Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie maakt bijzonder muziekstuk

130 muzikanten van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee hebben met z’n allen een bijzondere uitvoering van de IGK-mars gemaakt. Ieder vanuit huis.

Het muziekstuk is door de militair muzikanten thuis gespeeld en opgenomen. Digitale techniek bracht dat samen in deze bijzondere muziekclip. Hiermee willen de musici iedereen een hart onder de riem steken in deze crisis. 

Bron: Defensie

Veteraan Megellas (103) overleden

Een van de in ons land bekendste Amerikaanse veteranen uit de Tweede Wereldoorlog is niet meer. Luitenant-kolonel (retired) James ‘Maggie’ Megellas overleed deze week vredig in zijn slaap op 103-jarige leeftijd.

De Amerikaanse paratrooper van Griekse komaf, landde september 1944 tijdens Operatie Market Garden bij Arnhem. Voor zijn acties in die periode heeft hij het Distinguished Service Cross gekregen. In december 1944 is hij bij diverse acties rond de Slag om de Ardennen betrokken. Hiervoor krijgt hij de Silver Star. De veteraan figureerde ook in het videospel Brothers in Arms: Hell’s Highway uit 2008.

Megellas is altijd nauw betrokken gebleven bij de herdenkingen van Operatie Market Garden. In 2014 was hij nog in Nederland om 70 jaar na dato de toen gewaagde oversteek over de Maas naar bevrijd gebied te maken. De Defensiekrant interviewde de toen nog 'jeugdige' negentiger. Lees hier het interview in de Defensiekrant, met de toen nog jeugdige negentiger. 

Zr.Ms. Dolfijn breekt reis af vanwege corona

Onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn is teruggekeerd in de haven van Den Helder, nadat tijdens een vaartocht bleek dat een deel van de bemanning het coronavirus heeft (gehad). De teruggekeerde bemanning gaat de komende weken in quarantaine.

De onderzeeboot voer in de omgeving van Schotland toen bleek dat 15 militairen last hadden van milde griepverschijnselen. Uit een test bleek dat 8 van hen antistoffen hadden aangemaakt, wat het teken is dat ze besmet zijn. 

Bron: Defensie | foto: archiefbeeld MCD

Applaus vanaf zee

Bemanningen van schepen van het NAVO-eskader SNMCMG1 wilden laten weten hoeveel respect ze hebben voor de artsen, verpleegkundigen en al die anderen die zich hartstochtelijk inzetten voor de strijd tegen het coronavirus. Maar hoe betuig je steun als je op zee zit? Simpel, je maakt een video en laat zien dat de zorg applaus verdient!

SNMCMG1, voluit Standing NATO Mine Countermeasures Group One, is het NAVO-eskader dat is gespecialiseerd in het ruimen van mijnen. Het bestaat momenteel uit schepen uit Duitsland (FGS Donau), België (BNS Bellis), Groot-Brittannië (HMS Grimsby) en Noorwegen (HNoMs Otra). Ook ons land is van de partij met de mijnenjager Zr.Ms. Willemstad die begin dit jaar uit Den Helder vertrok.   

Bron:NAVO

Groningen wordt Zeeland

De uitbraak van het coronavirus leidt ertoe dat de marine veel eerder dan gepland het stationsschip Zr.Ms. Groningen in het Caribisch gebied heeft moeten wisselen voor Zr.Ms Zeeland. 

De Groningen zou 3 jaar in de Carib moeten blijven met een telkens wisselende bemanning. Door het vliegverbod als gevolg van het coronavirus is dat onmogelijk. 

Het Oceangoing Patrol Vessel Zeeland vertrekt vandaag richting Curaçao en blijft daar 3 maanden. De reisbeperkingen hebben ook gevolgen voor onderhoudspersoneel van de marine dat in Willemstad onderhoud aan de Groningen zou uitvoeren. Dat gebeurt nu in Nederland. De regering van Curaçao heeft de maatregelen ingesteld in een poging het aantal besmettingen met het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Om te voldoen aan de regels is de bemanning van de Zeeland eerst in quarantaine geweest. 

Bron: Defensie | Archieffoto: sergeant-majoor Gerben van Es.

Luchtmacht maakt deuropeners

Dat Defensie helpt in de strijd tegen het coronavirus is logisch, maar soms doen we dat met bijzondere gadgets. Zo ontwierp Thys Metz van vliegbasis Woensdrecht een speciale opener om deuren open te maken. Iets waar de politie om zit te springen. De vroegere medewerker van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) zorgde ervoor dat het handige apparaatje geprint kan worden op 3D-printers. 

