Aftrap XL-teststraat

De corona testcapaciteit is vandaag fors uitgebreid met de opening van de eerste van circa 20 XL-testlocaties. De aftrap vond plaats in de regio Rotterdam-Rijnmond, bij Rotterdam The Hague Airport.

Bij de extra grote teststraten die de komende weken worden geopend, kunnen dagelijks vele duizenden reguliere en sneltesten worden afgenomen. Dat zorgt grofweg voor een verdubbeling van de testcapaciteit. Defensie speelt hierbij een grote rol, omdat de eerste XL-locaties worden bemenst door zeker 1.000 militairen. Het is de bedoeling dat zij uiteindelijk ook anderen gaan opleiden, bijvoorbeeld mensen die door de maatregelen noodgedwongen thuis zitten.

De teststraten, waarbij ook het bedrijfsleven betrokken is, zijn aanvankelijk bedoeld voor mensen die klachten hebben. Zij hoeven ook minder lang op de uitslag te wachten. Later kunnen ook mensen zonder symptomen terecht.

Op de foto: Defensieminister Ank Bijleveld, minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Andre Rouvoet (GGD/GHOR).

Bron: Defensie, Foto: ANP

Handboek Hitteziekte uitgereikt

Defensie heeft het Handboek Hitteziekte opgesteld, bedoeld om militairen te informeren over de kenmerken van deze aandoening en hoe die kan worden voorkomen.

Ook geeft het boek, dat via deze link kan worden gedownload, meer duidelijkheid over wat er moet gebeuren als een militair oververhit raakt.

Vorig jaar werd in een kritisch rapport geconcludeerd dat grote fouten bij Defensie hebben geleid tot incidenten, waarbij militairen hitteletsel opliepen. In de rapportages beschrijft de onderzoekscommissie onder meer dat leidinggevenden onvoldoende controleren of militairen tijdens oefeningen in warme weersomstandigheden wel voldoende drinken. Ook concludeert de commissie dat 'het kennisniveau van de instructeurs over hitteletsels beperkt is'.

Dat Defensie nu zelf met een handboek komt over het voorkomen van hitteletsel, betekent een mijlpaal voor sergeant Milou Waterschoot. Haar leven verandert in 2017 compleet als ze tijdens een militaire oefening op de Arnhemse Heide een hitteberoerte krijgt. Sindsdien probeert ze mensen bewust te maken van de gevolgen. 

Staatssecretaris Barbara Visser laat via een videoboodschap weten dat ze het eerste exemplaar van het Handboek Hitteziekte aan Milou opdraagt. “Door juist wat er met jou is gebeurd naar voren te brengen, maak je collega’s er bewust van. Daarmee heb je iets negatiefs, wat jou en je familie persoonlijk erg heeft geraakt, op een positieve manier naar voren gebracht”, reageerde Visser.  

Bron: Defensie

Nieuwe mijnenjagers krijgen vorm

Dat ze groot werden was al bekend, maar welke vorm de nieuwe mijnenjagers krijgen wordt steeds meer duidelijk.

Op deze illustratie van de scheepsarchitecten van de Franse Naval Group is goed te zien hoe de toekomst van de mijnenbestrijding eruit gaat zien. Vergeleken met de huidige jagers van de Alkmaar-klasse worden het forse schepen met diverse uitsparingen in de romp voor kleine vaartuigen, drones en andere apparatuur. Ook is er een vliegdek zodat, in tegenstelling tot nu, een boordhelikopter kan landen of opstijgen. Gezien het formaat van het vliegdek zal het om een drone gaan. 

Op de voorplecht staat een kanon opgesteld. De hoofdradar wordt geleverd door Thales. Bij het ontwerp van oorlogsschepen is het gebruikelijk dat er gedurende de periode van tekenen en rekenen er diverse schetsen de revue passeren. 

Gezien de voortgang van het project lijkt het erop dat deze uitvoering in productie genomen gaat worden. Vanaf 2024 dienen de schepen de Franse werf te verlaten.

Bron: Noordhollands Dagblad. Illustratie: Naval Group

Omroepv in de lucht

De website veteranenradio.nl gaat sinds eind vorige maand verder onder de naam Omroepv. Een nieuwe naam en uitstraling, maar dezelfde missie.

Het kanaal dat in 2018 begon als hobby van Libanonveteraan Jan Willem Waitz, groeide uit tot een stichting met niet alleen radio, maar ook social mediakanalen, podcasts en wekelijkse video's. 

De ‘v’ in de naam staat symbool voor een medaille van dankbaarheid, erkenning en waardering van veteranen. Het gaat de omroep om veteranen en hun naasten, maar heeft ook ten doel om een bijdrage te leveren aan het vergroten van de erkenning en waardering voor deze oud-militairen. 

Bron: Defensie

Mariniers opnieuw uit de kleren

Na het succes van vorig jaar zijn leden van het Korps Mariniers opnieuw uit de kleren gegaan voor de tweede editie van de Marinierskalender. Maar het is wel de laatste keer, zo hebben ze aangegeven.

Het gaat nu om een verjaardagskalender, waarop bijna elke maand een marinier met ontbloot bovenlijf is te zien. Net als vorig jaar gaat de opbrengst naar verschillende goede doelen.

De foto’s zijn gemaakt met het thema ‘amfibisch’. Dit slaat terug op het onderscheidend vermogen van het korps om te vechten op de grens van land en water.

De kalender van vorig jaar was een doorslaand succes. De eerste 3.550 exemplaren waren binnen 24 uur uitverkocht. Er werden 1.665 kalenders bijgedrukt, een aantal dat verwijst naar het oprichtingsjaar van de keurkorps van de marine. De kalender kost €20,50 (inclusief verzendkosten) en is vanaf 16 november te koop.

