01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 02

Nieuws in beeld

Actie op Schiphol

Een militair van de Koninklijke Marechaussee stuurt zijn auto over het asfalt van Schiphol. De marechaussee oefende onlangs de aankomst en het vervoer van hoogwaardigheidsbekleders op de nationale luchthaven. De oefening stond in het teken van de Nuclear Security Summit 2014, in maart in Den Haag. Daar treffen regeringsleiders vanuit de hele wereld elkaar. De marechaussee heeft een belangrijke rol in de beveiliging rondom de top. Ook vele andere eenheden van Defensie helpen mee.

‘Spirit’

De Franse tweede luitenant Nicolas Andrieu schiet met het Nederlandse MAG machinegeweer tijdens oefening Goose Hunter. Naast hem geeft de Nederlandse eerste luitenant Georgios Mantas van de landmacht aanwijzingen. Mantas’ eenheid, 13 Gemechaniseerde Brigade, heeft 4 weken lang 2 Franse officieren-in-opleiding op bezoek. Zij draaien mee met de infanteristen uit Oirschot om hun militaire Engels en de samenwerking met Nederlandse militairen te verbeteren. “Ik heb het erg naar mijn zin”, vertelt Andrieu. “De Nederlanders hebben dezelfde ‘spirit’ als mijn oude infanterie-eenheid.”

iMilitair

Militair optreden en oefenen met een tablet of smartphone. Dat is het idee achter Promise, een nieuw experiment van Defensie. Deze landmachtmilitairen testten vorige week een ‘wit’ commandosysteem in de praktijk tijdens een oefening in het veld in Amersfoort. ‘Wit’ betekent dat het niet een typisch militair systeem is, maar dat er apparaten worden gebruikt die je gewoon in de winkel kunt kopen.

Vaarwel

Een allerlaatste knuffel voor je marinier. De komende maanden zit hij op het marineschip Zr. Ms. Evertsen ver van huis. De Evertsen vertrok zondagmiddag uit thuishaven Den Helder richting de wateren rond Somalië. Daar neemt Defensie deel aan de antipiraterijmissie Ocean Shield. Samen met de Evertsen vertrok ook Zr. Ms. Zeeland, alleen met een andere koers. Dat schip wordt de komende maanden ingezet als stationsschip in het Caribisch gebied. De 2 uitvarende schepen zorgden voor een massaal afscheid op de kade.

Thuis

Terwijl de ene militair afscheid neemt in Den Helder, sluit de ander zijn dochter in de armen bij thuiskomst op Vliegbasis Eindhoven. De militair hoort bij de laatste groep van het Duits/Nederlands hoofdkwartier. Hij keerde zondag terug uit Afghanistan. Daar heeft hij met 200 mannen en vrouwen 6 maanden gewerkt op het hoofdkwartier van het ISAF Joint Command in Kabul. Vanuit dit hoofdkwartier wordt leiding gegeven aan alle internationale operaties in Afghanistan.