Cadetten versieren 12 meter hoge kerstboom

10 cadetten van de Koninklijke Militaire Academie in Breda hebben vandaag een 12 meter hoge kerstboom opgetuigd voor het Amphia Ziekenhuis. Met de actie willen ze patiënten, hun naasten en zorgmedewerkers een hart onder de riem steken in deze donkere dagen. Zeker nu de feestdagen anders worden gevierd dan normaal. 

Voor de versiering was 1.000 euro nodig en dit geld hebben de officieren-in-spé middels een inzamelingsactie bij elkaar gesprokkeld. 

Bron: Defensie. Foto: Phil Nijhuis

Nieuw beveiligingssysteem in gebruik

Defensie heeft een nieuw elektronisch beveiligingssysteem in gebruik genomen. Dit Defensie Bewakings- en Beveiliging Systeem (DBBS) vervangt daarmee in fases 45 verschillende systemen. 

De huidige systemen raken verouderd en het onderhoud, de reparaties en updates worden te duur. Het consortium Thales Unica is de komende 15 jaar verantwoordelijk voor de installatie, beheer en onderhoud.

Het nieuwe DBBS ondersteunt een centrale meldkamer, de elektronische toegang en indringersdetectie. De Luitenant-generaal Bestkazerne te Vredepeel is de eerste waar dit systeem is geïnstalleerd. De komende 4 jaar volgen alle andere defensielocaties in Nederland. Dat is 2 jaar later dan aanvankelijk gepland.

Bron: Defensie 

Mijn Beste Vriendin Anne Frank

Het waargebeurde verhaal van Hannah Goslar en haar bijzondere vriendschap met Anne Frank is verfilmd en vanaf 4 februari te zien in de bioscoop. 

'Mijn Beste Vriendin Anne Frank' gaat over vriendschap ten tijde van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Wanneer de familie Frank onderduikt, verliezen ze elkaar uit het oog. Maar drie jaar later, in 1945, hebben de twee meisjes een buitengewone ontmoeting in concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar riskeert een moedige Hannah haar leven in de hoop haar ernstig verzwakte vriendin te helpen.

De film wordt geregisseerd door Ben Sombogaart. De rol van Hannah wordt gespeeld door de 14-jarige actrice Josephine Arendsen. Anne Frank wordt vertolkt door de 17-jarige Aiko Mila Beemsterboer. Roeland Fernhout en Lottie Hellingman spelen de ouders van Hannah, terwijl Stefan de Walle de rol van Otto Frank vervult.

Bron: Defensie 

Elf vreemdelingen in koeltrailer

Bij de grensovergang Hazeldonk zijn woensdagochtend 11 vreemdelingen ontdekt in een koeltrailer. Volgens de Koninklijke Marechaussee zijn twee Roemeense mannen die voorin de vrachtwagen zaten aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

De ontdekking werd gedaan na een melding en de marechaussee doet momenteel verder onderzoek. De laatste tijd zijn meer transporten met verstekelingen onderschept bij grensovergangen in het zuiden van het land bij onder meer Breda, Roosendaal en Eijsden.

Bron: Defensie 

Britse luchtmacht op ‘berenjacht’

Jachtvliegtuigen van de Royal Air Force hebben afgelopen zaterdagochtend 2 Russische bommenwerpers onderschept die de luchtverdedigingszone van de Britten naderden.

De Typhoons maakten een alarmstart van de vliegbasis RAF Lossiemouth in het noorden van Groot-Brittannië en kregen snel gezelschap van een Voyager tankvliegtuig. Na de succesvolle onderschepping vlogen de Typhoons een tijdje mee met de beide Russen. De Britten deden dit met het oog op de veiligheid omdat het gebied waar de Tu-142 Bear F bommenwerpers vlogen veel gebruikt wordt door de civiele luchtvaart.  

Bron en foto: Royal Air Force 

Kamer dringt aan op alternatieve locatie radar Herwijnen

De Tweede Kamer wil dat Defensie verder gaat zoeken naar een alternatieve locatie voor de radar in Herwijnen. Staatssecretaris Barbara Visser heeft eerder aangegeven dat zo'n zoektocht niets heeft opgeleverd.

Desondanks willen coalitiepartijen CDA en ChristenUnie dat het ministerie verder gaat zoeken. Zij dienen daarvoor maandag een voorstel in dat de steun zal krijgen van een meerderheid.

GroenLinks schaart zich achter het voorstel. SP en PvdA kwamen eerder al met een soortgelijke motie. De PVV wil niet dat de radar in Herwijnen komt, laat het Tweede Kamerlid Sietse Fritsma weten. Volgens Martijn van Helvert (CDA) heeft Defensie niet goed genoeg gezocht naar alternatieven. Daar zijn er volgens hem een 'heleboel' van. Alternatieven zijn slechts "sporadisch" onderzocht, vindt Joël Voordewind (ChristenUnie).

De bewoners van Herwijnen zijn tegen de komst van de radar. Zij maken zich zorgen over de straling en wijzen erop dat bij het dorp al een radar van het KNMI staat. Het gemeentebestuur is ook tegen de komst van het SMART-L radarstation.

De radar is nodig voor de luchtbewaking en moet de installatie in Nieuw Milligen vervangen. Die is aan het einde van de levensduur. Volgens Defensie vormt de straling geen gevaar voor de gezondheid. Met een speciale regeling kan het ministerie de bezwaren van de gemeente opzijzetten.

