CBRN-specialisten oefenen coronavirus-scenario’s

Sinds ons land in de greep is van het coronavirus, gaat ook 101 CBRN Verdedigingscompagnie de strijd aan met deze nieuwe 'vijand'. Daarvoor werd onlangs nog flink geoefend met realistische scenario's.

De militairen van 101 staan klaar om in actie te komen tegen besmettingen met chemische, biologische, radiologische of nucleaire stoffen. Dus ook corona. Tijdens de oefening, waarbij een coronapatiënt met een ambulance vervoerd werd naar een geneeskundig centrum, kregen de CBRN-specialisten de opdracht de ziekenauto te ontsmetten. Op een ander moment was sprake van een zogenoemde 'man-down procedure'. Een noodsituatie waarbij een militair geen zuurstof meer krijgt, omdat zijn ademluchtaansluiting is bevroren. Bij deze oefening werd gebruik gemaakt van nieuwe FM-53 maskers met een bijbehorende filterblower-unit. 

De CBRN-specialisten zijn beschikbaar voor inzet met een korte waarschuwingstijd. Eind maart kwamen ze in actie toen een bus met besmette cruisepassagiers uit Italië in ons land was aangekomen; de landmachters zorgden voor de ontsmetting van de bus. 

Bron: Defensie

Nieuwe krijgsmachtbisschop

Hulpbisschop Everard de Jong van het bisdom Roermond is op 1 juni door paus Fransiscus benoemd tot de nieuwe 'legerbisschop'. Hij volgt bisschop Jos Punt op die de functie sinds 1995 bekleedde. Punt is inmiddels ook afgelost als bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam. 

De oud-bisschop treedt terug om gezondheidsredenen. Als 'legerbisschop' geeft Everard de Jong leiding aan de aalmoezeniers die bij de krijgsmacht werken. 

De functie van krijgsmachtbisschop heet officieel apostolisch administrator van het Militair Ordinariaat. Dit wordt ook wel het '8ste bisdom' van Nederland genoemd en is verantwoordelijk voor de rooms-katholieke verzorging binnen de krijgsmacht. 

Bron: Defensie

Herdenken op een bijzondere manier

Herdenken kan op tal van manieren, maar op Curaçao hebben ze toch wel een hele bijzondere variant. Een handjevol militairen in het Caraïbisch Gebied deed de ‘Hero WOD Murph: een loodzware Cross Fit work-out, ter nagedachtenis aan een Amerikaanse militair. 

De training bestond uit 1 mile (1,61 kilometer) hardlopen, 100 pull ups, 200 push-ups, 300 squats en nog eens 1 mile hardlopen. En dat allemaal met een gewichtsvest van 9 kilo. 

Het is bij Cross Fit gebruikelijk om een bepaalde work-out te vernoemen naar een veteraan. Dit wordt dan een zogenoemde Hero WOD (WOD= Work-out of the Day). Op Memorial Day stond WOD 'Murph' centraal. Deze Amerikaanse marineman sneuvelde op 28 juni 2005 in Afghanistan en kreeg de hoogste Amerikaanse militaire onderscheiding voor zijn inzet. 

Bron: Defensie

Lek in brandstofleiding Defensie

Bij werkzaamheden aan een kerosineleiding van Defensie is dinsdag bij het Brabantse Aarle-Rixtel de leiding losgeschoten. Hierdoor werd een medewerker doordrenkt met de brandstof. Na het incident kwamen de hulpdiensten massaal ter plaatse. 

De medewerker hoefde echter niet mee met de aangerukte ambulance. Met een droog pak was hij geholpen. De weg naast het lek was dicht voor verkeer tot de leiding afgesloten was. De brandweer spoot vervolgens een dikke laag schuim in de put waar de leiding doorheen loopt. 

Bron: Eindhovens Dagblad

Militairen Curaçao steunen voedselbank

Sinds een paar weken krijgt de voedselbank op Curaçao hulp van militairen. Het gaat daarbij zowel om 'handjes' als logistieke steun. De klus is inmiddels met 2 weken verlengd, 

De militairen helpen bij het samenstellen van de voedselpakketten en de distributie naar de verdeelcentra. Van hieruit worden de pakketten uitgegeven aan gezinnen. 

De krijgsmacht gaf graag gehoor aan het verzoek om langer te blijven, omdat ondersteuning van de civiele autoriteiten 1 van de 3 hoofdtaken is. Over 2 weken wordt opnieuw gekeken of het nodig is de voedselbank nog langer terzijde te staan. 

Bron: Defensie. Foto: Studiorootz/Berber van Beek.

SMART-L MM radar ziet ‘m vliegen

De lancering van de Crew Dragon-raket van Space X en de NASA afgelopen zaterdag werd bij het militaire industriebedrijf Thales in Hengelo met argusogen bekeken. De grote vraag daar was niet zozeer of astronauten Bob Behnken en Doug Hurley veilig de ruimte zouden worden ingeschoten, maar of de SMART-L MM radar van Thales de raket tijdens zijn vlucht zou kunnen zien en volgen. 

De aanwezigen konden tevreden zijn. De in Hengelo opgestelde radar wist de raket, toen deze met 28.000 kilometer per uur langs Europa scheerde, feilloos op te pikken en te volgen. De SMART-L MM 3D multibeam radar is ontwikkeld om doelen, raketten of vliegtuigen, op maximaal 2.000 kilometer afstand te zien.  

De radar is bestemd voor de fregatten van de Koninklijke Marine en als grondradar voor de luchtmacht. 

Bron: Thales