Defensienoodbrug leidt naar teststraat

In Gouda is vandaag een noodbrug in gebruik genomen, die in 1 dag werd gebouwd door de genie van de landmacht. Dankzij deze brug is de nieuwe coronateststraat in de stad beter bereikbaar.

26 militairen van 105 Geniecompagnie Waterbouw uit Den Bosch zetten in de stromende regen de losse panelen van de zogeheten baileybrug aan elkaar. Waar deze normaal wordt gebruikt voor zwaar militair verkeer, kunnen nu bezoekers er met de fiets of de auto overheen.

Het verzoek voor deze tijdelijk brug kwam van de gemeente Gouda en de GGD Hollands Midden. Door de verplaatsing van de coronateststraat naar het industrieterrein Goudse Poort, dreigde daar te veel verkeer te komen. Dankzij de brug is de teststraat veiliger en beter bereikbaar.

Nationale inzet is 1 van de hoofdtaken van Defensie. Tijdens de eerste periode van COVID-19 heeft Defensie al geregeld meegeholpen. Denk aan ondersteuning van zorginstellingen en verpleegtehuizen.

De Geniecompagnie is gespecialiseerd in het bouwen van bruggen. De eenheid wordt overal ter wereld ingezet, bij missies waar Nederlandse militairen betrokken zijn. Daarnaast werken de militairen in Nederland bij evenementen als de Vierdaagse van Nijmegen en het Bevrijdingsconcert op de Amstel.

Bron: Defensie

Nieuwe WOII-Bosatlassen naar middelbare scholen (WINACTIE)

10.000 Bosatlassen van de Tweede Wereldoorlog zijn deze week uitgereikt aan scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Het is een uitgave van Nationaal Comité 4 en 5 mei en Noordhof Atlasproducties, ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Dankzij een bijdrage van het vfonds in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij is het mogelijk dat 10.000 exemplaren van de atlas gratis worden verspreid in het onderwijs. 

In de speciale editie staan heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal die de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier laten zien. In compacte beeldverhalen brengt de atlas zowel grote militaire veldslagen als het leven van alledag in beeld. Met daarbij verhalen over de Duitse inval, vervolging, collaboratie, verzet en de bevrijding. Maar ook over de oorlog in Nederlands-Indië, de Japanse bezetting, vredesmissies en Srebrenica. 

Ook belicht de atlas thema’s die een stuk minder bekend zijn, zoals de Duivenbrigade, het Kattenburgtransport en de laatste Europese veldslag van de Tweede Wereldoorlog tussen Georgiërs en Duitsers op Texel. De Bosatlas sluit af met een overzicht van vrijheid en onvrijheid anno nu en toont daarmee aan hoe bijzonder 75 jaar leven in vrijheid in Nederland is. 

De Bosatlas kwam begin dit jaar uit en bereikte al snel de hoogste positie op de non-fictie lijst van De Bestseller 60. 

Bron: Defensie

Winnen?

Zo'n Bosatlas over de Tweede Wereldoorlog winnen? Stuur het antwoord op onderstaande vragen naar defensiekrant@mindef.nl.

1. Noem de 3 voorste linies tijdens de aanval van de Duitse bezetter in 1940.

2. Hoeveel vliegtuigen zijn er tussen 1939 en 1945 neergestorte en aangeschoten in Nederland, in de periode 1939-1945?*
A. 1.511          B. 3.765
C. 5.113          D. 6.315
(*telling tot 01-01-2008, op basis van informatie uit de WOII-Bosatlas)

Bauer nieuwe voorzitter NAVO-Militair Comité

Luitenant-admiraal Rob Bauer is verkozen tot de nieuwe voorzitter van het NAVO-Militair Comité. Het comité maakte vanmiddag bekend de voorkeur te geven aan Nederlands Commandant der Strijdkrachten (CDS), boven zijn Poolse ambtgenoot, generaal Rajmund Andrzejczak.

Nu de keuze op Bauer is gevallen, gaat hij zich inzetten voor de 3,2 miljoen militairen van het bondgenootschap. Wat hem betreft is de belangrijkste taak van het NAVO-Militair Comité om ervoor te zorgen dat de geüniformeerde mannen en vrouwen goed zijn uitgerust voor hun essentiële taak: het beschermen van het bondgenootschap.

