Koningin op bezoek bij Veteraneninstituut
Koningin Maxima heeft afgelopen week een bijzonder inkijkje gekregen in de wereld van veteranen. Ze was daarvoor te gast bij het Veteraneninstituut in Doorn, dat terugblikt op een zeer geslaagd bezoek.
“OMG! Wat een megaleuke vrouw. Echt geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt.” Afghanistanveteraan Lisette Huffels, die deel uitmaakte van de erecouloir op de Dam op 4 mei is na afloop in ieder geval enthousiast.
“De betrokkenheid en belangstelling van onze koningin is een enorme opsteker voor de veteranen en iedereen die zich voor hen inzet”, blikt directeur Ludy de Vos tevreden terug. “
Koningin Máxima nam voor iedereen de tijd. Ze was belangstellend, stelde aanvullende vragen en was goed voorbereid. In de aula gingen verschillende veteranen met haar in gesprek. Het waren korte maar indringende conversaties. De veteranen bevestigden na afloop dat de koninklijke aandacht belangrijk is; een teken van waardering en erkenning.
Bron: Veteraneninstituut, Defensie
Mariniers definitief naar Kamp Nieuw Milligen
Door het besluit om de marinierskazerne niet in Vlissingen te bouwen én de acceptatie van het compensatiepakket door de provincie Zeeland is duidelijk dat de nieuwe marinierskazerne definitief op Kamp Nieuw Milligen komt.
De nieuwe kazerne moet de operationele inzetbaarheid van het Korps Mariniers helpen waarborgen. Nu en in de toekomst. De komende tijd wordt de behoeftestelling voor de kazerne uitgewerkt en wordt een planning opgesteld.
Op dit moment is de kazerne nog in gebruik bij andere defensie-onderdelen. Eerder was al besloten om een deel daarvan uiterlijk 2022 elders te huisvesten. Dit besluit stond los van de komst van de mariniers.
Bron: Defensie.
Nieuwe F-35’s voor Leeuwarden
Vliegbasis Leeuwarden heeft er weer 2 nieuwe F-35’s bij. Met enige vertraging vanwege de Lockdown in Italië kwamen de gloednieuwe gevechtsvliegtuigen eerder deze week aan op de Friese thuisbasis. Het coronavirus had onder meer invloed op de testvluchten.
Met deze exemplaren staat de teller inmiddels op 12 F-35’s voor de Nederlandse luchtmacht. Daarvan staan er 4 in Leeuwarden en worden de andere toestellen in de Verenigde Staten gebruikt voor het opleiden en trainen van jachtvliegers.
De kisten zijn hard nodig. Van de ooit 213 aangeschafte F-16’s zijn er nog geen 60 meer over. Een deel daarvan is niet operationeel inzetbaar. Dat komt mede door de intensieve inzet in missiegebieden, die zijn tol heeft geëist. De F-16 werd in 1979 bij de luchtmacht ingevoerd.
Van de nieuwe F-35 zijn er in totaal 46 besteld.
Bron: Defensie
Alternatieven voor het échte loopfestijn
Dat de Vierdaagse van Nijmegen dit jaar niet doorgaat heeft verschillende militairen niet weerhouden om alternatieven te bedenken. Defensiemedewerkers van vliegbasis Woensdrecht en de Kromhoutkazerne in Utrecht gaan volgende week toch aan de wandel.
De Alternatieve Kromhout Vierdaagse is een initiatief van onder anderen kapitein Rick Schrijn, die niet bij de pakken neer wenste te zitten, maar naar mogelijkheden zocht. Aan zijn programma doen 50 collega's mee.
Vanaf de vliegbasis in Brabant starten dinsdagochtend aanstaande om 04:30 12 luchtmachters, 4 mariniers en 8 wandelaars uit de gemeente Woensdrecht die al meerdere keren de Vierdaagse hebben gelopen. De eerste etappe begint in Hoogerheide en voert naar Breda. Een afstand van 41 kilometer. Hiermee wordt geld opgehaald voor het goede doel 'Justin Time For Heroes' . Deze stichting verzorgt vakanties voor kinderen met een korte levensverwachting.
Bron: Defensie
Amerikaans schip zwaar beschadigd door brand
Dagenlang is er met man en macht gewerkt om het vuur te bestrijden aan boord van het Amerikaanse marineschip USS Bonhomme Richard. Na 5 dagen blussen kon de U.S. Navy donderdagmiddag eindelijk het sein ‘brand meester’ geven.
Meer dan 400 brandweermannen bestreden het vuur dat vorige week zondag ontstond. Zij werden bijgestaan door blushelikopters en blusboten. De heli’s dropten met bambi buckets meer dan 1.500 ladingen water op de brand. 63 brandbestrijders raakten gewond bij hun poging de brand te bestrijden.
Het schip lag al 2 jaar voor een uitgebreide modernisering in de haven van San Diego in Californië. De marine heeft nog geen idee hoe de brand is ontstaan en hoe groot de schade is. Duidelijk is wel dat die aanzienlijk moet zijn.
