meer dan 25 tot 30 tolken alleen of met hun gezin naar Nederland gekomen."

Van den Bergh vindt dat er snel iets moet gebeuren om de tolken naar Nederland te halen. Ook Anne-Marie Snels, de pas afgetreden voorzitter van de militaire vakbond AFMP, luidt de noodklok. Zeker nu de VS het vertrek van alle troepen uit Afghanistan hebben aangekondigd. "De tijd dringt, dus hoe gaan wij voor elkaar krijgen dat die belangrijke groep tolken die daar nog zit op tijd hierheen komt. Wetende dat de ambtelijke molens, ook van de IND en de ambassade in Kabul, uitermate traag draaien? Mensen moeten veel sneller hierheen worden gehaald."

Aan de Tweede Kamer schreef minister Ank Bijleveld van Defensie onlangs dat er al 'tientallen' tolken hierheen zijn gehaald. Maar Vluchtelingenwerk en betrokken veteranen vrezen dat er nog veel tolken in Afghanistan zitten - waar hun leven direct gevaar loopt. "Het is bekend dat er een prijs op het hoofd van deze mensen staat", zegt Snels, die ook spreekt namens sommige families van omgekomen militairen en veel veteranen. Snels: "Defensie zegt altijd: we laten niemand achter. Dat moet ook voor Afghaanse tolken gelden. Zonder hen had Nederland niets kunnen betekenen in Afghanistan en ze hebben Nederlandse militairen het leven gered. Wij moeten wat terug doen.”

Actie NIMH groot succes

Een maand geleden zocht het NIMH vrijwilligers om de persoonskaarten, van zeelieden die tijdens de oorlog dienden, op Nederlandse koopvaardijschepen te ontsluiten. De actie was een groot succes: meer dan vijfhonderd mensen wilden helpen. Inmiddels zijn ze aan de slag gegaan en in vier weken tijd is al 85 procent van de in totaal 66.300 kaarten ontsloten.

De vrijwilligers werken vanuit huis en bepalen zelf hun werktempo. Om fouten te voorkomen wordt iedere kaart door twee verschillende vrijwilligers verwerkt. Hierdoor ontstaan twee datasets. In de zogenoemde controlefase die hierna volgt, worden de twee sets  met elkaar vergeleken. Speciale software geeft aan als er verschillen zijn waarna een kleinere, inmiddels ervaren groep vrijwilligers in actie komt. Na afronding van het project worden de gedigitaliseerde kaarten en bijbehorende datasets aangeboden op het archiefportaal van het NIMH (www.archieven.nl) en via het Netwerk Oorlogsbronnen (www.oorlogslevens.nl).

Voor het Nederlands Instituut voor Militaire Historie is crowdsourcing een nieuwe tak van sport. Volgens multimediacoördinator Tessa Mulders is het coördineren van zo'n project geen sinecure. “Het werven van voldoende vrijwilligers blijkt achteraf gezien minder tijd te kosten dan de dagelijkse begeleiding van al die enthousiastelingen. Daar hebben we een dagtaak aan, maar dan wel een die veel voldoening geeft." Het NIMH denkt gezien het grote succes na over mogelijke volgende projecten waarbij crowdsourcing kan helpen.

Bron: Defensie

Lintjesregen bij Defensie

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen hebben 21 defensiemedewerkers een onderscheiding gekregen. In totaal werden in ons land 2.832 mensen beloond voor hun bijzondere inzet. 

Twaalf (oud-)medewerkers werden persoonlijk 'geridderd' door minister Ank Bijleveld-Schouten, tijdens een bijeenkomst op de Kromhoutkazerne in Utrecht. Daar werden de volgende militairen en burgermedewerkers gedecoreerd: officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden: generaal-majoor T.H.W. ten Haaf; ridder in de Orde van Oranje-Nassau: R. Cohen en R.A.S. van Muijen;  ridder in de Orde van Oranje-Nassau: kapitein der mariniers R.N.F. ten Brink, luitenant-kolonel F. Otsen, luitenant-kolonel H.C.M. van Tilburg, majoor drs. E.T. Woudenberg; lid in de Orde van Oranje-Nassau: J.L. Dekker, M. Langenberg-Verheul, F.A. van Stein, A.J. Verzendaal en I. van Wingerden-Versluijs.

In hun woonplaats kregen de volgende (oud-)defensiemedewerkers hun onderscheiding uit handen van de burgemeester: officier in de Orde van Oranje-Nassau: G.N. Roes; ridder in de Orde van Oranje-Nassau: W.B. Brons; lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden: adjudant L. van Breenen, adjudant G.H. Greven; lid in de Orde van Oranje-Nassau: L. Francke, B. Hof, R.J. van Riel, J. van Rijn en R.H. Smit.

Bron: Defensie

Actie tegen overlast Marnewaard

De Koninklijke Marechaussee gaat meer toezicht houden op het militair oefenterrein de Marnewaard in Groningen. Aanleiding hiervoor zijn de verschillende vernielingen en diefstallen die de afgelopen tijd zijn vastgesteld. Recent werden daarvoor nog vier jongens veroordeeld.

De marechaussee zal de komende tijd meer acties en surveillance uitvoeren op en rond het terrein waarbij ook ruiters worden ingezet. De vier jongens hadden op het terrein een aantal vernielingen en diefstallen gepleegd. Ze hebben inmiddels de schade vergoed aan Defensie en moesten daarnaast boetes betalen van achthonderd tot duizend euro. De Koninklijke Marechaussee voert op militaire terreinen politietaken uit en werkt daarbij onder meer samen met de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie.  

