Marine stopt met zoeken vermiste lichaam
Een 7-koppig duikteam van de Koninklijke Marine heeft de afgelopen dagen tevergeefs gezocht naar de stoffelijke resten van het vijfde slachtoffer van het surfdrama in Scheveningen. De zoekactie naar de 23-jarige Mathijs is donderdagavond gestopt.
De marine schoot te hulp op verzoek van de Veiligheidsregio. De duikers opereerden vanuit een bootje van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij. Het Remus-team heeft een speciale onderwaterdrone met sonar en een camera, waarmee urenlang delen van de zeebodem in kaart gebracht worden. Ook zoekt het apparaat onder water naar objecten of vermiste personen.
Het stoffelijk overschot van de jongen uit Delft werd dinsdag al wel gezien, maar het dreef weg toen geprobeerd werd om het lichaam te bergen.
Er werd gezocht in de buurt van de haven en het havenhoofd, waar de surfer maandagavond voor het laatst werd gezien. Het onstuimige weer zorgde er woensdag voor dat de marine niet op andere plekken kon zoeken. Toen de zee kalm genoeg was kon de marine donderdag ook buiten de kustlijn zoeken. Inmiddels is het zoekgebeid te groot geworden.
Bij het surfdrama kwamen 5 mensen om het leven. Vermoedelijk door een verraderlijke combinatie van stroming, wind en een verstikkende schuimlaag. Het gaat om een 30-jarige en 38-jarige man uit Den Haag, die maandagavond bezweken aan hun verwondingen toen ze op de kant waren gehaald. Dinsdag werden de lichamen van een 24-jarige man uit Den Haag en een 22-jarige man uit Delft geborgen.
Bron: Defensie. Foto: Valerie Kuypers (Mediacentrum Defensie)
Minder incidenten op Schiphol
De Koninklijke Marechaussee heeft in 2019 op Schiphol minder incidenten afgehandeld en aanhoudingen verricht dan het jaar ervoor. Wel werden meer mensen geweigerd bij paspoortcontroles.
Vorig jaar werden 541 drugskoeriers aangehouden. In 2018 waren dat er 162 meer. Bij paspoortcontroles werden 2.795 mensen geweigerd, een stijging van 20%. Mensen worden geweigerd met bijvoorbeeld een onduidelijk reisdoel, onvoldoende geld om in Nederland te verblijven of als de reisdocumenten niet kloppen. Uit het gedeelte achter de paspoortcontrole en securitychecks kwamen 157 aangiftes binnen, tegenover 143 in 2018. Dit leidde in 60 gevallen tot een aanhouding.
Momenteel is het ook rustiger op Schiphol. Dat komt volgens de marechaussee vooral door de coronacrisis. Sinds het inreisverbod 19 maart inging en de Schengenzone voorlopig werd afgegrendeld voor reizigers van buiten de EU, zijn 65 mensen daarom geweigerd.
Op Schiphol is de marechaussee verantwoordelijk voor zowel de grensbewaking als alle politie- en recherchetaken.
Rotterdam herdenkt 80 jaar bombardement op afstand
In Rotterdam is gisteren met een kleinschalige ceremonie op afstand en verspreid door de stad herdacht dat de Duitse luchtmacht 80 jaar geleden bommen afwierp en de binnenstad in puin legde.
De jaarlijkse herdenking was dit jaar vanwege de geldende coronamaatregelen niet openbaar, maar wel live te volgen via RTV Rijnmond.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb legde een krans bij het monument De Verwoeste Stad op Plein 1940, dat herinnert aan het bombardement. Dat plein was leeg, in tegenstelling tot de herdenkingen van voorgaande jaren. Na het Signaal Taptoe vanaf de Van Ghentkazerne volgden 2 minuten stilte. Om 13.27 uur, het tijdstip waarop 80 jaar geleden de bommen vielen, luidden op 30 plekken in Rotterdam de kerkklokken. Vanuit een eveneens lege Laurenskerk sprak predikant Harold Schorren een gedachtenisrede- en gebed uit en droeg stadsdichter Dean Bowen een gedicht voor. Ook Rotterdamse schoolkinderen droegen via een videocompilatie gezamenlijk een gedicht voor.
