Nieuw Stingerpeloton opgericht
Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC) beschikt sinds deze week over een nieuw Stingerpeloton. De draagbare luchtdoelraketten zijn ingedeeld bij 13 Luchtverdedigingbatterij en vooral bestemd om mobiele eenheden zoals het Korps Mariniers en 11 Luchtmobiele Brigade te ondersteunen.
Bij de Stingerraketten gaat het om de versie die vanaf de schouder wordt gelanceerd. Ze richten zich door middel van een infraroodzoeker op de hitte van de uitlaten van vijandelijke vliegtuigen en helikopters. Het type is al langer in dienst bij Defensie en vooral geschikt voor de bestrijding van luchtdoelen op de korte afstand. Het nieuwe peloton is gestationeerd op de thuisbasis van het DGLC, de luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel.
Bron: Defensie. Foto: sergeant Aaron Zwaal
Dronebeelden met record aantal kijkers
Dronebeelden die zijn gemaakt ter ondersteuning van de livestream ‘Onderzeeboot Live’ zijn op internet al ruim 1 miljoen keer bekeken.
De clip die door Defensie online werd gezet werd snel opgepikt en via het wereldwijde web verspreid. Op de video, die hieronder te zien is, vliegt een drone door een onderzeeboot van de marine. Een bijzonder kijkje in de keuken van, want het gebeurt niet vaak dat de Onderzeedienst zich zo bloot geeft.
Bron: Defensie
Gevechtshelikopter weer thuis
Een Apache helikopter van het Defensie Helikopter Commando is woensdag uit voorzorg aan de grond gezet in een weiland bij Elburg. Het toestel had een technische storing. Inmiddels is de heli gerepareerd en wel terug op vliegbasis Gilze-Rijen.
De Apache was bezig met een oefening toen de bemanning rond 9 uur 's avonds een waarschuwing kreeg van een mogelijk probleem. Om verder risico uit te sluiten werd de helikopter aan de grond gezet en een technisch team opgeroepen. Omdat reparatie niet snel kon, werd besloten het toestel 's nachts in het weiland te laten staan, uiteraard met bewaking. Een dag later werd het probleem verholpen.
Bron: Defensie
Tweede leven voor mijnenjagers
De Letse marine gaat 3 van zijn 5 mijnenjagers moderniseren. Kenners hebben op de foto al gezien dat het schepen van de Alkmaarklasse betreft.
Ze waren tot de eeuwwisseling nog in dienst van de Koninklijke Marine. In 2005 zijn deze mijnenjagers voor €57 miljoen verkocht aan Letland. Het gaat om de ex-Alkmaar, ex-Delfzijl, ex-Dordrecht, ex-Harlingen (foto) en ex-Scheveningen.
De ECA-group heeft opdracht gekregen de mijnenjagers voor zo'n 20 miljoen euro te voorzien van moderne apparatuur. Het conventionele detectiesysteem - op basis van een rompsonar - wordt vervangen door een kleiner onbemand systeem. Dat bestaat uit de onderwaterdrones AUV A18 -M voor detectie en de onderwaterrobots Seascan MK2 en K-STER C voor de identificatie en ruiming van mijnen.
Aan het einde van het contract is de Letse zeemacht in staat om mijnen op zee te ruimen zonder dat het schip het mijnenveld bevaart, het zogenoemde Stand-Off concept. De oplevering is voorzien in 2021, 2023 en 2024. (Bron: World Defence News/Foto: Latvijas Jūras Spēki)
Bron: Defensie
Verpleegcentrum MRC in quarantaine
Het verpleegcentrum van het Militaire Revalidatiecentrum Aardenburg in Doorn is uit veiligheid in quarantaine, omdat een patiënt positief is getest op het coronavirus. De quarantaine duurt tot het bron- en contactonderzoek is afgerond.
De betreffende patiënt is in isolatie. Personeel dat in nauw contact is geweest met de persoon bevindt zich in thuisquarantaine. Andere patiënten zijn geïnformeerd over de situatie en de gevolgen voor hen. Als gevolg van de quarantaine is de capaciteit van het Militaire Revalidatiecentrum tijdelijk beperkt.
Bron: Defensie
Drukke week voor marechaussee
De Koninklijke Marechaussee heeft een drukke week achter de rug met controles en een aantal aanhoudingen. Vooral mensensmokkelaars liepen tegen de lamp en er werden arrestaties verricht voor mishandeling van crewleden van een vliegtuig, drugssmokkel en verboden wapenbezit.
Tijdens een grote actie op en rond Schiphol ging de aandacht vooral naar misbruik van infrastructuur, illegaal vervoer van geld en goederen en transportcriminaliteit. De controle werd op de wegen op en rond Schiphol uitgevoerd onder meer op basis van kentekengegevens.
Deze actie resulteerde verder in de aanhouding van 4 mannen die rondreden met gestolen goederen. Daarnaast kregen diverse bestuurders een bekeuring voor overtredingen en openstaande signaleringen en werd een man aangetroffen die zonder rijbewijs en onder invloed van drugs een auto bestuurde.
