Militairen gewond tijdens oefening in Tsjechië

2 landmachtmilitairen zijn eerder deze week in het Tsjechische Vyskov gewond geraakt tijdens een internationale militaire oefening met chemische stoffen. Door nog onbekende oorzaak ontstond een explosie. Zij maken het naar omstandigheden goed.

De militairen werden onder begeleiding van een Nederlandse militaire arts naar het ziekenhuis gebracht voor behandeling. Ze hebben zelf hun thuisfront geïnformeerd.
Uit voorzorg zijn 23 andere deelnemers aan de oefening voor controle naar het ziekenhuis gebracht, onder wie 19 Nederlanders.

Militairen uit diverse NAVO-landen beoefenen in Vyskov het detecteren en identificeren van chemische stoffen en het ontsmetten van ruimtes, personen en voertuigen. De oefening duurt 2 weken en eindigt morgen.

De Koninklijke Marechaussee zal in opdracht van het OM Oost-Nederland een feitenonderzoek uitvoeren naar het voorval.

Bron: Defensie

Man opgepakt met 20.000 euro in ondergoed

De Koninklijke Marechaussee heeft gisteren op Rotterdam The Hague Airport een 29- jarige man uit België aangehouden op verdenking van witwassen.

De man stond op het punt uit te reizen naar Spanje. Tijdens de securitycheck bleek hij 400 briefjes van 50 euro verstopt te hebben in een zwembroek die hij droeg onder zijn onderbroek.
Omdat de man wisselende verklaringen aflegde over de herkomst van het geld rees het vermoeden dat er sprake was van witwassen. Hierop is de man aangehouden. De in totaal 20.000 euro is in beslag genomen.

De verdachte zit vast voor verder onderzoek door de marechausee onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Bron: Defensie

455 kilo cocaïne onderschept

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft in de avond van 8 september ten westen van Aruba een drugstransport met 455 kilo cocaïne onderschept. Ook werd een aapje aangetroffen.

De drugsboot begaf zich op een bekende smokkelroute, waarna de Groningen ingeschakeld werd. 2 FRISC’s wisten de speedboot te stoppen. Naast de 3 opvarenden, de drugs en 2 vuurwapens werd er aan boord ook een kleine aap aangetroffen.

Doordat de boot water begon te maken is uit veiligheidsoverwegingen besloten de verdachten aan boord te nemen. Met de illegale goederen zijn zij overgedragen aan een Amerikaanse kustwachtschip.

De aap maakt het naar omstandigheden goed en is door tussenkomst van de Dutch Caribbean Coastguard overgedragen aan een opvangcentrum voor exotische dieren op Aruba.

Bron: Defensie

Heli geborgen

De NH90-helikopter die 19 juli in het Caribisch gebied in zee verdween is geborgen. Het toestel is de afgelopen dagen in 2 delen boven water gehaald.

Het staartstuk en de romp zijn vanmiddag aangekomen in de haven van Curaçao en gaan per schip naar Nederland. Daar komen ze eind deze maand aan. De Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) gebruikt de delen voor verder onderzoek naar de toedracht van de crash.
Met behulp van het schip Volantis en een onderwaterrobot voerde de Maritime Capacity Alliance de berging uit. Dit civiel-militaire team bestond uit helikoptertechnici van Defensie en civiele bergingsspecialisten.

Met een grote kraan van het bergingsschip is eerst het staartstuk geborgen. Dat lag op zo’n 450 meter diepte, ongeveer 12 kilometer uit de kust van Aruba. Met behulp van de onderwaterrobot werden hijskabels vastgemaakt aan het wrakstuk.

De in eerste instantie nog drijvende romp lag op circa 100 kilometer van de Venezolaanse kust, op bijna 1,5 kilometer diepte. Dit deel is geborgen met een soort grote schep, waar het wrakstuk volledig in paste. Deze zogenoemde ‘cradle’ van 17 bij 15 meter is met de kraan van de Volantis naar de bodem gebracht. De onderkant van ‘de schep’ is voorzien van gaaswerk om zo eventueel loskomende helikopterdelen op te vangen en te bergen.

Bron: Defensie

Militaire activiteit boven Nederland

De komende periode vindt er flink wat militaire activiteit plaats boven Nederland. Tijdens de internationale oefening Falcon Leap zijn verschillende typen vliegtuigen met allerlei soorten ladingen in ons luchtruim actief.

Het is de bedoeling dat er tot en met 17 september 3 keer per dag 3 tot 11 vluchten vanaf Eindhoven vertrekken. Daaronder militairen van 11 Luchtmobiele Brigade, maar ook parachutisten uit België, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië en de Verenigde Staten. Deze week werd gestart met het juist beladen van verschillende type vliegtuigen en het droppen van ladingen.

Nederland, de Verenigde Staten, Belgie en Frankrijk nemen deel met een C-130 Hercules, Duitsland met een C-160 Transall en een M28 Skytruck. Tsjechië brengt een SC7 Skyvan in.

Bron: Defensie. Foto: archief.

Amerika vermindert aantal troepen in Irak

De Verenigde Staten verlagen deze maand het aantal Amerikaanse militairen in Irak van 5200 tot 3000.

