03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 38

Een écht pareltje!

Tekst Martin Zijlstra

Boek NIMH vol unieke luchtfoto's

Prijsvraag: win een boek!

Minister Bijleveld had er haar handen vol aan, want 'Nederland uit de lucht geschoten' is niet bepaald licht in gewicht. Het 400 pagina's tellende fotoboek laat zien hoe ons land er vroeger vanuit de lucht gezien uitzag. De minister was blij met haar 1e exemplaar. En ook enkele lezers van de Defensiekrant mogen zich erop verheugen, want we geven 5 boeken weg.

Minister Bijleveld en samensteller Judith Moortgat bij de presentatie van het 1e exemplaar.

Het unieke boek van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie dankt zijn bestaan min of meer aan toeval. 2 jaar geleden ontdekten medewerkers van het NIMH in hun eigen archief 3000 glasplaatnegatieven van luchtfoto's uit de periode 1916-1939. Een geweldige vondst, maar er was wel 1 probleem: er zat geen beschrijving bij waar de foto's waren genomen. Slim speurwerk van het NIMH zelf en van te hulp geroepen geïnteresseerden loste dat gelukkig grotendeels op. 

Als lezer ben je al snel jaloers op die stoere mannen in hun dubbeldekkers

Tornado

De selectie van samensteller Judith Moortgat mag er zijn, want het is écht een mooi boek geworden. Voor de opnamen tekenden waarnemers die kriskras door het land vlogen en foto's schoten van steden en dorpen. Maar ook van militaire oefeningen of bijvoorbeeld de stormschade in Borculo, nadat die plaats in 1925 was getroffen door een tornado. Kortom, een uniek tijdsbeeld van heel Nederland. Als lezer ben je al snel jaloers op de stoere mannen die in hun dubbeldekkers van noord naar zuid en van oost naar west vlogen om alles op de gevoelige plaat vast te leggen. 'Nederland uit de lucht geschoten’ is verkrijgbaar in de boekhandel of online en kost € 45,- (Boom uitgevers, ISBN 9789024430222).

Stoere mannen in leren jassen die staand in hun vliegtuig foto's namen.

Win een boek!

Voor de lezers van de Defensiekrant hebben we een leuke quiz gemaakt. Hieronder kun je 10 foto's uit het boek zien. Ze laten verschillende plaatsen in Nederland zien. We dagen onze lezers uit om te achterhalen om welke plaatsen het gaat. Met een klein beetje moeite zal dat vast lukken. Het is de moeite waard een serieuze poging te doen, want we geven 5 boeken weg! 

De spelregels...

Achterhaal de namen van de plaatsen die te zien zijn op de 10 foto's en stuur uw inzending uiterlijk 2 oktober 'end of business' naar het e-mailadres defensiekrant@mindef.nl. Iedereen mag 1 oplossing insturen. De redactie controleert de inzendingen en de beste 5 inzenders krijgen een exemplaar van het boek thuisgestuurd. Zijn er meer mensen met een gelijk aantal goede inzendingen, dan verloten we de 5 boeken onder deze inzenders. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Zoek uit om welke steden en dorpen het gaat en win 1 boek.