02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 02

Nieuwsberichten

Militairen ‘De Punt’ worden veteraan

De militairen die betrokken waren bij de beëindiging van de treinkaping in De Punt en de gijzeling van een school in Bovensmilde in 1977 krijgen de veteranenstatus. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft dit bij wijze van uitzondering besloten.

Over het besluit is overleg geweest met de Molukse gemeenschap en de militairen zelf. Zij steunen het besluit. De 1500 militairen zijn mensen die in de trein zelf hebben gevochten, maar bijvoorbeeld ook ondersteunend personeel en de piloten van de Starfighters die bij de bevrijding betrokken waren. De veteranenstatus is bedoeld voor mensen die op een missie in het buitenland zijn geweest en daar vaak veel geweld hebben meegemaakt.

Defensie: ‘Ruim bommenwerper bij Echt’

De luchtmacht heeft de gemeente Echt-Susteren geadviseerd een Engelse bommenwerper te bergen. Het vliegtuigwrak ligt sinds 1942 naast abdij Lilbosch en bevat waarschijnlijk explosieven en lichamelijke resten.

De gemeente schakelde Defensie in om het wrak van een Short Sterling (een 4-motorige Engelse bommenwerper) te onderzoeken. Majoor Arie Kappert is stafofficier vliegtuigberging en leidt eventuele bergingsoperaties. Volgens hem kan de Sterling nog bommen aan boord hebben. Kappert: “Een veldwachter telde direct na de crash een aantal bomkraters. Dat aantal komt niet overeen met het aantal bommen dat het toestel aan boord had. Ons uitgangspunt is: laten liggen. Het wordt officieel als een veld- of zeemansgraf  beschouwd. Er zijn 3 redenen voor berging. Als er op een crashlocatie gebouwd wordt. Voor een herbegrafenis of identificatie. Of als de openbare orde en veiligheid in het geding zijn door explosieven, zoals nu.”

Uiteindelijk beslist de gemeente of het wrak geborgen wordt.

Eerste Nederlanders klaar met F-35-opleiding

De eerste Nederlandse F-35-vlieger, majoor Laurens-Jan Vijge en de eerste 6 crew chiefs zijn eind vorige week op Eglin Air Force Base in Florida geslaagd voor de opleiding op het nieuwe jachtvliegtuig.

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Sander Schnitger was aanwezig bij de diploma-uitreiking. Schnitger zei trots te zijn op de geslaagden. Half februari begint de volgende vlieger aan de F-35-opleiding. Eind dit jaar verplaatst het detachement naar Edwards Air Force Base in Californië voor de opleiding.

NAVO: Europa moet investeren in Defensie

De NAVO heeft er maandag 27 januari bij de Europese bondgenoten op aangedrongen om te blijven investeren in Defensie.

Nu de economie weer lijkt aan te trekken, vindt secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen dat de politieke wil moet worden getoond om de uitgaven voor defensie op peil te houden. Dat schrijft hij in een rapport dat maandag verscheen over het reilen en zeilen van het bondgenootschap. De NAVO-chef benadrukt in het rapport dat de betrekkingen tussen Noord-Amerika en Europa ‘het fundament vormen voor onze veiligheid en onze manier van leven’. Hij wijst op problemen door terrorisme, piraterij, instabiliteit in buurlanden tot raket- en cyberaanvallen.
Fogh Rasmussen: “Ik verwacht van de Europese bondgenoten dat zij hun aandeel leveren bij het ontwikkelen van cruciale vaardigheden, zoals het gezamenlijk verzamelen van inlichtingen, surveillance en verkenning, zwaar transport en raketverdediging.”

Marechaussee helpt bij actie 'vrijplaats' Fort Oranje

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag een bijdrage geleverd aan een grootscheepse handhavingsactie op camping Fort Oranje in Rijsbergen. Samen met andere overheidsdiensten pakte zij tientallen verdachten op van illegale permanente bewoning, uitkeringsfraude en overtredingen van de milieuwet.

8 marechaussees bewaakten tijdens de grootschalige controle de openbare orde en veiligheid op het terrein. Daarvoor liepen ze zij aan zij met medewerkers van onder meer de Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank en Milieurecherche. Er waren 2 documentenexperts van de marechaussee voor onder meer controle op illegale arbeidsmigranten. De politie heeft 8 personen aangehouden: 1 persoon voor DNA-onderzoek, 6 vanwege openstaande boetes en 1 vanwege een openstaande boete en het opgeven van een valse naam. De Belastingdienst nam 9 auto's in beslag en inde 3.000 euro aan belastingschulden. De GGD trof in 6 gevallen mensen onder schrijnende omstandigheden aan.
De recreatieve functie van Fort Oranje wordt de laatste jaren overvleugeld door de toestroom van (illegale) arbeidsmigranten, permanente bewoning door sociaal zwakkeren en criminelen. Het park wordt bestempeld als vrijplaats.