Stadshistoricus en directeur van Museum Rotterdam Paul van de Laar hield vanuit het museum een lezing over het bombardement, dat plaatsvond op 14 mei 1940. “158 brisantbommen vernietigden de binnenstad. Het bombardement duurde van 13.27 uur tot 13.40 uur. 850 inwoners werden gedood, 258 hectare verwoest en bijna 80.000 mensen verloren hun huis”, aldus Van de Laar.
Bron: ANP
Explosief blijkt antitankmijn
Het explosief dat woensdagavond naar het politiebureau in Heerlen werd gebracht is vermoedelijk een Amerikaanse antitankmijn.
De mijn werd door een man met een scooter naar het politiebureau gebracht. Agenten wisten te voorkomen dat de vinder ermee naar binnen liep. Het werd op de stoep voor het bureau neergelegd totdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam om het oorlogstuig mee te nemen en elders tot ontploffing te brengen.
De vinder Wesley Klonen, vertelt op RTL Nieuws en 1Limburg dat hij de mijn met een metaaldetector in een bos bij Schinnen gevonden heeft en eerst dacht dat het om een aandrijfwiel van een voertuig ging. Eenmaal thuis zag hij dat er 'iets anders op stond', waarop hij het roestige apparaat in een handdoek wikkelde en in een plastic tas op zijn scooter meenam naar het politiebureau. Daar werd hem verteld dat het om een Amerikaanse antitankmijn ging.
De politie vroeg de man wel om voortaan eerst te bellen, voordat hij met zo'n explosief naar het bureau komt. Nadat het explosief op de stoep was neergelegd, werd het politiebureau deels ontruimd en de Stationstraat in Heerlen gedeeltelijk afgezet.
Bron: ANP
Verscherpt toezicht op militaire oefenterreinen
De Koninklijke Marechaussee gaat de komende tijd extra controleren op ongewilde bezoekers op militaire oefenterreinen rondom Leusden. De afgelopen tijd werden er al 50 boetes uitgedeeld.
De Leusderheide en Oude Kamp zijn, zeker in deze coronatijd, populair bij recreanten die hier wandelen, fietsen of crossen. Maar sommige delen zijn verboden terrein voor onbevoegden. Militaire eenheden oefenen hier, waardoor er afgeschoten munitie kan liggen. Het militair oefenterrein Leusderheide wordt beheerd door Defensie en is gedeeltelijk afgerasterd, maar gezien de omvang van het terrein en de wildtrek is het niet wenselijk om het hele terrein af te zetten. Daarom staan er op sommige delen alleen borden die aangeven dat het gebied gesloten is voor publiek. Maar niet iedereen trekt zich hier iets van aan.
Oefenterrein Oude Kamp is eveneens een defensielocatie en grotendeels toegankelijk voor publiek. Mits gebruik wordt gemaakt van de paden. Dit is doormiddel van borden bij de ingang aangegeven. Hondenbezitters mogen hun hond uitlaten als deze is aangelijnd.
Door de afwezigheid van afrastering ziet de marechaussee ook hier al geruime tijd dat onder andere wandelaars en mountainbikers zich niet houden aan de gestelde regels. Om dit een halt toe te roepen, surveilleren ruiters en mountainbikers komende tijd intensief.
Bron: Defensie
Noodopvang Zoutkamp wordt corona-isolatielocatie
De noodopvang van asielzoekers op de Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp stopt. Op het defensiecomplex in het hoge noorden worden nu bewoners, die besmet zijn met corona, ondergebracht in het asielzoekerscentrum in Sneek ondergebracht. Zij moeten met hun gezin in isolatie. De verzorging wordt geregeld door het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers.