Verder werden mensensmokkelaars aangehouden in onder meer Den Helder, waar een 65-jarige Amsterdammer met zijn zeiljacht 6 Albanezen vervoerde. De man is aangehouden, zijn passagiers gaan het vreemdelingentraject in. Datzelfde lot overkwam ook een Libiër en 2 Albanezen die in IJmuiden en Hoek van Holland werden aangetroffen.
Tijdens een controle in Hazeldonk aan de Nederlands-Belgische grens zijn 3 personen uit Frankrijk aangehouden, vanwege het vermoeden van het smokkelen van een minderjarige jongen. De personen zijn aangehouden en de marechaussee doet verder onderzoek.
Eveneens in Brabant werden 2 19-jarige mannen uit Frankrijk gecontroleerd. Zij konden in eerste instantie geen geldig reisdocument tonen. Tijdens het onderzoek vonden marechaussees in hun auto in kledingstukken gewikkelde pakketten met geld. Omdat de mannen niet konden uitleggen hoe ze aan dat geld kwamen, volgde een aanhouding voor witwassen. De 16.000 euro is in beslag genomen.
Bij een controle in de omgeving van Roermond werd een auto met 2 inzittenden uit Duitsland gecontroleerd. Hierbij zagen de betrokken marechaussees dat de bijrijder een mes bij zich had. Bij nader onderzoek werden een alarmpistool met magazijn, een busje pepperspray, een ploertendoder en 2 messen in beslag genomen.
De marechaussee hield tenslotte op Schiphol een 41-jarige Poolse vrouw aan voor mishandeling van bemanningsleden in het vliegtuig. Tijdens een vlucht van Canada naar Nederland zou de passagier de crewleden hebben geslagen, geschopt en gebeten. Om verdere escalatie te voorkomen heeft het cabinepersoneel de vrouw geboeid en overgedragen aan de marechaussee. Ze zit vast voor verder onderzoek. De bemanningsleden van het vliegtuig hebben aangifte gedaan van mishandeling.
Bron: Defensie. Foto: Koninklijke Marechaussee
Grote internationale oefening bij Corsica
Voor de oostkust van Corsica is de marine deze week begonnen aan de internationale oefening Dynamic Mariner 2020. De amfibische oefening, op de grens van land en water, startte onder meer met voertuigmanoeuvres vanaf landingsvaartuigen en oefenvluchten met Cougar-transporthelikopters.
De oefening is belangrijk voor de Netherlands Maritime Force (NLMARFOR), de uitzendbare, operationele staf van de marine. Vanwege afgelastingen door corona kon NLMARFOR dit jaar nog weinig oefenen. En dat terwijl de eenheid dit jaar leiding geeft aan de Amphibious Task Group 2020. De amfibische taakgroep van de NAVO is binnen 30 dagen wereldwijd inzetbaar voor humanitaire operaties tot oorlogsvoering in het hoogste geweldspectrum.
Marineschepen Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Johan de Witt, mariniers, Cougar helikopters van het luchtmacht en luchtverdedigers van de landmacht doen ook mee aan Dynamic Mariner. Mijnenjager Zr.Ms. Urk neemt deel aan een mijnenbestrijdingstaakgroep. De oefening duurt tot 8 oktober 2020.
Bron: Defensie
Record aantal drugsonderscheppingen door Groningen
Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft deze week opnieuw succes geboekt in de strijd tegen drugs in het Caribisch gebied. Liefst 2 keer werd een drugstransport onderschept. Het gaat om de 4e en 5e vangst in 1 maand tijd, een record.
Vorige week zaterdag onderschepte het patrouilleschip 284 kilo van de verboden waar en maandag liefst 1.720 kilo cocaïne en 29 kilo crystal meth, waarmee de hoeveelheid in beslag genomen drugs in 1 maand komt op ongeveer 3.000 kilo.
Bij de actie zaterdag was ook het Britse marineschip RFA Argus betrokken. Toen de smokkelaars de boordhelikopter van dit schip zagen, zetten ze hun lading overboord en gingen er vandoor. 2 snelle motorboten van de Groningen achterhaalden de vluchtende smokkelaars; aansluitend werd 284 kilo drugs uit het water gevist. Ook bij de actie op maandag werd samengewerkt met de Argus en haar helikopters en werden de snelle FRISC motorboten van de Groningen opnieuw ingezet.
Bron: Defensie. Foto: Zr.Ms. Groningen.
Havelter oorlogsmuseum; kwestie van lange adem
Er is nog altijd geen nieuw onderkomen voor het Havelter oorlogsmuseum van Jelle Kootstra. Hij houdt er rekening mee dat het een kwestie van de lange adem wordt.
Er is hem eerder een gebruikte mobiele unit toegezegd. Die is met dik 300 vierkante meter vloeroppervlak ruim genoeg voor de bestaande collectie. De unit zou een plek moeten krijgen dicht bij de schaapskooi in het Holtingerveld, bekend terrein voor schaapherder Kootstra. Maar eerst moet het bestemmingsplan voor deze locatie worden gewijzigd.
