Inzet militairen missiegebieden

Het kabinet heeft de Tweede Kamer deze week geïnformeerd over de geplande inzet van militairen in Afghanistan, Irak, Jordanië en de Sahel.

In de strijd tegen ISIS is volgens de regering sprake van een nieuwe fase in Irak, waardoor er een verschuiving plaatsvindt van training naar advies. Hiertoe worden regionale adviesteams van ongeveer 10 militairen geformeerd. Het kabinet wil hiervoor 5 tot 10 stafofficieren leveren. Door deze verandering komt de huidige trainingsmissie tot een einde. Deze lag al stil in verband met de coronacrisis.

Het kabinet onderzoekt verder nog 2 verzoeken in het kader van de strijd tegen ISIS. Hierbij gaat het om bewaking en beveiliging van de Belgische F-16's in Jordanië. Deze samenwerking is geen nieuwe taak, maar bestond enkele jaren geleden ook al, toen Nederland met F-16's vloog boven Irak en Syrië. Het 2e verzoek betreft het leveren van een beveiligingseenheid voor Erbil International Airport in Irak. 

In Aghanistan heeft het Nederlands-Duitse Special Operations Team, (SOAT) de Afghaanse partnereenheid ATF-888 getraind. En inmiddels zijn de Afghanen volledig operationeel inzetbaar verklaard. SOAT richt zich nu op het verbeteren van de bedrijfsvoering op het Afghaanse stafniveau. Tot slot overlegt ons land met de VN in Mali over de inzet van een transportvliegtuig voor MINUSMA. Het plan is het toestel deel uit te laten maken van het samenwerkingsverband tussen Denemarken, Portugal, België en Zweden, die samen via een rotatieschema aan de missie bijdragen. 

Bron: Defensie. Archieffoto Afghanistan: sergeant Jasper Verolme.

Meer vertrouwen en trots voor Defensie

De Nederlandse bevolking heeft dankzij de coronacrisis meer vertrouwen in Defensie. Zij zijn trotser, voelen zich veiliger en achten Defensie competenter ten opzichte van de vorige meting. Dat blijkt uit de deze week verschenen Draagvlakmonitor over de eerste helft van 2020. Over het geheel blijft het draagvlak onder de Nederlandse bevolking gelijk: 7,1. 

Het draagvlak voor Defensie onder de Nederlanders van 16 tot en met 75 jaar wordt gemeten sinds 2017. Aan het laatste onderzoek deden 1.574 respondenten mee. Bij deze peiling steeg het rapportcijfer voor trots van 6,8 naar 7,0. Deze stijging is alleen in het 2e kwartaal zichtbaar en hangt mogelijk samen met de inzet van defensiepersoneel tijdens de coronacrisis. De hele Draagvlakmonitor over de eerste helft van het jaar staat op Defensie.nl.

Bron: Defensie

19 nieuwe snelle motorboten

Defensie koopt 19 RHIB's en 6 trailers voor het vervoer ervan. RHIB staat voor Rigid Hull Inflatable Boats . De boten vervangen de oude, die aan het einde van hun technische levensduur zijn. De nieuwe vaartuigen zijn afkomstig van de Estlandse firma Alanaut OÜ en worden vanaf 2022 in dienst gesteld.

Van de 19 boten krijgt de marine er 11, de marechaussee 6 en 2 gaan naar de Belgische marine. De marine zet de RHIB's ondermeer in vanaf schepen bij anti-drugsoperaties of bij onderzoek naar verdachte schepen. De Koninklijke Marechaussee, die ook de 6 trailers in gebruik neemt, zet de RHIB's in bij het maritieme grenstoezicht. 

De firma Alunaut OÜ levert niet alleen de boten en trailers maar zorgt ook voor de opleidingen, reserveonderdelen en een Integrated Logistic Support (ILS)-pakket, bestaande uit gereedschap, meetapparatuur en documentatie. 

Bron: Defensie

Onderscheiding voor veteranen Edwin de Wolf en Edwin Vermetten

Oud-militair Edwin de Wolf is benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange vrijwilligerswerk voor gewonde militairen en veteranen. De Wolf kreeg de onderscheiding opgespeld door zijn vrouw bij een bijeenkomst in Doorn van het Invictus-team, waar hij jarenlang deel van uitmaakte. Hij is nu bestuurslid van de Invictus Games Den Haag.

Tijdens de bijeenkomst in Doorn werd hij ook geïnstalleerd als teammanager van het Nederlandse Invictus-team. Zijn lijfspreuk is 'met sport kun je alles overwinnen'.

