Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant Jan Dijkstra en adjudant Arnoud Schoor

“Ze kunnen het wel aan”

Op Luke Air Force Base in het Amerikaanse Phoenix worden momenteel de eerste 2 Nederlandse onervaren luchtmachtvliegers, bijgenaamd ‘spijkerbroeken’, opgeleid voor het nieuwe F-35 gevechtsvliegtuig. Tot nu toe was de training gericht op ervaren vliegers. 

‘De verantwoordelijkheid is niet gering’

Het is voor de 2 ‘spijkerbroeken’ flink omschakelen, weet de commandant van het Nederlands Opleidingsdetachement F-35 (NODF-35). “In een F-35 vliegen…. Dat is een grote stap. In tegenstelling tot veel F-16-vliegers die hier komen, dragen de nieuwelingen geen rugzak vol ervaringen met zich mee. De verantwoordelijkheid die ze krijgen is niet gering. Maar door hun, in de vooropleiding opgedane, ervaringen kunnen ze het wel aan. We geven deze collega's veel aandacht, omdat we kwaliteit en veiligheid van de opleiding zo goed mogelijk willen garanderen.”

Volgens de leiding van het Nederlandse detachement op Luke Air Force Base is de overstap naar de F-35 voor onervaren vliegers groot.

2 keer zo lang

De 2 vliegers-in-opleiding zijn cadet-vaandrig. Na de officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda (2016), begonnen ze aan het traject waarvoor ze bij Defensie kwamen: vlieger worden bij de luchtmacht. Ze doorliepen de basisopleiding op vliegbasis Woensdrecht en het vervolg op Sheppard Air Force Base in de Verenigde Staten. Daarna gingen ze naar Luke Air Force Base voor het paradepaardje F-35. 

Ook 4 spijkerbroeken, ofwel ‘B-coursers’, van de Amerikaanse luchtmacht volgen de opleiding. Die duurt 9 maanden, 2 keer zo lang als die voor geroutineerde vliegers. Logisch, ze komen pas net kijken.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De door Amerikaanse en Nederlandse instructeurs te geven ‘transitie’ start met een 6-weeks programma met theorielessen en oefeningen in een simulator. Daarna volgt een training in opstijgen, landen en het vliegen van speciale patronen. Aan bod komen ook basis- en lange afstand-luchtgevechten, aanvallen op gronddoelen, schieten met het boordkanon, verschillende typen bommen werpen. Tot slot passeren alle geleerde lessen tegelijkertijd in een eindoefening de revue. Dat gebeurt in dynamische missies met lucht- en gronddreiging.

In de eindoefening van de F-35 opleiding komen alle geleerde lessen tegelijkertijd aan bod.

Ervaringen uitbouwen

Zoals het er nu uitziet, zijn de jonge vliegers volgend jaar april klaar. Met het diploma, het type-certificaat, op zak melden ze zich daarna bij 322 Squadron op vliegbasis Leeuwarden, net zoals alle ‘afgestudeerde’ Nederlandse F-35-vliegers. Daar ondergaan ze aanvullende trainingen en oefeningen om hun ervaringen met de nieuwste aanwinst van de luchtmacht verder uit te bouwen. Aan de F-35-opleiding deden tot nu toe 29 Nederlandse vliegers mee. 

De opleiding voor de F-35 is op toeren gekomen. Tot nu toe kwamen 29 Nederlandse vliegers naar Phoenix, Arizona.