“En door de coronacrisis duurt dat nog langer dan anders. Er kon dit voorjaar amper worden vergaderd. Dat komt nu pas weer een beetje op gang”, zegt de schaapsherder, die niet alleen met de gemeente Westerveld om tafel zit maar ook met de provincie. “Die is eigenaar van deze grond.”
Daarnaast moet er het nodige aan de unit worden verspijkerd. “Het is nu bijvoorbeeld niet geïsoleerd. Er moeten ook nog elektriciteit en verwarming in. Dat kan helaas niet allemaal door vrijwilligers worden gedaan. Je praat dan best over een hoop geld en het is er door corona ook niet makkelijker op geworden daar sponsors voor te vinden.”
Kootstra (‘Ik wil zelf alles sneller dan snel’) hoopte komend voorjaar de deur van zijn - in een nieuwe jas gestoken - Museum Vliegveld WO II te kunnen openen. “Maar of dat lukt is zeer de vraag.” Als het virus het toelaat, wordt in 2021 overal in Nederland het 75-jarig jubileum van de bevrijding alsnog gevierd. Maar de schaapherder is bang dat hij met zijn museum langer geduld zal moeten hebben.
Bron: Dagblad van het Noorden
Nieuwe kazernekeukens in aantocht
Ze blinken, glimmen en er is jarenlang reikhalzend naar uitgekeken: de nieuwe keukens bij Defensie.
Na jarenlange bezuinigingen en achterstallig onderhoud waren de meeste kazernekeukens sterk verouderd, maar met de oplevering van de eerste nieuwe keuken op de Oranjekazerne in Schaarsbergen komt daarin verandering. Tussen nu en 2025 worden in totaal 15 bedrijfskeukens aangepakt. Ze worden niet alleen compacter maar ook duurzamer. Ook de bedrijfsrestaurants worden onder handen genomen.
Bron: Defensie. Foto: Rob Gieling
Metamorfose voor koffiebekers
Koffie en Defensie gaan hand in hand. Jaarlijks druppelen er circa 26 miljoen koppen koffie, thee en water uit de automaten. Voorheen leverde dat een enorme berg plastic op, maar de krijgsmacht stapt over naar recyclable, composteerbare koffiebekers.
Deze hoef je niet na een paar slokken weg te gooien, want ze kunnen tot 4 keer worden gevuld. Dat leidt ertoe dat er 16 tot 20% minder bekers worden gebruikt. Met het enorme personeelsbestand van Defensie gaat dat om flink wat afval.
Bron: Defensie
SOAT Afghanistan onder Nederlands commando
Het DEU/NLD Special Operations Advisory Team (SOAT) in Noord-Afghanistan staat sinds woensdag onder Nederlandse leiding. Tijdens een bescheiden ceremonie nam luitenant-kolonel Maurice het commando over van een Duitse collega.
Het SOAT ondersteunt de Afghan Territorial Force 888; een speciale politie-eenheid die het best vergeleken kan worden met de Dienst Speciale Interventies (DSI) in ons land. Eerder dit jaar werd deze Afghaanse eenheid Fully Operational Capable en is daarmee volledig operationeel inzetbaar.
Inmiddels heeft ATF 888 al verschillende operaties zonder begeleiding uitgevoerd. Om het succes van ATF 888 te bestendigen blijft SOAT beschikbaar voor advies. De focus van het NLD/DEU SOAT verschuift hierbij naar het begeleiden, trainen en adviseren van de staf en het verbeteren van de bedrijfsvoering.
De Nederlandse bijdrage aan SOAT als onderdeel van de missie Resolute Support, bestaat afwisselend uit militairen van het Korps Commandotroepen en de Netherlands Maritime Special Operations Forces (MARSOF). Op dit moment gaat het om commando's van het KCT. De coördinatie tussen het NLD/DEU SOAT vindt plaats door NLD SOCOM en het Einsatzführungskommando.
Bron: Defensie. Foto's: DEU/NLD Special Operations Advisory Team
Kustwacht zet vanaf 2022 nieuwe vliegtuigen in
Kustwacht Nederland (KWNL) krijgt vanaf het voorjaar 2022 2 nieuwe vliegtuigen. De Dash-8’s worden voor 10 jaar geleased van een consortium. Dat bestaat uit de Nederlandse firma JetSupport en de Canadese firma Provincial Aerospace.
Het consortium levert ook de vliegers en het onderhoudspersoneel. De luchtwaarnemers blijven afkomstig van Rijkswaterstaat, Douane en Koninklijke Marechaussee.
De kisten volgen de 2 Dornier 228-vliegtuigen op, die het einde van hun economische levensduur naderen. Ze zijn nu in onderhoud.
De Dash-8 is in veel opzichten een upgrade. Het toestel kan bijvoorbeeld langer dan 6 uur vliegen en heeft een surface radar. Daardoor is het eenvoudiger dag en nacht een snel overzicht te krijgen van de scheepvaart, maar ook om zaken op zee op afstand te observeren. Daarnaast heeft de Dash-8 moderne apparatuur aan boord, zoals een scala aan communicatiemiddelen en apparaten om milieuverontreiniging te detecteren en drenkelingen op te sporen.
Bron: Defensie