Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant Aaron Zwaal

Defensiefotograaf Aaron Zwaal aan de slag met de Wista 45VX

Sinds de introductie van de digitale camera wordt alles wat we zien en denken in beeld vastgelegd. In deze vliegensvlugge maatschappij zijn slechts luttele seconden nodig om honderden foto’s te maken. Defensiefotograaf sergeant Aaron Zwaal wilde daarom graag weer terug naar de basis en besloot negen defensieprominenten middels analoge fotografie te vereeuwigen. 

Sergeant Zwaal laat de mooiste foto’s van zijn Wista 45VX zien. Ook legt hij uit hoe deze manier van fotograferen ook alweer werkt. 

Vandaag in de spotlight de eerste vrouwelijke generaal-majoor bij de luchtmacht en de enige vrouwelijke militair van deze reeks; plaatsvervangend Commandant Luchtstrijdkrachten Elanor Boekholt-O’Sullivan. De beelden zijn natuurlijk niet digitaal, dus om ze met u te delen zijn ze op professionele wijze ingescand.

Diafragma en sluitertijd

Het kost wat tijd, maar als de camera is ingesteld moet de lens worden gesloten en de sluiter gespannen. In het begin is het mij regelmatig gebeurd dat ik de lens niet had gesloten voordat ik een foto ging maken. Maar als het besef komt dat je daardoor geen foto kunt maken, is het negatief al een aantal seconden belicht en dus verpest. Pas als de lens dicht zit is de camera lichtdicht en kan de cassette er achter in. Daarna is het niet meer mogelijk om door de camera te kijken en moet je vertrouwen op je instellingen. Bovendien mag de geportretteerde niet meer bewegen.