De CDS draagt zijn functie voor de zomer van 2021 over. Wie zijn opvolger wordt is nog onbekend.

Bron: Defensie

Big Lizzie laat zich zien

Spectaculaire beelden van het Britse vliegdekschip HMS Queen Elizabeth. Het schip is aan het opwerken naar operationele gereedheid en oefent sinds vorige week met vliegtuigen van de Amerikaanse mariniers. 

Liefst 14 F-35B Lightning stealth-jagers, 4 van het legendarische 617 Squadron RAF (Dambusters) en 10 van de USMC Wake Island Avengers, voerden oefenmissies uit vanaf ‘Big Lizzie’, zoals het 65.000 ton zware schip liefkozend wordt genoemd. Behalve de moderne gevechtsvliegtuigen zijn ook 8 Merlin-helikopters aan boord.

Deze week voegden zich nog meer schepen bij de QE-Carrier Strike Group. Het gaat om destroyers van het Type 45, HMS Diamond en HMS Defender, en USS The Sullivans (Arleigh Burke-klasse) en de fregatten HMS Northumberland, HMS Kent en natuurlijk onze eigen Zr.Ms. Evertsen.De schepen stomen op naar de wateren rond Schotland voor de NAVO-oefening Joint Warrior. Ze worden begeleid door de bevoorraders RFA Tideforce en RFA Fort Victoria. 

Bron: Defensie. Foto: Belinda Alker. Video: Telegraph

Militair na val op terrein Havelte naar ziekenhuis

Een militair in opleiding is gistermorgen na een val op het militair terrein in Havelte opgenomen geweest in het UMC Groningen. Hij is na onderzoek weer thuis en maakt het goed.

De soldaat, die in opleiding is bij het Opleidings- en Trainingscommando van de landmacht, kwam bij een oefening ongelukkig terecht. Omdat hij zich op een lastig bereikbare plek bevond voor een ambulance, werd een traumahelikopter ingezet.

De militair is vervolgens uit voorzorg naar het ziekenhuis vervoerd. Bij onderzoek in het UMC bleek geen sprake van verwondingen.

Bron: Defensie

NH90 opgeslokt door C-17

Volgens insiders is de NH90 best een flinke helikopter. Maar ingeladen in een reusachtig C-17 transportvliegtuig lijkt het toch een beetje op het verhaal van de reus en klein duimpje. Dat laat onverlet dat het overvliegen de gevechtshelikopter naar het Caribisch gebied het snelste kon per C-17. Hierdoor kan Zr.Ms. Groningen na 2,5 maand weer beschikken over een boordhelikopter nadat het organieke toestel in juli verongelukte.

De NH90 werd op vliegbasis Eindhoven gereed gemaakt voor de vlucht met de C-17. Het transportvliegtuig was 1 van de 3 vliegtuigen van het gezamenlijke NAVO-programma Heavy Airlift Wing op de Hongaarse vliegbasis Pápa.

Bron: Defensie. Foto: sergeant Cristian Schrik

COVID-19 besmettingen bij marine

Op 4 marineschepen zijn in totaal 8 militairen positief getest voor corona. Aan boord van de Zr.Ms. Johan de Witt 2 personen en op Zr.Ms. Rotterdam in de Middellandse zee 1. In Den Helder testten 4 opvarenden van de Zr.Ms. Van Speijk en 1 bemanningslid van Zr.Ms. Karel Doorman positief. In alle gevallen wordt een contactonderzoek uitgevoerd.

De 3 betrokken militairen aan boord van de Johan de Witt en Rotterdam waren al geïsoleerd van de rest van de bemanning nadat ze milde klachten hadden gekregen. Ze maken het goed en worden met een medische vlucht naar Nederland overgebracht. De schepen deden in de Middellandse Zee mee aan de grote oefening Dynamic Mariner. Deze oefening duurde tot gisteren. Aan Dynamic Mariner deden in totaal 5.000 militairen, 37 vliegtuigen en 31 schepen mee. Bij de oefening werden onder meer amfibische landingen uitgevoerd.

