Militairen nemen eerste coronatesten af op Schiphol

9 militairen van 11 Luchtmobiele Brigade hebben sinds gisteren, in samenwerking met de GGD, de eerste 69 coronatesten afgenomen op Schiphol. Dat doen zij op verzoek van de Veiligheidsregio Kennemerland.

“Het is niet dat wij als militairen een ander regime hanteren dan bij de teststraten die door de GGD bemand worden. Het gaat om hetzelfde protocol en de GGD heeft de leiding. Wij voeren uit”, vertelt kapitein Heleen. 

Het is de eerste teststraat in Nederland waar reizigers uit landen met een oranje of rood reisadvies, zonder klachten terecht kunnen. De uitslag volgt, net als bij alle andere Nederlandse teststraten, binnen 48 uur. “We willen zo kijken hoeveel mensen uit het buitenland naar Nederland komen die ziek zijn zonder dat ze klachten hebben”, legt Saskia van Egmond van de GGD Kennemerland uit. Ze benadrukt dat iedereen die in aanmerking komt om zich te laten testen al de oproep krijgt om in thuisquarantaine te gaan.

Bron: Defensie

Genieten geblazen voor vliegtuigspotters

Vliegtuigspotters kunnen komende week hun hart ophalen in Soesterberg. Het Nationaal Militair Museum is aan het klussen in het depot en daarom staan allerlei bijzondere vliegtuigen buiten. Een mooie kans voor de vliegtuigfanaten.

De Starfighter, F-4 Phantom of de Fokker S.14: ze staan allemaal buiten op het asfalt. “Dit is gewoon imposant om te zien”, zegt 1 van de spotters die erop af is gekomen. “Ik heb vroeger jarenlang aan de zijkant gestaan met de spottersclub toen de Eagles hier nog vlogen”, vertelt hij.

Dat de spotters nu kunnen genieten van al deze oude klassiekers hebben ze te danken aan werkzaamheden aan een ander toestel: de Catalina. Die staat helemaal achterin het depot, dus moet alles daarvoor naar buiten. In totaal staan er nu 9  vliegtuigen op de stoep van het museum die normaal niet te zien zijn. “De Catalina gaat binnenkort het depot verlaten. Het is een heel groot watervliegtuig dat gerestaureerd gaat worden in Nieuw Vennep”, legt Richard Smit van het museum uit. 

Het wapentuig trekt veel spotters die zonder kaartje de kans krijgen om deze buitenkansjes vast te leggen. Her en der op het terrein zijn ze te zien met hun camera's, de 1 liggend op de buik en de ander op een keukentrapje: alles voor het beste plaatje. Sommige vliegtuigspotters komen zelfs speciaal uit het buitenland. “Ik reis al 50 jaar over de wereld om foto's te maken van vliegtuigen”, vertelt een Duitser. “Ik heb al meer dan 100.000 verschillende vliegtuigen vastgelegd.” 

Voor de F-4 Phantom is de meeste belangstelling. Dat gevechtsvliegtuig is uit Amerika gekomen, maar is eigenlijk thuis in Soesterberg. “De Phantom heeft hier gevlogen van 1969 tot 1987”, legt Richard uit. 

Bron: RTV Utrecht

Modernisering Apache van start

Deze week is een begin gemaakt met het project voor de modernisering van de 28 Apache-gevechtshelikopters van Defensie. Het eerste toestel is overgebracht naar het Logistiek Centrum Woensdrecht en wordt daar gereed gemaakt voor transport naar de Verenigde Staten. Daar wordt de modernisering uitgevoerd, die voor de hele vloot tot medio 2025 duurt. 

De Amerikaanse landmacht neemt de toestellen onder handen voor wat officieel het Apache Remanufacture-project heet. Daarbij krijgen de helikopters nieuwe rompen, transmissies en rotorbladen, gaat het vermogen van de motoren omhoog en krijgen ze een betere missie-uitrusting. Ook verandert de typeaanduiding door de modernisering: die was AH-64D Apache en wordt nu AH-64E Apache Guardian. 

