Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Baltic Breeze helpt marine operationeel te blijven

Na een coronapauze van vele weken vertrokken 4 Nederlandse marineschepen eind vorige maand weer uit de haven van Den Helder. En wel voor een grootscheepse oefening met de Belgen op de Noordzee en bij Denemarken.

De amfibische transportschepen Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Johan de Witt, de fregatten Zr.Ms. Van Speijk en Zr.Ms. Evertsen kozen met het Belgische fregat BNS Leopold I het ruime sop om zich voor te bereiden op operaties in het hoogte geweldsspectrum. 

Tijdens 'Baltic Breeze 2020' voegde Zr.Ms. Friesland zich later ook bij het gezelschap en trainde voor een aanstaande inzet in het Caribisch gebied. Daarom maken ook boardingoperaties deel uit van het oefenprogramma. Daarmee ondersteunt de marine de Kustwacht in het Caribisch gebied.

Vanwege COVID-19 werd het oorspronkelijke oefenprogramma de afgelopen maanden aangepast. Want om inzetbaar te blijven moet wel getraind worden. Om het besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden gingen geplande bezoeken in buitenlandse havens niet door. Ook moesten de bemanningsleden vooraf in quarantaine. Inmiddels zit de oefening op zee erop en keren de schepen terug naar hun thuishaven.

Benieuwd hoe de oefening eruit zag? Zie hieronder de foto’s die de militairen zelf maakten:

Een knap staaltje formatievaren door Zr.Ms. Evertsen, Zr.Ms. Van Speijk en Zr.Ms. Rotterdam.
2 reuzen op zee: Zr.Ms. Johan de Witt en achteraan Zr.Ms. Rotterdam.
Ook tegenlicht levert fraaie foto’s op. Weet u welke schepen het zijn?*
Zr.Ms. Friesland is op deze foto vastgelegd vanaf het Belgische fregat BNS Leopold I.
Deze NH90 helikopter op het dek levert een wel heel futuristische foto op.
Een zijaanzicht van de Belgische NH90.
Het vlootverband oefent op de Noordzee en Oostzee.
NH90 boven het Belgische fregat BNS Leopold I.
Tijdens de oefening wordt ook samengewerkt met Deense F-16's, waarvan er 1 is geschilderd in de nationale kleuren.
Bemanningsleden van de Rotterdam vormen op het achterdek het nummer L-800, als ultieme bijdrage aan de tetris-challenge.
De tocht op de Noordzee wordt uiteraard benut om tal van trainingen te doen, zoals het op sleeptouw nemen van een fregat.
Keurig in de zogenoemde kiellinie varen de marineschepen onder de bijna 8 kilometer lange brug over de Sont door. Deze bekende brug, over 1 van de 3 zeestraten die het Kattegat verbindt met de Oostzee, koppelt Denemarken en Zweden.

* Op de foto van links naar rechts: Zr.Ms Evertsen, Leopold I en Zr.Ms. Rotterdam.