92-jarige maakt parachutesprong voor veteranen met PTSS
Ze schijnt van 1928 te zijn, maar dat is eigenlijk niet te geloven. De levenslust en de honger naar avontuur spatten van de 92-jarige Nelly Singerling af. Als het weer het toelaat maakt ze op 29 augustus een parachutesprong voor het goede doel.
Daarmee zamelt de dame op leeftijd geld in dat wordt besteed aan de opleiding van speciale hulphonden voor oud-militairen met een posttraumatische stress stoornis. Maar het is een tandemsprong en daarin is Singerling een beetje teleurgesteld. “Ik had veel liever in mijn eentje static line (een lange lijn, die vastzit aan het vliegtuig, opent je parachute automatisch, red.) maar ze vonden me veel te oud.”
Ze vertelt dat het een laatste wens is, om nog 1 keer een parachutesprong te maken. “Ik ben oud-Marva en groot liefhebber van parachutespringen. Het moment dat je uit een vliegtuig stapt, geeft het ultieme gevoel van vrijheid! Dat gun ik een veteraan met PTSS ook!”
In 1947 begon de toen 18-jarige Singerling als MARVA (Marine Vrouwenafdeling) bij de verbindingsdienst. Ze werd opgeleid om telexberichten te (de)coderen. Tijdens haar carrière is ze onder meer in Indië geweest en heeft diverse parachutesprongen gemaakt. Ze staat zelfs vermeld als Nederlands kampioene paraspringen.
De tandemsprong wordt gemaakt vanaf vliegveld Seppe met de Parachute Group Holland (PGH). De club bestaat uit oud-militairen, veteranen en andere parachutisten die memorial jumps maken. Bijvoorbeeld tijdens de Market Garden herdenkingssprongen op de Ginkelse Heide.
Nelly kan nog gesponsord worden via deze link.
Bron: Noordhollands Dagblad en Walk4Veterans
Verzekerd van munitie
De komende 10 tot 20 jaar is Defensie verzekerd van de levering van munitie door Rheinmetall Waffe Munition GmbH (RWM). Het gaat om munitie voor met name de CV90 pantservoertuigen en de pantserhouwitser PzH2000NL. De kosten voor Defensie bedragen circa 50 miljoen euro per jaar.
De aanloop naar de ondertekening ging niet zonder slag of stoot. Defensie heeft met Rheinmetall 2 jaar aan het contract gewerkt. De duur van de overeenkomst is 10 jaar, met de mogelijkheid van 2 keer een verlenging van 5 jaar. Hiermee is de levensduur van betreffende wapensystemen volledig afgedekt.
Bron: Materieelgezien - Defensie
Schiedam vaart uit
In de haven van Den Helder is deze week afscheid genomen van Zr.Ms. Schiedam. Het mijnenbestrijdingsvaartuig maakt de komende 3 maanden deel uit van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 en gaat explosieven ruimen in de Oostzee.
De Schiedam werkt in SNMCMG1 samen met vergelijkbare schepen uit België, Duitsland, Estland, Litouwen, Letland en Noorwegen. In de Oostzee liggen nog veel mijnen en andere explosieven uit zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog. Deze zijn weliswaar niet meer actief, maar kunnen nog wel een gevaar vormen voor de scheepvaart en visserij. Om die reden varen de NAVO-schepen in de Oostzee. Daarnaast is zo'n zoektocht een goede oefening voor de bemanning.
Tijdens de reis bezoekt het mijnenbestrijdingseskader verschillende havens in België, Denemarken, Polen, Zweden en de Baltische Staten. In verband met COVID-19 blijft de bemanning tijdens deze havenbezoeken aan boord van hun schepen. De havenbezoeken zijn alleen bedoeld om te bevoorraden.
Bron: Defensie. Foto: Defensie.
Pantserwagens met pensioen
Het Verenigd Koninkrijk overweegt alle 227 Challenger-2 tanks en 366 Warrior pantserwagens met pensioen te sturen.
Volgens de plannen, geopenbaard in dagblad The Times, moet de cavalerie inleveren om te kunnen investeren in nieuwe terreinen als cyber, space (de ruimte) en innovatie. Het ministerie van Defensie verwacht door de coronacrisis voor moeilijke keuzes te komen staan.
De tanks en Warriors, stammend uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw, zijn danig toe aan een modernisering. Aanvankelijk was het idee om 148 Challengers een opknapbeurt te geven. De overige 79 konden dan naar de sloop om als reserve-onderdelen terug te keren. Nu is het de bedoeling dat alle tanks en Warriors de opslag in gaan, maar op afroep beschikbaar blijven.
De plannen van de regering-Johnson hebben tot grote beroering geleid in het koninkrijk. Het land heeft een grote historie waar het tanks betreft. De Mark-I was de eerste, ingezet tijdens de slag om Flers-Courcelette in september 1916.