De Lodewijk van Nassaukazerne wordt sinds 20 maart gebruikt voor de opvang van de asielzoekers. De ongeveer 90 niet besmette bewoners die in Zoutkamp verbleven, gingen naar COA-locaties in Ter Apel en Budel. Nadat de kazerne is ingericht voor zijn nieuwe taak worden de besmette bewoners uit Sneek en hun gezinsleden en huisgenoten overgeplaatst. Het gaat om ongeveer 60 personen die allemaal 14 dagen in isolatie moeten.
Tijdens hun verblijf in Zoutkamp mogen de betrokkenen hun woonruimte niet verlaten. Ze worden voorzien van maaltijden, drinken, sanitaire middelen, medische zorg en alle andere levensbehoeften. Na deze isolatieperiode gaan de mensen terug naar Sneek en worden de gebouwen weer overgedragen aan Defensie.
Bron: Defensie
Eregroet voor 100-jarige veteraan
"Wat me nu is overkomen, een complete verrassing." Dat zei de 100-jarige Gabriel Ansems uit Tilburg nadat hij afgelopen zondag een eregroet had ontvangen van militairen van 411 Pantsergeniecompagnie van 13 Lichte Brigade, marechaussee, politie, brandweer, ambulancedienst en veteranen. Ansems is een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog die het altijd rond 10 mei moeilijk heeft.
Op die dag in 1940 werd Nederland aangevallen door nazi-Duitsland. Ansems vocht in Gennep en Fort Everdingen en had het niet gemakkelijk. "Toen begon voor hem de ellende, daarom is hij helemaal verdrietig", vertelt Pim van der Velden van de Veteranen Hart van Brabant aan Omroep Brabant. "We proberen hem met deze eregroet een beetje te steunen." Ansems geniet zichtbaar van de aandacht van de uniformdiensten en veteranen en salueert terug wanneer de militairen uit Oirschot de houding aannemen voor Huize Groot Waardijn in Tilburg waar hij woont.
Hij waardeert de eregroet extra omdat hij zich de laatste tijd - zoals hij zegt - "een gevangene voelt omdat je niks meer mag. Je kunt je kinderen niet eens meer ontvangen, dat doet veel meer dan je denkt." De actie trok veel bekijks in de buurt, vooral omdat brandweer en ambulances hun sirenes lieten horen en er ook een politiehelikopter overvloog.
Bron: Omroep Brabant. Foto: 13 Lichte Brigade
Opvallende vondst op Hoek van Holland
De Koninklijke Marechaussee heeft in Hoek van Holland een busje doorzocht, waar in de laadruimte een kast stond met daarin een verstopte vrouw en in een kartonnen doos was een man verborgen. De 31-jarige Britse bestuurder is aangehouden op verdenking van mensensmokkel.
Het busje stond op het punt om uit te reizen met de ferry naar Groot-Brittannië. Na controle van de identiteitspapieren van de bestuurder werd een controle uitgevoerd in de laadruimte. De marechaussee doet onder leiding van het Openbaar Ministerie verder onderzoek naar de vermeende mensensmokkel.
Bron: Defensie
Extra nachtelijke vlieguren boven Nederland
De luchtmacht is vorige week gestart met extra trainingen bij duisternis boven Nederland. Deze essentiële trainingsvluchten stonden gepland in het buitenland, maar konden daar vanwege het coronavirus niet door gaan.
Omdat militairen ook ’s nachts opereren, zijn deze trainingen in het donker noodzakelijk. Nu het steeds later donker wordt, vliegen ze door tot middernacht in plaats van 23.00 uur. De Cougar- en Chinook-transporthelikopters vliegen tot en met 28 mei, ook dat is langer dan gebruikelijk. Naast de helikopterbemanningen, werken ook de luchtverkeersleiders aan hun kwalificaties.