De luchtmacht vliegt al sinds 1997 met de Apache. In de tijd sindsdien is het toestel wel aangepast, maar om operationeel op het gewenste niveau te blijven, is deze grondige modernisering nodig. De Apaches van de luchtmacht zijn allemaal ingedeeld bij het 301 squadron van het Defensie Helikopter Commando op de vliegbasis Gilze-Rijen. Sedert de ingebruikname zijn van de oorspronkelijke 30 toestellen er 2 verongelukt: 1 in Afghanistan en 1 in Mali. 

Bron: Defensie. Foto: Sergeant Jasper Verolme.  

Eerbetoon voor 75-jarige Bergings- en Identificatiedienst

De Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke landmacht (BIDKL) bestaat op de kop af 75 jaar. Opsporen, bergen en identificeren van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog is na al die jaren nog steeds de hoofdtaak. 

“De BIDKL heeft sinds 1945 stoffelijke resten geborgen en geïdentificeerd van rond de 50.000 oorlogsslachtoffers.” En die zijn er nog steeds, zoals op Ereveld Loenen. Daar is de dienst eind mei 2018 begonnen met het openen van de 103 graven met resten van onbekenden. Met moderne technieken hopen de militairen te achterhalen van wie ze zijn. In zo'n 40 gevallen is dat inmiddels gelukt. BIDKL streeft ernaar alle 103 onbekenden een naam te geven.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen onthulde gisteren een herinneringsplaquette voor de landmachteenheid. Het eerbetoon speelde zich af op de Du Moulinkazerne in Soesterberg. 

Honderden vrijwilligers, beroeps- en dienstplichtige militairen werkten sinds 1945 bij de BIDKL en haar voorgangers; de Dienst Identificatie van het Ministerie van Oorlog (1945-1951) en de Gravendienst van het Regiment Intendancetroepen van de Koninklijke Landmacht (1951-1995).

Bron: Defensie

Zoekteam terug uit Beiroet

Het Urban Search and Rescue (USAR) team dat vorige week woensdag vol goede moed naar Libanon vertrok om te zoeken naar overlevenden tussen het puin, is weer terug. Al de hulpverleners zijn inmiddels terug op Hollandse bodem.

Het team, met onder andere militairen, brandweerlieden, zorgmedewerkers en bouwkundigen, kon met de meest geavanceerde zoekapparatuur en speurhonden naar overlevenden zoeken. Volgens woordvoerder Jop Heinen waren er zoveel teams actief, dat de Nederlandse bijdrage niet langer nodig was.

Bij de ramp in de haven van Beiroet kwamen zeker 158 mensen om het leven. 5.000 mensen raakten gewond. Er worden nog steeds veel personen vermist. Een gebied van 12 vierkante kilometer is compleet verwoest. Naast de 3 militairen vloog een C-17 van Defensie ook 16.000 kilo aan zwaar reddingsmateriaal die kant op.

USAR kon de lokale autoriteiten wel ondersteunen bij het in kaart brengen van de schade aan gebouwen. Er is onder meer gekeken welke panden gesloopt moeten worden en welke nog te herstellen zijn. “We zijn dus met een andere taak aan de slag gegaan, waarbij onze bouwkundigen konden helpen”, zegt Heinen.  

Bron: Defensie.

38.000 euro cash

Tijdens een controle Mobiel Toezicht Veiligheid heeft de marechaussee 2 Albanezen aangehouden op verdenking van witwassen. De mannen van 28 en 29 jaar hadden in hun auto in totaal 38.000 auto liggen. Omdat ze geen verklaring konden geven voor het geld, zijn ze ingesloten. Het geld is in beslag genomen.

De vondst vond plaats op de A16. Bij de controle van de grensdocumenten zag de marechaussee een stapel geld in de portemonnee van de  bestuurder. Op de vraag of hij nog meer geld bij zich had, antwoordde hij bevestigend. Hierop doorzochten de marechaussees de auto en vonden het geld. De marechaussee in Hoogerheide onderzoekt deze zaak verder.

Bron: Defensie.