Teneinde alle agenten te kunnen voorzien van de deuropener, maken de 3D-printers van vliegbasis Woensdrecht en het defensiecomplex in Dongen de opener. Afgelopen week kreeg de politie Midden-Nederland een eerste lading van 215 stuks en inmiddels liggen er alweer bijna 200 klaar om te worden ingezet. Foto: Koninklijke Luchtmacht

Bron: Koninklijke Luchtmacht

Veteranendag aangepast

Het Nationaal Comité Veteranendag heeft naar aanleiding van de coronacrisis besloten om de Nederlandse Veteranendag niet op de gebruikelijke manier te laten doorgaan. Er komen geen ‘fysieke’ festiviteiten in Den Haag. Wel wordt nagedacht over een alternatieve en verantwoorde invulling.  

Minister Ank Bijleveld betreurt de situatie: "Het is altijd een prachtige dag waar ik en velen met mij naar uitkijken. Ik hoop dat we op een andere manier toch aandacht kunnen besteden aan wat onze veteranen voor de samenleving betekenen en hebben betekend. Hun bijzondere verhalen zijn het waard het om verteld te worden. Die moeten we blijven vertellen, ook in deze moeilijke tijd."

Het campagneteam van het comité werkt nu een programma uit zonder fysieke ontmoetingen. Daarover volgt naar verwachting half april meer informatie.

De Nederlandse Veteranendag zou dit jaar worden gehouden op 27 juni. Het gebruikelijke programma van de dag omvat onder meer een bijeenkomst op het Malieveld, defilé voor de Koning, een ceremonie in de Ridderzaal en een medaille-uitreiking op het Binnenhof.

Noord-Macedonië lid van de NAVO

Sinds een paar dagen telt het NAVO-bondgenootschap 30 lidstaten. Op 27 maart werd bij de hoofdkwartieren in Brussel, Mons en Norfolk de vlag van Noord-Macedonië gehesen. Daarmee krijgt het bondgenootschap voor het eerst sinds 2017 uitbreiding. Toen trad Montenegro toe als 29ste land. 

De pogingen van Noord-Macedonië om lid te worden werden jarenlang geblokkeerd door NAVO-lid Griekenland. Dit omdat dit land een provincie telt die ook Macedonië heet, zoals Noord-Macedonië vroeger heette. Pas na de verandering van de naam van het land stemde Athene in met het lidmaatschap. NAVO secretaris-generaal Jens Stoltenberg heette Noord-Macedonië welkom. Hij zei onder meer dat het land eindelijk bij de NAVO-familie hoort. Foto: NAVO.

Bron: NOS.nl

Coronaperikelen Amerikaanse marine

De Amerikaanse marine heeft zo zijn eigen problemen met het coronavirus. Het vliegkampschip USS Theodore Roosevelt in de Stille Oceaan kreeg te maken met zieke opvarenden, uiteindelijk wel zo'n 100 van de 4.000 bemanningsleden. Commandant Brett Crozier van de Roosevelt schreef een brandbrief die uitlekte. Gevolg: voor de bemanning gelukkig een oplossing, maar Crozier is ontheven uit zijn functie...

Een van de uitdagingen was dat er in Guam waar het schip lag, niet voldoende slaapplekken waren om een aanzienlijk deel van de 4.000 bemanningsleden van het schip onder te brengen. Daarnaast moest de marine zekerstellen dat er voldoende opvarenden aan boord bleven voor het bedienen van de systemen op het nucleaire schip. Doordat de brandbrief van Crozier niet werd verstuurd via de geëigende kanalen en ook nog eens uitlekte, verloor de staatssecretaris van de marine, Thomas B. Modly, het vertrouwen in diens capaciteiten. Inmiddels is er wel een oplossing voor de bemanning: zo'n 1.000 opvarenden zijn ondergebracht in hotels in Guam. Daar gaan ze in quarantaine. De U.S. Navy verwacht dat uiteindelijk bijna 3.000 bemanningsleden van boord kunnen.  

Bron: CNN

Nieuwe tv-serie over bevrijding

Ruim een half jaar na de documentairereeks 'In de voetsporen van D-Day', start omroep Max met een nieuwe reeks afleveringen. Dit keer onder de titel 'In de voetsporen van de bevrijding'. De docu's worden opnieuw gepresenteerd door tv-coryfee Philip Freriks. De eerste aflevering is al uitgezonden, maar wordt zaterdag herhaald om 16.05 uur op NPO-2.