Enkele dagen na Edwin de Wolf werd ook Invictus-teamgenoot Edwin Vermetten onderscheiden. Hij kreeg tijdens een aangepaste editie van de Canal Catwalk in Amsterdam de Michiel de Ruyter Prijs. Vermetten werd in het zonnetje gezet voor zijn bijzondere actie tijdens de Invictus Games 2 jaar geleden. Tijdens een wedstrijd kreeg zijn Britse tennispartner Paul Guest een paniekaanval toen hij het geluid van een overvliegende helikopter hoorde. Vermetten wist zijn partner te kalmeren door samen met hem het liedje 'Let it go' uit de Disney-film Frozen te zingen. Zijn actie leverde hem toen al gelijk veel complimenten op. 

Bron: Defensie en Omroep Brabant

Jezelf kunnen zijn

Je gewaardeerd voelen om wat je kán en niet om hoe je eruit ziet, wat je achtergrond is of wat je seksuele oriëntatie of genderidentiteit is. Geaccepteerd worden om wie je bént.

Daar gaat het om bij inclusiviteit. Om de sociale veiligheid en gelijkwaardigheid van LHBT+ collega's onder het defensiepersoneel te vergroten, werkt de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) aan zichtbaarheid door middel van o.a. campagnes. Daarmee willen ze laten zien dat jezelf kunnen zijn iets heel normaals zou moeten zijn. Maar dat is het nog steeds helaas niet. Daarom ontwikkelde de SHK posters met de slogans 'Wees trots op wie je bent' en 'Alles wat je zoekt, vind je bij Defensie.' Want Defensie kan een aantrekkelijke werkgever voor iedereen zijn. 

De SHK was in 1987 de eerste organisatie was die opkwam voor de belangen van homoseksuelen in de werkomgeving en is lange tijd de enige geweest binnen een krijgsmacht. www.shk.nl

Bron: SHK

F-35 mijdt voorlopig onweer

De F-35's van de luchtmacht blijven voorlopig aan de grond als het onweert of vliegen met een grote boog om onweergebieden heen. Dat is het resultaat van een waarschuwing die alle F-35 gebruikers hebben gekregen in verband met een beschadiging van leidingen aan het On-Board Inert Gas Generation System in een brandstoftank bij sommige F-35's. 

De oorzaak van het probleem wordt onderzocht, maar de verwachting is dat de verdere invoering van de F-35 hier geen nadelen van ondervindt. De opmerkingen over de beschadigde leidingen staan in de jaarlijkse voortgangsrapportage 'Verwerving F-35', die staatssecretaris Barbara Visser en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat naar de 2e Kamer hebben gestuurd. Hierin staat dat het F-35 programma op tijd is en dat de Initial Operational Capability naar verwachting gewoon eind volgend jaar bereikt wordt en de volledige operationele inzetbaarheid zoals gepland in 2024.

Bron: Defensie

EOD maakt handgranaat onschadelijk in Nijverdal

Bij een woning aan de Mensinkweg in Nijverdal is dinsdagmorgen een handgranaat aangetroffen. Het explosief lag op de grond bij het hek. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie werd ingeschakeld en maakte de granaat onschadelijk. 

Wie de granaat heeft geplaatst wordt onderzocht door de politie. Het was volgens omstanders de 2e keer dat er problemen waren bij het woonhuis nadat voor de vakantie al een auto uitbrandde.

Bron: Tubantia

Berging bommenwerper: stoffelijke resten gevonden

Bij de al sinds augustus lopende berging van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog zijn stoffelijke resten gevonden. De Bergings- en Identificatiedienst van de landmacht onderzoekt nu van wie ze zijn. 

Bij de bommenwerper gaat het om de Britse Short Stirling BK716 die in de nacht van 29 op 30 maart 1943 na een aanval op Berlijn werd neergeschoten door een Duitse nachtjager. Aan boord van het toestel zaten 7 bemanningsleden. Kapitein Geert Jonker van de Bergings- en Identificatiedienst sluit niet uit dat er bij de berging - die nog 3 weken duurt - nog meer stoffelijke resten worden gevonden. Die worden dan ook overgebracht naar het laboratorium van de dienst in Soesterberg. Hier proberen experts vast te stellen om hoeveel personen het gaat en hopelijk wie ze zijn.

Bron: Defensie. Foto: Dutchnews.

KMar houdt man met wapen aan

De Koninklijke Marechaussee heeft deze week een man gearresteerd bij het Justitieel Complex op Schiphol, die een vuurwapen bij zich had. 2 mannen die bij hem waren, werden ook aangehouden maar later vrijgelaten.