Bron: Defensie

Australië investeert honderden miljoenen in krijgsmacht

Australië investeert 747 miljoen Australische dollar (480 miljoen euro) in het verbeteren van vier militaire luchtmachtbases in het noorden van het land. Het geld wordt ook gebruikt om oefeningen met Amerika uit te breiden. De opvallend hoge uitgave staat in schril contrast met de geringe uitgaven van de Nederlandse krijgsmacht. Hier luidde de defensietop onlangs nog de noodklok over.

De Australische krant The Australian meldt dat een landingsbaan in de staat Northern Territory verlengd wordt, zodat er grotere vliegtuigen kunnen landen. Daarnaast krijgen schietbanen een opknapbeurt en worden nieuwe trainingsfaciliteiten opgezet voor defensiepersoneel en Amerikaanse mariniers. En daar blijft het niet bij want de komende tien jaar wordt nog eens veertig procent extra uitgegeven aan Defensie dan aanvankelijk gepland. 

Waar Australië volop geld uitgeeft wordt in ons land de roep om extra geld steeds groter. De huidige defensie-uitgaven, die ver onder de NAVO-norm van twee procent liggen, leiden zelfs tot schaamte bij de militaire defensietop. Eerder stelden zij in een interview dat Nederland de  ‘klaploper’ is van het bondgenootschap. 

Bron: Defensie

Brand België smeult na

De brand op een militair oefenterrein bij het Belgische Brecht heeft veel teweeg gebracht. De rook werd zelfs door de NASA vanuit de ruimte gefotografeerd.

De Nederlandse luchtmacht stuurde vorige week vrijdag twee Chinooks van Vliegbasis Gilze-Rijen naar de zuiderburen om te helpen bij het blussen. Samen met een Belgische blushelikopter en de brandweer op de grond werd het vuur bestreden. 's Avonds vlogen de Nederlandse kisten terug naar hun thuisbasis om zaterdag opnieuw te worden ingezet. Bij de brand ging ongeveer 750 hectare gebied verloren.

De Belgische militaire vakbond ACMP-CGPM vond het beschamend dat België een beroep moest doen op Nederlandse blushelikopters. Bestuurslid Yves Huwart verklaarde tegenover de pers dat je mag verwachten dat de Belgische krijgsmacht zelf over blusheli's beschikt. “We hadden vier van onze oudere helikopters kunnen ombouwen tot blushelikopter, maar we hebben ze weggedaan om te besparen.” Ook het bericht dat de enige brandweerwagen van het oefenterrein niet beschikbaar was in verband met onderhoud wekte verbazing. 

Bron: Nieuwsblad.be. Foto: NASA.

EOD ruimt granaten

Twee inwoners van Oss hebben deze week bij Lithoijen in Noord-Brabant granaten uit de Tweede Wereldoorlog gevonden met een metaaldetector. Nadat de autoriteiten werden gewaarschuwd heeft de EOD de granaten meegenomen voor onderzoek.  Ze worden later op een andere locatie onschadelijk gemaakt.

De explosieven waren bij het baggeren van de Hertogswetering ongemerkt naar boven gehaald met modder en samen met andere munitie door de baggeraars op de grond gedeponeerd. Volgens de twee mannen is er altijd wel iets te vinden in de Hertogswetering, zeker nu die wordt uitgediept. Tegen een journalist van het Brabants Dagblad zeiden ze: “Je vindt hier nooit niets. Altijd wel een kogel, munten en soms een brandkast en pistolen. Soms is het oud spul, maar ook weleens een gloednieuwe handgranaat.”

Bron: Brabants Dagblad

Eigen zaak voor winnares Heel Holland Bakt

Oud defensiecollega Anna Yilmaz heeft in Amersfoort haar eigen koffiezaak geopend. De winnares van 'Heel Holland Bakt 2018-2019' zegde vorig jaar haar baan bij de Koninklijke Marine op om de droom van een eigen zaak te verwezenlijken. 

Dat is gelukt, want vorig weekend opende de koffiezaak ‘Anna’s Smaakatelier’ aan de Grote Sint Jansstraat in Amersfoort de deuren. Tijdens Koningsdag liep het gelijk storm en moesten de klanten tot een uur in de rij staan voor de oranjetompouce. 

De vroegere korporaal heeft een team van patissiers en barista’s om zich heen en ze wil in haar Smaakatelier haar Turkse achtergrond combineren met Hollandse recepten.

Bron: Defensie

US Navy vuurt waarschuwingsschoten af

Een schip van de Amerikaanse marine heeft in de Perzische Golf waarschuwingsschoten gelost toen drie vaartuigen van de Iraanse marine te dichtbij kwamen. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt. 

In de afgelopen jaren zijn dit soort incidenten vaker voorgekomen, maar de laatste tijd was het redelijk rustig in de wateren rond Iran. Volgens de Amerikanen bleven de schepen op korte afstand manoeuvres uitvoeren. Ook nadat ze waren gewaarschuwd via radio en megafoons. De Iraanse schepen naderden de twee Amerikaanse schepen tot zestig meter. Nadat de Amerikanen de waarschuwingsschoten afvuurden vertrokken ze. Het incident deed zich voor op het moment dat in Wenen wordt onderhandeld over het Iraanse nucleaire programma. 

Bron: ANP