Bron: Defensie.

Nederlanders graven tankgracht in Litouwen

Samen met hun Duitse collega's hebben militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade een tankgracht gegraven in Litouwen. Dat gebeurde bij de oefening Eager Leopard.

De Nederlandse Kodiak-geniedoorbraaktank en Duitse Pionierpanzer 2A1 Dachs zorgden samen voor de terreinversperring die vijandelijke eenheden tijdens een aanval moet tegenhouden.   

De militairen maken deel uit van enhanced Forward Presence van de NAVO. Ons land draagt met 230 militairen bij aan deze internationele gevechtseenheid in de Baltische staat. De eenheid staat onder Duitse leiding en is in Rukla gestationeerd. Oefening Eager Leopard was bedoeld om de verschillende landen nóg beter te laten samenwerken.

Bron en foto: Defensie

NLD SOCOM volledig operationeel

De staf van de Specials Operations Forces van ons land is afgelopen week volledig operationeel verklaard. NLD SOCOM is 2 jaar geleden opgericht en zorgt voor de inzet van special forces, hun gereedstelling en de borging van de kwaliteit van de speciale eenheden van de krijgsmachtdelen. CDS luitenant-admiraal Rob Bauer feliciteerde NLD SOCOM met het behalen van de operationele mijlpaal.

De vraag naar de inzet van speciale eenheden is de afgelopen jaren toegenomen en de verwachting is dat die vraag ook de komende jaren nóg groter wordt. Dat was een van de redenen om NLD SOCOM op te richten. Overigens voldoet ons land met de oprichting van het stafdeel ook aan de NAVO opdracht om te beschikken over voldoende 'command & control'-capaciteit om operaties van speciale eenheden aan te sturen. 

Nederland is niet het enige land dat beschikt over een dergelijk commando, andere NAVO-partners kennen deze structuur ook. Samen met België en Denemarken draagt ons land bij aan een Special Operations Component Command, een uitzendbaar hoofdkwartier voor special operations. Volgend jaar staat dit hoofdkwartier stand-by voor de snel inzetbare NATO Response Force.

Bron: Defensie

Marechaussee verhuist goud en geld

De voorraad geld en goud van de Nederlandsche Bank is vorige week van Amsterdam naar Haarlem verhuist. Alleen al bij het goud ging het om een waarde van 11 miljard euro. Met het oog op dit gigantische bedrag kreeg de Marechaussee een hoofdrol bij de beveiliging van de transporten. 

De verhuizing was nodig in verband met een verbouwing van het het Amsterdamse hoofdkantoor van de Nederlandsche Bank. Voorlopig zijn de 15.000 staven goud opgeslagen in de kluizen van de voormalige drukkerij Joh. Enschedé in Haarlem waar vroeger de bankbiljetten werden gedrukt. Het is de bedoeling dat ze daar blijven tot 2023 en dan worden overgebracht naar het nieuw te bouwen DNB Cashcentrum.

Bron: Defensie. Foto: sergeant-1 Mike de Graaf

Hoog bezoek bij marechaussee

Koning Willem-Alexander bracht deze week een werkbezoek aan het Landelijk Tactisch Commando van de KMar. Bij die gelegenheid liet hij zich uitgebreid voorlichten over de rol van operatiecentrum. Ook kreeg hij uit de eerste hand informatie over de verhuizing van het goud van de Nederlandsche Bank die door de Marechaussee vanuit het LTC werd aangestuurd (zie verderop).

Het commando in Huis ter Heide is in 2016 opgericht en vormt het operationele hoofdkwartier van 'Het Wapen'. Bij het LTC wordt ondermeer informatie verzameld en geanalyseerd. Op basis daarvan wordt vervolgens bepaalt hoe de Marechaussee optreedt. Hierbij gaat het om zaken als (grensoverschrijdende) criminaliteit, terrorisme en illegale migratie. Koning Willem-Alexander werd bij zijn bezoek ook bijgepraat over de inzet tijdens de coronacrisis.

Bron: Defensie.