Tekst Ritmeester Arthur van Beveren
Foto Sergeant Jan Dijkstra

Minister Bijleveld bezoekt Limburgse Jagers in Oirschot

Defensie heeft er de afgelopen jaren flink wat geld bijgekregen, waardoor er weer geïnvesteerd kon worden in mens en materieel. Die investeringen zijn krijgsmachtbreed zichtbaar. De Defensiekrant loopt de komende weken mee met 3 werkbezoeken van minister Ank Bijleveld om te kijken waar we staan en wat er nog moet gebeuren. 

Het drieluik wordt afgetrapt met een bezoek aan de Limburgse Jagers in Oirschot. 

“In Oirschot werd ik door militairen van de Alpha-compagnie, 42 Bataljon Limburgse Jagers in hun legering ontvangen. Voor hen is dit de plek waar zij van zondagavond tot vrijdagmiddag leven. Dan moeten die kamers gewoon modern, schoon en veilig zijn. 

Soldaat-1 Jack vertelde me, dat hij eigenlijk niet meer ziet hoe oud de aankleding en voorzieningen zijn. Het is gewoon zijn thuis. Dat is fijn, maar laat dat wat mij betreft zo snel mogelijk in een frisse nieuwe omgeving zijn. Gelukkig heb ik in Oirschot gezien dat we zijn begonnen met de vernieuwing van legeringsgebouwen.

Korporaal Ramon (staand) en soldaat-1 Jack (op de nieuwe bank) praten de minister bij over de woonkamer.

Grijze hoekbank

Bij Jack en zijn overbuurman korporaal Ramon hebben ze iets om naar uit te kijken. De kamers zijn nog oude stijl, maar de woonkamer en keuken zijn inmiddels verbouwd. Samen met de bewoners is gekeken naar de beste invulling. Geen oude bank meer uit de kringloop, maar een heerlijke grote grijze hoekbank waar zeker 8 man op kan zitten. Die is nog praktisch ook, want een omgevallen bord pasta poets je zo weg. Verder zijn vloeren en plafond vervangen, muren geverfd en de kamers goed verlicht door led.

De keuken moet nog worden aangekleed, maar de nieuwe basis is er.

'In Oirschot werd gestart met de vernieuwing van legeringsgebouwen'

Inductie

Ook de keuken ziet er prima uit. De nare elektrische kookplaatjes zijn vervangen door inductieplaten. Niet dat de bewoners allemaal zelf koken, maar misschien worden die nu uitgenodigd om dat te gaan doen! 

Aan details is ook gedacht. Majoor Peet Feddema, locatiemanager voor het Faciliteit Bedrijf Defensie, liet me zelfs de nieuwe standaard pannenset zien. De jongens moeten het nog inrichten, maar de nieuwe basis is er. En dat werkt motiverend.

Soldaar-1 Pete laat de nieuwe inrichting van zijn kamer zien.

'Nare elektrische kookplaatjes vervangen door inductie'

Soldaat-1 Wouter is blij met zijn nieuwe kamer, alleen de kist onder zijn bed kan niet helemaal open.

Privéhoek

De komende 3 jaar worden 51 legeringsgebouwen op verschillende kazernes vernieuwd. Dat project staat door de coronacrisis niet stil. Alles wordt aangepakt. Van vloer en plafond tot de vervanging van bedden, meubilair en meer bergruimte en stopcontacten.

Onze militairen hebben recht op een kwalitatieve leefomgeving. Het mooie is ook, en dat zei de soldaat-1 Pete in het volgende legeringsgebouw in Oirschot heel goed, ‘als iets netjes is, dan wil je dat zo houden’.

Over de schotten tussen de bedden had ik eerst mijn bedenkingen, net als de militairen, maar als je ze in de legeringskamers ziet is het een perfecte oplossing. 4 man op een kamer hebben zo hun eigen privéhoek. Doordat ze meer privéruimte op de kamer hebben, zoeken ze elkaar sneller op in de woonkamer, zeggen zij zelf.

Bergruimte

Aan alles is gedacht. Nou ja, soldaat-1 Wouter liet me de nieuwe opbergvakken onder de bedden zien. Heel praktisch, in de extra bergruimte onder hun bed kunnen ze een groot deel van hun uitrusting kwijt. Maar, de deksel van het opbergvak komt tegen de onderkant van het bureau en kon daardoor niet helemaal open. Afschroeven stelde ik voor, maar dat kon nog niet. Er is mij verzekerd dat dit zou worden opgelost. Het was een klein punt, maar over het algemeen waren de jongens blij met de verbouwing. En die gaat in een keer door tot 2023.

'De jongens waren blij met de verbouwing'

Ruud Boeije van Defensie Vastgoed Management, programma Legering, laat soldaat-1 Quint de nieuwe inrichting van de woonkamer zien.

Krijgsmachtbreed

En dat alles gebeurt niet alleen in Oirschot. In deze eerste fase worden op 20 andere locaties vernieuwingen doorgevoerd, bij alle krijgsmachtonderdelen. Ondanks de coronacrisis.

Volgende week ga ik op bezoek in Den Helder, waar de marine onder andere een opleidingsschip huurt, zodat meer mensen tegelijkertijd aan hun ontwikkeling kunnen werken.”

Hoe luidt de toekomst?

"Ik kan me voorstellen dat het personeel zich afvraagt wat deze coronatijd betekent voor de toekomst van Defensie", begint defensieminister Ank Bijleveld. "Er vallen harde klappen in verschillende economische sectoren. Maar juist nu blijft de noodzaak om nog meer te investeren in Defensie onverminderd hoog.

Ik zal mij als minister altijd hard blijven maken voor meer geld voor de krijgsmacht. In de Defensievisie die dit najaar verschijnt, zetten we op een rij op welke vlakken we de komende 15 jaar verder moeten werken aan herstel en vernieuwing."