Tijdens de trainingen in het donker gebruiken de bemanningen geavanceerde nachtkijkers. Met behulp van deze Night Vision Goggles beoefenen ze onder meer het navigeren en vliegen op lage hoogte. Het vergt veel oefening om goed en veilig met deze kijkers te werken.
Defensie bereidt militaire oefeningen zorgvuldig voor en spreidt, waar mogelijk, vliegbewegingen zoveel als mogelijk over oefengebieden in Nederland. Eventuele klachten zijn in te dienen via luchtmacht.nl/geluidshinder (via internet).
Bron: Defensie
Aanhouding na wilde achtervolging bij Dieren
Een 21-jarige man uit Apeldoorn is eerder deze week aangehouden na een wilde achtervolging bij het Gelderse Dieren.
De marechaussee wilde de auto controleren tijdens een surveillance, nadat de wagen met hoge snelheid voorbij reed op de A1 bij Apeldoorn. De bestuurder, die ook geen veiligheidsgordel droeg, reageerde niet op het stopteken, verhoogde de snelheid en gebruikte de vluchtstrook.
Tijdens de achtervolging verleende ook de politie ondersteuning om de man tot stoppen te dwingen. Uiteindelijk kon de auto gestopt worden ter hoogte van Dieren.
Na controle bleek de man vermoedelijk onder invloed van drank of drugs en zagen marechaussees dat hij een mes bij zich had. Uit verder onderzoek bleek dat zijn rijbewijs al ingevorderd was en hij al meerdere malen aangehouden is voor rijden onder invloed. De man is aangehouden en meegenomen voor verder onderzoek.
Bron: Defensie
Belgische mijnenjagers beginnen 'lentecampagne'
Bij onze collega’s in België worden de normale activiteiten ook weer meer en meer opgestart, nadat het militaire leven een tijdlang volledig in het teken stond van de bestrijding van corona. Op de marinebasis Zeebrugge begonnen deze week 3 mijnenjagers aan de zogenoemde lentecampagne.
Een 30-tal leerlingen van de Nautische School zijn ingescheept op de mijnenjagers Bellis, Crocus en Lobelia. Zij zijn klaar voor hun eerste vaart. De tocht duurt tot begin juni en in deze periode worden de leerlingen onderwezen in basis drills die iedere opvarende van een oorlogsschip moet beheersen. Het gaat onder meer om veiligheidsoefeningen, zoals het schip verlaten als het in nood is. Maar ook bestrijding van een scheepsbrand en hoe te handelen bij man overboord.
Tegelijkertijd is de lentecampagne een goede gelegenheid om kennis te maken met havens in België en daarbuiten. Het oefengebied loopt van Den Helder langs de Belgische kust tot aan de Britse. Om het risico van een besmetting met het coronavirus te beperken, is de bemanning 14 dagen voor vertrek in quarantaine gegaan. Verder zijn ze 5 dagen voor vertrek getest, moesten ze een vragenformulier invullen en toen ze aan boord kwamen op de dag van uitvaren, werden ze nog eens getest. Om te voorkomen dat bemanningsleden onderweg besmet worden, blijven de schepen op zee.
Bron: Mil.be. Foto: Belgische strijdkrachten
Marechaussee vindt 60.000 euro
De Marechaussee heeft dinsdag 2 Franse mannen aangehouden voor het witwassen van geld. Tijdens de controle van hun auto werd 60.000 euro in bankbiljetten gevonden. Omdat de Fransen geen goede verklaring konden geven hoe ze aan het geld kwamen, zijn ze ingesloten.
De mannen werden aangehouden bij een controle op de A16 bij Hazeldonk in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid. Hierbij kon 1 van de mannen geen reisdocument laten zien. Daarop werd de auto aan een nader onderzoek onderworpen en vond de Marechaussee het geld. Dit was verstopt achter een los paneel bij het dashboardkastje. De Marechaussee in Hoogerheide doet verder onderzoek naar de beide verdachten.
Bron: Defensie