Nieuw vliegtuig voor Kustwacht

De Kustwacht krijgt 2 Dash 8 toestellen ter vervanging van de verouderde Dornier 228's. Dat is het voorlopige resultaat van de aanbesteding die de Defensie Materieel Organisatie heeft gedaan ten behoeve van de Kustwacht. Net als hun voorgangers worden de nieuwe toestellen gestationeerd op Schiphol, maar gevlogen door vliegers van de marine of luchtmacht. 

De toestellen worden ondermeer gebruikt voor controlevluchten boven de Noord- en Waddenzee. Daarbij gaat het om verschillende soorten vluchten, variërend van het zoeken van drenkelingen tot het opsporen van illegale olielozingen, verboden visserij of bijvoorbeeld smokkel. 

Bij dergelijke vluchten worden waarnemers meegenomen die afkomstig kunnen zijn van de marechaussee of Rijkswaterstaat. De aanbesteding is voorlopig gewonnen door een Canadees-Nederlands consortium van PAL Aerospace en het Nederlandse JetSupport. Deze firma's zorgen ook de komende 10 jaar voor training en onderhoud. PAL Aerospace maakte de uitkomst van de aanbesteding bekend. 

De nieuwe toestellen komen in de eerste helft van 2022 in dienst. Vergelijkbare toestellen worden ook al ingezet door de Kustwacht Caribisch Gebied dat 2 toestellen heeft geleased van PAL Aerospace.   

Bron: Reformatorisch Dagblad. Foto: Sergeant-majoor Maartje Roos.

Marechaussees Eindhoven besmet met coronavirus

4 marechaussees van de brigade Brabant-Zuid zijn besmet met COVID-19. Naast deze positief geteste medewerkers zitten momenteel 25 marechaussees preventief in thuisquarantaine. Dat gebeurde na een bron- en contactonderzoek. De 25 vertonen geen symptomen.

De desbetreffende brigade is onder meer verantwoordelijk voor de grensbewaking op Eindhoven Airport. Tijdens werkzaamheden op de luchthaven gelden er strenge richtlijnen om besmettingen tussen personeel en passagiers te voorkomen, maar in bepaalde operationele omstandigheden, bijvoorbeeld bij het aanhouden en overbrengen van verdachten, is het echter niet altijd mogelijk 1,5 meter afstand te houden. 

De quarantaine van het marechausseepersoneel heeft vooralsnog geen gevolgen voor de luchthavenprocessen. 

Bron: Defensie.

F-35 nieuws uit Israël

Sinds 6 augustus beschikt de Israëlische luchtmacht over een 2e operationeel F-35 squadron. Die dag werd 116 squadron met de naam (vertaald) 'Leeuw van het Zuiden' operationeel met het nieuwe toestel dat in Israël 'Adir' wordt genoemd. De Israëlische luchtmacht vliegt sinds december 2017 met operationele F-35's. De toestellen zijn gestationeerd op de vliegbasis Nevatim in de Negev-woestijn.

Ook het eerste operationele squadron opereert vanaf deze basis. F-35's van deze eenheid, 140 squadron, zijn inmiddels al diverse keren ingezet voor gevechtsacties. De mannen en vrouwen van het nieuwe 116 squadron zijn begin dit jaar begonnen met het opwerken naar een operationele status. Die training werd afgesloten met een 72 uur durend examen waarbij realistische oorlogsmissies werden gesimuleerd. 

Uit Israël komt nog meer F-35 nieuws. Niet alleen werden er nog eens 4 nieuwe toestellen afgeleverd, ook oefenden Israëlische F-35's met Amerikaanse collega's afkomstig van Hill Air Force Base. Van de 4 nieuw afgeleverde toestellen worden er 3 ingedeeld bij de F-35 eenheden in Nevatim, de 4e is speciaal uitgevoerd voor testdoeleinden en wordt gestationeerd bij het testcentrum van de Israëlische luchtmacht op de vliegbasis Tel Nof. Het is het eerste speciaal geprepareerde F-35 testvliegtuig dat buiten de Verenigde Staten wordt gestationeerd.

Bron: Israëlische luchtmacht. Foto Isreali Air Force, Amit Agronov.