Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Vanwege het coronavirus lagen oefeningen en missies de afgelopen maanden vaak stil, maar langzamerhand zijn steeds meer activiteiten weer opgepakt. Daarom nemen we u weer iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden.
Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

Sfeervol herdenken

Alleen al het geluid van zijn twee zwaar dreunende Wright R-2600 Cyclone motoren brengt liefhebbers in acute staat van opwinding.  We hebben het over de B-25 Mitchell bommenwerper van de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht.  De nog vliegende oudgediende van vaderlandse bodem maakte een fly-past over lichtstad Eindhoven ter herdenking van de bevrijding op 18 september 1944. Maikel de Vaan nam de moeite de redactie te verblijden met mooi beeld. Hartelijk dank daarvoor. 

Dutch Airdrop

Van Anno Gravemaker komt deze fraaie kiek van een Nederlandse C-130 Hercules tijdens de onlangs gehouden internationale luchtmobiele oefening Falcon Leap. Bij die gelegenheid deden de bemanningen van 336 Squadron (Vliegbasis Eindhoven) waar ze goed in zijn, namelijk het droppen van vracht. De foto is genomen boven het militair luchtvaartterrein Deelen. Op de Ginkelse Heide werden door 336 paradroppings uitgevoerd.

Van boven af

Zo ziet de runway van vliegbasis Eindhoven er uit net voor de landing. Falcon Leap inspireerde niet alleen Nederlandse fotografen. Ook Amerikaanse collega’s vonden in de oefening aanleiding de camera’s te laten klikken. Heel toepasselijk is deze opname vanuit een C-130 Hercules van 37th Airlift Squadron, die de oefening breed ondersteunde. Thuisbasis van de eenheid is Ramstein Air Base in Duitsland en Staff Sergeant Kirby Turbak tekende voor het beeld. 

Krachtig en uniek

De bijzonder krachtige pose op deze opname is van fotograaf Derk Zwaan. Hij portretteerde de deelnemers aan een onlangs gehouden schietserie op het Artillerie Schietkamp ‘Bij Oldebroek’. De oplettende kijker telt maar liefst 8 AH-64 D Apache gevechtshelikopters en een dergelijk aantal komt bij schietoefeningen met dit type heli’s niet al te vaak voor. De machines zijn ingedeeld bij 301 Squadron dat vliegbasis Gilze-Rijen als thuisbasis heeft.

Lintjesregen

De Koninklijke Marechaussee komt niet zo vaak voor in deze rubriek. Maar woordvoerder eerste luitenant Mike Hofman brengt daarin verandering. In de opening van een spiksplinternieuw multifunctioneel lesgebouw op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn zag hij voldoende aanleiding om enkele platen te schieten. De redactie koos de leukste uit. Daarop zien we een lachende commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens net na het moment suprême de nederdalende feestlinten van zijn uniform plukken. Grappig beeld Mike.     

Zolang het nog kan

Met de komst van steeds meer F-35 Lightning II gevechtsvliegtuigen bij de luchtmacht zou je misschien kunnen vergeten dat er nog aardig wat F-16’s rondfladderen. Zolang het nog kan hierbij een mooie opname van de J-513 van vliegbasis Leeuwarden.  Het toestel stuurt na een tankbeurt boven de Noordzee weg van een Amerikaanse KC-135 stratotanker. Luchtfotograaf Airman 1st class Joseph Barron schoot de plaat tijdens de internationale Combat Readiness Exercise Point Blank.  

Van over de grote plas

Amerikaanse en Nederlandse mariniers hebben heel veel gemeen en kunnen goed met elkaar oefenen. Dat deden ze ook tijdens de recent gehouden - Nederlands geleide - Fire Support oefening in het Noorse Setermoen. Op de foto maken zeesoldaten van over de grote plas kennis met de ins en outs van een 81 mm mortier, gemonteerd op een BV206 mortier carrier. U.S. Marine Corps fotograaf sergeant Abrey Liggins nam het beeld voor zijn rekening.

Uit de bocht

Defensiefotograaf sergeant Cinthia Nijssen klikte staatsecretaris Barbara Visser op het moment dat ze met een MB terreinwagen een slippertje maakte. Gelukkig zorgde een ervaren instructeur van het Opleidings- en Trainingscentrum Rijden ervoor dat alles goed afliep. De 1 na hoogste baas van Defensie reed na afloop van haar werkbezoek aan de Strijpse Kampen gezond en wel de kazerne af.  

Raad en daad

Freelance fotograaf Jarno Kraayvanger bezocht de recent gehouden training in Apeldoorn van het Europese grens- en kustwachtagentschap Frontex. De deelnemers waren afkomstig van marechaussee en politie. Frontex helpt landen die onder het Schengenakkoord vallen met raad en daad bij het beschermen van hun buitengrenzen. Op de foto draait het allemaal om het herkennen van een vervalst paspoort.