Bron: Defensie

Marechaussee zoekt getuigen

De Koninklijke Marechaussee zoekt automobilisten die zondag 29 november 's avonds tussen 19.45 en 20.00 uur op de N734 bij Oldenzaal reden. 

Mogelijk moesten ze uitwijken voor een Duitse BMW M5 die ter plekke snelheden haalde van 200 kilometer per uur. Er is weliswaar een 19-jarige verdachte aangehouden, maar de marechaussee wil alsnog graag in contact komen met getuigen of mensen die dashcam-camerabeelden hebben. Het gaat met name om getuigen die reden bij de bocht in de N734 die kruist met de Burgemeester Wallerstraat in Oldenzaal. 

De marechaussee wilde het Duitse voertuig staande houden bij een controle in Losser. De bestuurder ging er echter van door, waarna de marechaussee de achtervolging inzette. Naast gevaarlijk rijgedrag negeerde de bestuurder meerdere stoptekens, reed door rood en kwam op de N734 bij een inhaalmanoeuvre bijna in botsing met tegenliggers. 

Een melding kan worden gedaan via 0800-1814.  

Bron: Defensie 

Belgische militairen niet meer op straat

De bijstand die militairen in België leveren bij het beveiligen van de steden wordt volgend jaar zomer stopgezet. De Belgische minister van Defensie Ludivine Dedonder heeft dat aangekondigd. 

De krijgsmacht zorgde sinds januari 2015 voor extra beveiliging van de Belgische steden. Deze operatie Vigilant Guardian werd gestart na de aanslagen in Parijs en de ontmanteling van een terroristische cel in Verviers. Na de aanslagen in België van eind 2015 en begin 2016 werd het aantal militairen op straat drastisch uitgebreid tot 1.800. De laatste jaren is het aantal teruggelopen tot ongeveer 300 militairen.  

Doel was vooral om mogelijke terroristische doelen extra te beveiligen, zoals luchthavens, winkelcentra, stations, scholen en kerken. In 2017 waren de militairen betrokken bij 2 incidenten. In juni van dat jaar werd een man die een aanslag wilde plegen gedood door een militaire patrouille en 2 maanden later viel een met een mes gewapende man een patrouille aan. De aanvaller verwondde 9 militairen voor hij werd neergeschoten.  

Bron: De Standaard  

DGLC traint theorie en praktijk

Militairen van 13 Luchtverdedigingsbatterij 'Ypenburg' van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando hebben tijdens oefening 'Egret Basic' hun vaardigheden bij het inrichten van de luchtverdediging aangescherpt. 

Dat gebeurde op de thuisbasis de Luitenant-generaal Bestkazerne en op militaire oefenterreinen in de omgeving van Weert. 

Het voorbereiden en gereedmaken van locaties om daar met geleide wapens het luchtruim te beveiligen is een complexe klus. Daarbij speelt de samenwerking tussen de militairen een grote rol. 

Het begint allemaal met het verkennen van locaties. Vervolgens verplaatst de eenheid naar de gekozen plek en worden de operationele systemken opgezet en de lanceerinstallaties geladen met oefenraketten. Door dit soort drills vaak te beoefenen worden de militairen steeds meer bedreven in het snel en veilig opbouwen van de luchtverdediging. 

Bij 'Egret Basic' werd ook gewerkt aan het vergroten van de theoretische kennis en tactische ervaring van de deelnemers.  

Bron en foto: Defensie

Marechaussee pakt man met 164.000 euro

Een 35-jarige Fransman is afgelopen weekeinde op Schiphol tegen de lamp gelopen. Bij een reguliere bagagecontrole door de douane ontdekte die een grote som geld in een koffer.

Hierop werd de marechaussee ingeschakeld die de eigenaar van de koffer opspoorde. Hij bleek in totaal 164.000 euro te hebben verstopt in zijn koffer en die van zijn vrouw. Omdat hij niet kon uitleggen hoe hij aan het geld kwam is hij aangehouden voor witwassen.

Een rechercheteam van de marechaussee dat zich onder meer richt op criminele geldstromen via de luchthaven Schiphol heeft de zaak in onderzoek. In het kader daarvan is inmiddels ook een sportauto van het merk Maserati in beslag genomen. 

Bron: Defensie 

Nieuw dienstvak voor mariniers

De eerste 5 militair verpleegkundigen kregen deze week hun mariniersbaret uitgereikt. De baretuitreiking is het gevolg van de inrichting van een nieuw dienstvak voor mariniers. Enkele jaren geleden werd bepaald dat mariniers die verpleegkundige werden, moesten kiezen: óf marinier, óf verpleegkundige bij de vloot. Dat is nu veranderd. 

Met de inrichting van het nieuwe dienstvak is ook het loopbaanpad veranderd. De 'mariniers geneeskundige dienst' worden volwaardige Algemeen Militair Verpleegkundigen en krijgen daarmee ook de mogelijkheid hun civiele BIG-registratie te behouden.  

Bij de eerste uitreiking ging het om een her-uitreiking van de baret. De mannen waren al eerder marinier, maar hadden hun baret moeten inleveren toen ze verpleegkundige werden. Het Korps Mariniers telt zo'n 120 gewondenverzorgers, potentiële verpleegkundigen die zich nu dus medisch kunnen ontwikkelen zonder hun mariniersbaret de verliezen.  

Bron en foto: Defensie