06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 02

Viervoeters op missie

Honden van Defensie als wapen en collega mee naar Mali

Nederland zendt niet alleen militairen en Apache gevechtshelikopters uit naar Mali. Ook diensthonden gaan mee op uitzending.

soorten diensthonden

Defensie telt 2 soorten diensthonden: bewakingshonden en speurhonden. Duitse, Hollandse, Mechelse herders of kruisingen daarvan vormen de ideale diensthondenrassen: dappere werkhonden. Speurhonden zijn rustige, stabiele honden. Ze hebben een zogeheten ‘buitdrift’ en apporteren graag. Speurhonden zijn te trainen op allerlei geuren: explosieven, drugs, mensen, geld, enzovoorts. Bewakingshonden hebben meer temperament en sterkere driften. De hond is een wapen. Afschrikking is zijn belangrijkste taak. Hij bijt alleen wanneer een waar zijn geleider dat wil. Op commando laat ‘ie weer los. De schade aan de indringer moet minimaal zijn. De schrik is dat vaak niet.

op uitzending

5 diensthonden en hun geleiders gaan op uitzending naar Mali. Daar maken ze deel uit van de zogeheten Object Grondverdedigingspelotons van de luchtmacht. Ze beveiligen het Nederlandse kamp, de militairen en hun Apaches. Diensthonden zijn voor het eerst uitgezonden naar Joegoslavië. Daarna dienden ze onder andere in Irak en Afghanistan.

hondenschool

Diensthonden krijgen hun training op de hondenschool van vliegbasis Woensdrecht. Potentiële bewakingshonden zijn zo’n 2 jaar wanneer ze aan hun training beginnen. Die duurt ongeveer een jaar. Speurhonden in spé kunnen al na een jaar hun taakspecifieke opleiding in.

sterke zintuigen

Door zijn sterke zintuigen kan één diensthond net zo effectief zijn als een heel peloton. Hond en geleider vormen een team. De geleider ‘leest’ de signalen van zijn hond.

voeding

2 of 3 keer per dag krijgen de honden brokken en water. Een vast eetpatroon is belangrijk voor de hond. Ook in Mali. Van exotische hapjes kan hij ziek worden. Eenmaal ziek is het diensthondenteam niet inzetbaar.

pensioen

Diensthonden gaan als ze 8 of 9 jaar met ‘pensioen’. Dan zoekt de luchtmacht naar een goed tehuis voor het dier. Vaak neemt de geleider zijn oude diensthond mee naar huis. Tijdens de laatste Veteranendag liepen voor het eerst diensthonden mee in het defilé. Een diensthond is dan ook meer dan een wapen: het is een collega.