De mannen werden door de marechaussee gefouilleerd bij een controle. De man met het vuurwapen probeerde te vluchten en gooide het wapen in een sloot. Waarom de 28-jarige man uit Duivendrecht gewapend was, is onduidelijk.

Bron: NOS

Defensie ondersteunt coördinatie patiëntenspreiding

Door het toenemende aantal corona-besmettingen is het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding deze week weer gereactiveerd. Het centrum coördineert de spreiding van patiënten in ons land om er voor te zorgen dat de zorg voor virusslachtoffers de reguliere zorg zo min mogelijk in de weg zit. Defensie adviseert en ondersteunt het LCPS, net als bij de eerste coronagolf.

Tijdens de eerste coronaperiode was het coördinatiecentrum ondergebracht in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Op verzoek van prof. dr. Ernst Kuipers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Erasmus hielp Defensie bij het opzetten van het centrum. Hiervoor werd het concept van de Patient Evacuation Coordination Cell gebruikt, waarmee het transport van slachtoffers in een oorlogsgebied wordt geregeld. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding is nu ondergebracht in Zeist, in het gebouw van de Landelijke Meldkamer Samenwerking. Defensie biedt advies en ondersteuning bij de opzet, de structuur en de operatie.

Bron: LCPS

Amerikaanse onderscheiding voor gesneuvelde dienstplichtigen

Nabestaanden van 3 in de meidagen van 1940 omgekomen militairen ontvingen donderdag in Woerden de Legion of Honor Award. Deze was toegekend aan sergeant Johannes Hendrikus Scholten, soldaat Faas van Elk en soldaat Jan Hendrik Pels.  Ze kregen de Amerikaanse onderscheiding voor getoonde menslievendheid. 

Scholten en Van Elk waren ingedeeld bij het 4e Regiment Infanterie en kwamen om het leven bij de verdediging van het vliegveld Valkenburg bij Leiden op respectievelijk 10 en 11 mei 1940. Pels behoorde bij het Korps Politietroepen en sneuvelde de 10e bij Katwijk aan de Maas. Ze voegen zich bij de ongeveer 50 Nederlanders mensen die de onderscheiding tot nu toe ontvingen. De broer van soldaat Van Elk, Jan, ontving in 2004 als tiende Nederlander deze onderscheiding al voor zijn verzetswerk. 

De Legion of Honor Award wordt uitgereikt aan personen die zich ongeacht geloof, ras of huidskleur op buitengewone wijze hebben ingezet voor de mensheid. De namen van de ontvangers van de onderscheiding worden opgenomen in de boeken van de Chapel in Penssylvania. De Amerikaanse Defensieattaché kolonel David M. Sears van de Amerikaanse ambassade woonde de plechtigheid bij. Foto

Bron: Defensie. Foto: korporaal Gregory Fréni.

Delen gecrashte NH90-helikopter in Nederland

De in de 1e week van september geborgen wrakstukken van de verongelukte NH90-helikopter zijn in Nederland aangekomen. Gisteravond zijn ze over de weg naar de vliegbasis Gilze-Rijen gebracht, daar worden ze onderzocht door de Inspectie Veiligheid Defensie die de toedracht van de crash probeert te achterhalen. 

De NH90 crashte op 19 juli in het Caribisch gebied waarbij 2 bemanningsleden om het leven kwamen. Eind augustus viel na onderzoek het besluit om het toestel te laten bergen door een civiel-militair team. De helikopter bleek in meerdere delen op de bodem van de zee liggen waarbij het staartstuk op ongeveer 450 meter diepte lag in de omgeving van Aruba. De romp lag ongeveer 100 kilometer verderop.  De wrakstukken zijn per schip naar Nederland gebracht.

Onderzeedienst live!

De marine organiseert op 1 oktober een groot online event onder de titel ‘Onderzeedienst live’. Een bijzondere gelegenheid om kennis te maken met de ‘geheimzinnige’ Onderzeedienst.

Normaal gesproken verrichten de 4 Nederlandse onderzeeboten hun taken immers zonder gezien te worden. Maar nu kan iedereen dus zien hoe het is aan boord van de Walrus, Zeeleeuw, Dolfijn en Bruinvis. 

Het online evenement is niet alleen gericht jongelui die willen werken bij de Onderzeedienst maar ook andere geïnteresseerden. Bij Marinedagen moet je meestal lang in de rij staan om aan boord te komen, maar nu neemt de marine de (online) kijker letterlijk mee de onderzeeboot in. Aanmelden voor het event kan via de website www.werkenbijdefensie.nl/onderzeedienst