In deze nieuwe serie documentaires pakt Freriks de draad op met de bevrijding van Zuid-Nederland vanaf september 1944. In 6 afleveringen eindigt hij uiteindelijk bij de bevrijding van ons land in mei 1945.  'In de voetsporen van de bevrijding' wordt op vrijdagavond uitgezonden om 20.35 uur op NPO2. De herhaling is steevast een week later op de zaterdagmiddag. Foto: Omroep Max

Defensie voorbeeld bij hulpverlening

In een interview met Nu.nl heeft Ernst Kuipers, de coördinator voor de coronazorg, aangegeven de ondersteuning van Defensie waardevol te vinden. De militaire planners helpen de medewerkers van het landelijk coördinatiecentrum bij de patiëntenspreiding en het bewaken van de capaciteit van de ziekenhuizen. "We hebben heel erg gekeken naar hoe Defensie werkt als ze op missie zijn", verklaart Kuipers. "Dat is gek genoeg op dit moment dezelfde vergelijking; Defensie heeft ons erg geholpen met hoe we het moeten doen."

In Rotterdam werken 4 militaire planners. Ook op andere plaatsen in het land helpt Defensie bij het regelen en coördineren van de hulp. Het gaat om 20 medische planners bij ziekenhuizen in het hele land en nog eens 6 planners bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor de actuele stand van hoe Defensie betrokken is bij de hulpverlening zie https://www.defensie.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.

Bron: Nu.nl

Stoltenberg: 'Focussen op kerntaak'

De NAVO wil de levering van medische hulpmiddelen aan bondgenoten versnellen in de strijd tegen het coronavirus. Maar de alliantie moet zich vooral ook blijven focussen op de verdediging van Europa, zo zei Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO. Hij wees er op dat er nog steeds grote Russische militaire oefeningen worden gehouden.

“We mobiliseren steun tussen bondgenoten die genoeg medische capaciteit hebben en diegenen die in wanhopige nood verkeren”, zei Stoltenberg in een interview tegen persbureau Reuters. Zo zal een Turks vliegtuig medische apparatuur leveren aan Spanje en Italië. “We kijken hoe we deze inspanningen kunnen intensiveren en versnellen.” Maar de voornaamste taak van de NAVO blijft het beschermen van het NAVO-grondgebied. 

“Ondanks dat Rusland heeft opgeroepen tot een staking van de oefeningen, zien we dat de militaire activiteiten op het normale niveau blijven”, zei Stoltenberg. Zo hebben bondgenoten geconstateerd dat de Russische marine 'aanzienlijk' aanwezig is in de Noordzee. En dat er, ondanks de corona-uitbraak, een grote last-minute militaire oefening heeft plaatsgevonden eind maart. Het Russische ministerie van Defensie verklaarde dat die was bedoeld om de militaire capaciteit te testen ten behoeve van steun aan burgers omtrent de corona-uitbraak. Maar Stoltenberg denkt er anders over: “We denken dat deze activiteiten ook plaatsvonden om de NAVO te laten zien dat zij, ondanks COVID-19, combat-ready zijn.” 

Bron: Reuters

Marechaussee onderschept vuurwapens

De KMar heeft de afgelopen week een paar goede vangsten gedaan. Bij controles in Noord en Oost Nederland werden 2 vuurwapens in beslag genomen. De controles vonden plaats in het kader van Mobiel Toezicht Veiligheid. 

Op de N35 bij Enschede werd het wapentuig gevonden in een auto met Duits kenteken die net ons land was binnengereden. De beide inzittenden, mannen van 34 en 29 jaar, gedroegen zich opvallend zenuwachtig. Bij verder onderzoek troffen de marechaussees het vuurwapen aan. Het 2e wapen werd veiliggesteld op de A7 bij Winschoten. Tijdens een controle zag de KMar een auto met hoge snelheid voorbijrijden. Na een korte achtervolging werd het voertuig bij Noordbroek gestopt. Omdat de marechaussees vermoedden dat er drugs in de auto aanwezig waren, doorzochten ze het voertuig. Hierbij werd het vuurwapen gevonden. De 28-jarige bestuurder, net 2 dagen vrij na een gevangenisstraf, werd aangehouden voor verboden wapenbezit.

Bron: Koninklijke Marechaussee