Bron: The Times
Elektrisch vliegen...
De leiding van de U.S. Air Force maakte deze week kennis met een nieuw type voertuig. Ze bezochten een testlocatie waar een auto die elektrisch kan vliegen aan de tand wordt gevoeld.
Het gaat om precies te zijn over een 'electric Vertical TakeOff and Landing'-voertuig. Het bijzonder ogende toestel is gebouwd door de firma LIFT Aircraft uit Texas, een van de bedrijven die meedoen aan het Agility Prime-project van de Amerikaanse luchtmacht. In april gaf staatssecretaris Barbara Barret het startsein voor het project. Bij die gelegenheid zei ze "Het idee van een elektrisch toestel waarmee je verticaal kunt opstijgen en landen - zeg maar een vliegende auto - lijkt te stammen uit een Hollywood-film maar door overheid en bedrijfsleven de handen in elkaar te laten slaan, kunnen we ons land voorbereiden op dit soort unieke ontwikkelingen."
En nu kon ze dus samen met generaal Charles Brown Jr. en Chief Master Sergeant JoAnne Bass zien hoe het voertuig eruitziet en werkt. Het prototype van LIFT Aircraft is een van de kandidaten voor het project dat ertoe moet leiden dat er over 2 jaar een operationeel voertuig uhhh... vliegtuig is.
Bron: Amerikaanse luchtmacht. Foto: Amerikaanse luchtmacht
Defensie helpt opnieuw in strijd tegen COVID-19
Civiele instanties doen opnieuw een beroep op Defensie om bij te springen bij het beteugelen van het virus dat COVID-19 veroorzaakt. Nu dit weer oplaait, kan Nederland uiteraard weer op militaire organisatie rekenen.
Zo ondersteunen defensiemedewerkers onder meer in de teststraat op Schiphol Airport en bij de coördinatie en planning van het bron- en contactonderzoek in diverse regio’s.
Deze vorm van ondersteuning is echter altijd van tijdelijke aard. De hulp stopt zodra de civiele sectoren zelf weer genoeg mensen en middelen hebben om verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.
Defensie kan niet alle verzoeken inwilligen. De krijgsmacht heeft ook andere taken en moet daarnaast blijven oefenen om ook in de toekomst militair inzetbaar te zijn.
Bron: Defensie
Mijlpaal voor F-35
Voor het eerst hebben F-35's van de testeenheid in Amerika met succes zogenoemde Small Diameter Bombs afgeworpen. Dit type bom, officieel GBU-39B, werd al langer gebruikt door Nederlandse F-16's maar nog niet door de F-35.
Vliegers van het 323 Test & Evaluation Squadron van de luchtmacht en hun Amerikaanse collega's van het 422 Test & Evaluation Squadron hadden de primeur.
Bij de GBU-39B gaat het om een betrekkelijk kleine precisiebom met een lengte van ongeveer 2 meter en een gewicht van zo'n 130 kilo. Voor de geleiding zorgt een GPS/INS-systeem. De bom glijdt als het ware dankzij 2 uitklapbare vleugels naar zijn doel. Hierdoor kan het wapen buiten het bereik blijven van de vijandelijke luchtverdediging. De bom is kleiner dan vergelijkbare wapens en heeft desondanks een aanzienlijke 'punch' oftewel explosieve kracht.
Het 323 Test & Evaluation Squadron van de luchtmacht is gestationeerd op de vliegbasis Edwards in Californië en werkt daar nauw samen met het 422 Test & Evaluation Team van de United States Air Force.
Bron: Defensie. Foto: Defensie.
Britse landmacht en vrouwen
De Britse Army doet het goed als het om vrouwelijke medewerkers gaat. De landmacht staat dit jaar voor de 10e keer in de Top 50 meest succesvolle werkgevers op gebied van het nastreven van gelijkheid voor vrouwen.
In de lijst worden die bedrijven en organisaties opgenomen die ‘gender’, onderdeel van hun beleid hebben gemaakt en zichzelf verplichten om te blijven werken aan een inclusieve cultuur.
Het Britse krijgsmachtdeel is trots op de plek en zegt er alles aan te doen om een moderne werkgever te zijn en te blijven. De landmacht wil niet alleen een organisatie zijn die zijn best doet om vrouwen te werven maar wil ze ook alle mogelijkheden bieden voor een goede loopbaan. “Geen enkele organisatie kan tevreden achterover leunen. De Army wil nóg beter gaan presteren op dit gebied”, aldus landmachtcommandant generaal Sir Mark Carleton-Smith.
Al ruim 100 jaar werken er vrouwen bij de Britse landmacht. Het zijn er inmiddels 13.000. Sinds 2019 kunnen ze aan de slag in alle functiegebieden.
Bron: British Army.