Het blussen van het schip was een complexe actie. Niet alleen vanwege de bijna 4 miljoen liter brandstof aan boord, maar ook omdat voorkomen moest worden dat het schip zou zinken door het gewicht van het water.
Het was ook spannend. In de nacht van woensdag op donderdag moesten de brandweerlui in allerijl van boord omdat het schip slagzij maakte. Daarbij moest worden voorkomen dat er verontreinigde stoffen in het water terecht zouden komen.
De USS Bonhomme Richard is een schip voor amfibische operaties. Hij is 253 meter en daarmee circa 50 meter langer dan het grootste schip van de Nederlandse vloot, Zr.Ms. Karel Doorman.
Bron en foto: Amerikaanse marine
Geen rijtoer en publiek op Prinsjesdag
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden op Prinsjesdag niet met de Glazen Koets door de binnenstad van Den Haag. Het publiek wordt afgeraden op 15 september naar de hofstad te komen.
De gemeente Den Haag, het ministerie van Defensie en de voorzitter van de Verenigde Vergadering (de Eerste en Tweede Kamer) deden vanwege het coronavirus hiertoe eerder al een oproep. Het besluit is in overleg met de koning genomen.
Eerder werd al besloten om de Troonrede niet in de Ridderzaal maar in de Grote Kerk in Den Haag te houden. Daar is meer plek voor de ministers en staatssecretarissen om op 1,5 meter afstand van elkaar te zitten. Voor het eerst sinds 1904 is de zogenoemde Verenigde Vergadering niet op het Binnenhof.
Zoals viel te verwachten speelt Defensie dit jaar een kleinere rol. Bij aankomst bij de Grote Kerk is er militair eerbetoon, waarvan de vorm nog moet worden uitgewerkt. De omgeving wordt afgezet en het publiek kan er dus niets van zien.
Bron: ANP
Amerikanen te gast bij CBRN-centrum in Vught
Reservisten van het Amerikaanse 773rd Civil Support Team uit Kaiserslautern in Duitsland waren te gast bij het centrum voor chemische, biologisch, radiologische en nucleaire oorlogvoering in Vught. De afspraak om samen te oefenen bestond al langer, maar moest vanwege corona worden uitgesteld. Tot nu.
De Amerikanen oefenden samen met hun Nederlandse collega's bij een gefingeerd incident aan boord van een schip in de haven van 's-Gravendeel. Hierbij kregen de Amerikanen een beeld van de manier waarop de civiel-militaire samenwerking in Nederland is georganiseerd.
De Amerikaanse commandant majoor Ralph Scott was hiervan onder de indruk. Ook wisselden de specialisten van beide landen informatie uit over hun manier van opereren, de gebruikte apparatuur en procedures.
Volgens stafofficier kapitein Tom Martens van het CBRN-centrum waren de Amerikanen zeer geïnteresseerd in de Nederlandse manier van werken en de ingezette specialisten.
Bron: Amerikaanse strijdkrachten. Foto: U.S. Army Reserve
Nieuwe CDS voor België
Sinds vorige week vrijdag heeft de Belgische krijgsmacht een nieuwe Chef van Defensie. Generaal Marc Compernol ging na een loopbaan van liefst 48 jaar met pensioen en droeg het stokje over aan admiraal Michel Hofman.
Admiraal Hofman was voor zijn benoeming tot hoogste militair van België, onder meer chef van de marine en vice-chef van Defensie.
Compernol was de laatste 4 jaar van zijn carrière de hoogste militair bij onze zuiderburen en nauw betrokken bij de Nederlands-Belgische samenwerking op defensiegebied. Vorig jaar oktober kreeg hij bij een bezoek aan Nederland hiervoor een Koninklijke onderscheiding. Minister Bijleveld noemde toen de gezamenlijke training op de NH90-helikopter, de bewaking van het luchtruim van de Benelux en de vervanging van mijnenjagers en M-fregatten de belangrijkste wapenfeiten.
2 weken geleden bracht commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer een afscheidsbezoek aan zijn Belgische collega.
Bron: Defensie en mil.be
Britse militairen brengen laatste eerbetoon aan Vera Lynn
De in juni overleden Britse zangeres Vera Lynn werd deze week gecremeerd in Brighton, niet ver van haar woonplaats Ditchling. Tijdens haar laatste tocht werd de 'Forces Sweetheart' begeleid door honderden belangstellenden én militairen terwijl vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog een eresaluut brachten.
Vera Lynn is vooral bekend van haar liedjes en optredens waarmee ze geallieerde militairen in de Tweede Wereldoorlog een hart onder de riem stak. Het meest bekend werd 'We'll meet again' dat ook vandaag de dag nog veel wordt gespeeld bij herdenkingen, uitvaarten en reünies van veteranen.
Militairen droegen de kist die was bedekt met de Union Jack, de Britse vlag. Een hoornblazer van de mariniers speelde onder meer The Last Post. Ook zorgden militairen voor een ereafzetting langs de route. De familie van Vera Lynn had speciaal gevraagd om de betrokkenheid van militairen bij de uitvaart.
Bron: Defensie. Foto: Royal Air Force