“In overleg en coördinatie met de regering van Irak en onze coalitiepartners hebben de Verenigde Staten besloten om onze troepenaanwezigheid in Irak in de maand september terug te brengen”, zei generaal Kenneth McKenzie, leider van het centrale commando van het Amerikaanse leger.

De overgebleven militairen zullen Iraakse veiligheidstroepen blijven adviseren en bijstaan bij het ‘uitroeien van de laatste overblijfselen’ van de jihadistische groepering Islamitische Staat (IS), voegde hij toe.

De VS zullen binnen enkele weken meer dan een derde van hun troepen uit Irak hebben teruggetrokken, aldus de hoogste commandant van de VS in het Midden-Oosten.
Vorige maand herhaalde de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw dat hij van plan was om alle troepen zo snel mogelijk uit Irak terug te halen. Hij wil een verkiezingsbelofte uit 2016 nakomen om de VS terug te trekken uit buitenlandse conflicten.

Bron: ANP

STOPtober bij Defensie

Over een paar weken is het weer STOPtober. Ook Defensie gebruikt deze landelijke ‘anti-roken’ campagne om het stoppen met roken onder de aandacht van defensiemedewerkers te brengen.

Het is allang geen nieuws meer dat de effecten van roken op de algemene gezondheid, de fysieke conditie en de huid groot zijn. Zeker voor militairen, van wie verwacht wordt dat ze topfit zijn. Het is zowel een fysieke, geestelijke als sociale verslaving, waarbij groepsdruk een rol speelt. Stoppen is moeilijk, maar gaat vaak beter als je het samen doet.

Daarom hebben het Eerstelijns Gezondheidszorg Bedrijf en programma Duurzaam Gezond Inzetbaar van Defensie de handen ineengeslagen om de rokende collega’s volgende maand extra te motiveren om de tabak voortaan te laten staan.

Militairen konden al bij het gezondheidscentrum terecht voor ondersteuning in strijd tegen de sigaret en onlangs is er een programma gestart voor alle medewerkers met onder meer informatiebijeenkomsten, online groepstrainingen en webinars, leeftstijlcoaching en individuele begeleiding. Daarnaast worden hulpmiddelen beschikbaar gesteld voor net dat duwtje in de rug, zoals nicotinevervangende middelen en farmacotherapie. Ook na STOPtober draait dit programma door.

Het doel van STOPtober is om 28 dagen niet te roken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug.

Bron: Defensie

Amerikaans legerblad wegbezuinigd

Het Pentagon gaat het militaire dagblad Stars and Stripes opheffen, dat al sinds de Amerikaanse Burgeroorlog over het leger bericht. De redactie en de uitgever zijn via een memo van kolonel Paul Haverstick Jr. op de hoogte gesteld, schrijft The Washington Post.

“De laatste publicatie van het nieuwsblad (in alle vormen) zal 30 september 2020 zijn”, luidt de tekst van de kolonel. Stars and Stripes is onafhankelijk van het ministerie van Defensie, maar ontvangt wel ongeveer de helft van zijn inkomsten via het Pentagon. In het huidige boekjaar, dat eind deze maand eindigt, ging het om 15,5 miljoen dollar. Defensieminister Mark Esper had in februari al aangekondigd te willen stoppen met de subsidie.

Zonder het geldinfuus zal het 159 jaar oude blad hoogstwaarschijnlijk ophouden te bestaan. Het besluit stuit dan ook op verzet van enkele senatoren van zowel de Democratische als de Republikeinse Partij. Die hebben Esper al gevraagd de beslissing terug te draaien en stellen tevens dat hij voor zijn plan de goedkeuring van het Congres nodig heeft.

Het blad werd opgericht door soldaten van de Noordelijke staten in 1861. Het is voor een aantal journalisten het begin geweest van een succesvolle carrière. Het legerblad heeft in het verleden kritisch bericht over militaire operaties en de legerleiding.

Bron: Noordhollands Dagblad

Identiteit Short Stirling Markermeer bekend

Bij bergingswerkzaamheden in het Markermeer is een van de motorblokken van een Short Stirling gevonden. Dankzij het registratienummer van dit vliegtuigonderdeel is duidelijk geworden dat het om de BK716 gaat. In dit vliegtuig zaten 7 Engelse en Canadese bemanningsleden. Hun nabestaanden zijn hierover geïnformeerd.

Maandag 31 augustus zijn de werkzaamheden gestart om het wrak van een Short Stirling te bergen, die een aantal kilometers uit de kust van Almere in het Markermeer ligt. In 2008 haalde de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een deel van een landingsgestel naar boven.

De stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 dacht in eerste instantie dat het om de BK710 ging, maar na nieuw onderzoek kwam de BK716 als mogelijke kandidaat naar voren.  De identiteit van dit vliegtuig kon echter pas bevestigd worden nadat Defensie identificeerbare wrakdelen onderzocht. Dat is in de eerste week van de berging gelukt.

De BK716 stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer na een aanval op Berlijn. Op de terugweg naar thuisbasis Downham Market in Norfolk werd het vliegtuig neergehaald door een Duitse nachtjager.

Bron: Defensie. Foto: archiefbeeld NIMH van een neergestorte Short Stirling