Bundeswehr helpt Tsjechië

De Duitse defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer is haar Tsjechische collega te hulp geschoten in de strijd tegen het coronavirus. Als eerste stap stuurt de Duitse krijgsmacht 2 ic-artsen naar Praag om te helpen in een militair ziekenhuis. 

Net als in veel andere landen is het aantal besmettingen in Tsjechië aanzienlijk toegenomen. Naast de hulp in Tsjechië biedt Kramp-Karrenbauer ook aan om 10 COVID-19 patiënten via een medivac over te vliegen naar Duitsland en daar in militaire ziekenhuizen op te nemen.

Het is niet voor het eerst dat Duitsland andere landen te hulp schiet. Denk aan de verzorging van Nederlandse coronapatiënten en het overvliegen van Italiaanse en Franse patiënten. In eigen land kwam de Duitse krijgsmacht al ruim 1.000 keer in actie om de civiele autoriteiten te ondersteunen.

Bron: Bundeswehr

Laatste Belgische D-Day-vlieger overleden

Onze zuiderburen rouwen om het overlijden van de 99-jarige Joseph 'Jeff' Moureau. Hij was de laatste militaire piloot die heeft meegevochten in het Belgische squadron dat op 6 juni 1944 meedeed aan de geallieerde invasie van Normandië.

De Belgische luchtmacht nam afscheid van Moureau door bij zijn begrafenis met 4 F-16's in formatie over te vliegen. 

'Jeff' Moureau reisde in 1940 samen met zijn tweelingbroer Alfred naar Groot-Brittannië en meldde zich bij de Royal Air Force. Ze werden opgeleid op het beroemde Spitfire jachtvliegtuig en ingedeeld bij het 349 Squadron dat vooral uit Belgische vliegers bestond.

Tijdens D-Day patrouilleerde Moureau boven Normandië en schoot daar een Duitse Ju-88 bommenwerper neer. Na de oorlog verliet hij de krijgsmacht en werd verkeersvlieger. 

Bron en foto: Belgische strijdkrachten 

Naam voor nieuw Stinger-peloton

Sinds 1 oktober beschikt het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) over een nieuw peloton met de Stinger hittezoekende luchtafweerraket. Net als de andere Stinger-pelotons heeft de nieuwe eenheid een naam gekregen die stamt uit de Tweede Wereldoorlog. Hiervoor is 'Ravesteijn' gekozen. 

Deze naam is afkomstig van de scheepswerf 'Van Ravesteijn' in Leidschendam. Tijdens de oorlog werden hier boten klaargemaakt voor Engelandvaarders. Die wilden naar Engeland  varen om van daaruit tegen de Duitsers te vechten. 

Het nieuwe peloton bij het DGLC krijgt een bijzondere taak; de eenheid wordt ingezet om amfibische landingen en maritieme of luchtmobiele operaties te ondersteunen. Omdat dit werk lijkt op dat van de scheepswerf in de Tweede Wereldoorlog, namelijk ervoor zorgen dat anderen de strijd kunnen voortzetten, is gekozen voor Ravesteijn.

Bron: Defensie

Successen in strijd tegen mensensmokkel

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen week opnieuw verschillende keren succes geboekt in de strijd tegen mensensmokkel en het tegengaan van illegale grensoverschrijding. In totaal werden bij 3 verschillende acties 7 verdachten aangehouden. 

Afgelopen weekeinde begon de reeks met de aanhouding van 3 Tilburgers op verdenking van mensensmokkel. De eerst van hen kwam in beeld bij een onderzoek naar mensensmokkel in mei op de luchthaven Schiphol. Later werden nog 2 verdachten ontdekt. Het gaat om mannen van 41, 39 en 31 jaar. Ze zijn mogelijk betrokken bij meerdere gevallen van mensensmokkel van Schiphol naar Groot-Brittannië. De 3 zijn ingesloten.

Bij een reguliere controle van de marechaussee in Hoogerheide werd een 45-jarige Brit aangehouden, eveneens op verdenking van mensensmokkel. Achterin zijn bestelbus zaten 5 personen verstopt in dozen en meubilair.

Het derde geval deed zich voor op de A37 bij Zwartemeer, opnieuw bij een reguliere controle. Hierbij werden 3 mannen met de Syrische nationaliteit opgepakt. In hun voertuig zaten 2 mannen die niet over geldige identiteitspapieren beschikten waarop de 3 Syriërs werden aangehouden voor mensensmokkel.

Bron: Defensie

Curaçao en Nederland akkoord over 3e pakket coronasteun

Er is een akkoord tussen Nederland en Curaçao over een derde coronasteunpakket voor het eiland. Het land krijgt voor dat doel omgerekend een lening van 50 miljoen euro.

Ook krijgt Curaçao een gift voor scholen (30 miljoen euro), versterking van de rechtstaat (25,3 miljoen euro) en een beter investeringsklimaat (maximaal 20 miljoen euro).

In ruil daarvoor moet de regering van het eiland verschillende hervormingen doorvoeren, waaronder het verlagen van ambtenarensalarissen en het aanscherpen van het belastingstelsel. Een nieuwe entiteit, het zogeheten Caribisch Hervormings- en Ontwikkelingsorgaan (COHO), moet het land helpen bij de uitvoering hiervan. De gemaakte afspraken zijn ‘vrijwillig, maar niet vrijblijvend’.

Ook Aruba en Sint-Maarten zijn in gesprek over verdere noodsteun. Aruba heeft bijna een akkoord voor een 3e steunpakket. Sint-Maarten is nog in gesprek over een tweede steunpakket.

Bron: ANP