x

12 | 11

‘Alert blijven op sociaal isolement’

Ter gelegenheid van de overdracht van het voorzitterschap van het Karel Doorman Fonds door SBN b.d. Jacques Brandt aan VADM b.d. Ben Bekkering, ontving Commandant Zeestrijdkrachten VADM Rob Kramer een delegatie van het bestuur voor een afscheidslunch. Al 75 jaar biedt het fonds financiële steun aan (oud-)marinemensen en hun families die, om wat voor reden dan ook, sociale of financiële steun nodig hebben. Dit kan individuele steun zijn, maar ook steun voor herdenkingen of activiteiten voor zorg en welzijn van marine-veteranen en actief-dienenden. Bij zijn afscheid riep vertrekkende voorzitter Brandt op extra attent te blijven op het sociale isolement waar veel veteranen door de coronamaatregelen in verkeren: “Veteranen-ontmoetingscentra zijn gesloten, buddies zien elkaar minder; ik bemerk terughoudendheid om hulp te zoeken. Laten we daarom elkaar in de gaten houden en een hart onder de riem steken. Een klein gebaar, een kaartje of belletje kan een dag al goedmaken.” Meer informatie: https://www.kareldoormanfonds.nl.

x

12 | 11

Wij zijn de marine!

De Koninklijke Marine zit vol prachtige, persoonlijke en soms aangrijpende verhalen. Verhalen van medewerkers die beschermen wat ons dierbaar is. Hun verhalen delen we graag. Ze laten niet alleen zien wat we doen en waarom, maar geven ook aan wie we zijn. Wij zijn de marine! Diverse marinecollega’s zijn ook beschikbaar als spreker voor een presentatie of lezing. Mogelijke onderwerpen zijn leiderschap, crisisbeheersing, kameraadschap en omgaan met tegenslagen. Maar ook missies en werken onder extreme omstandigheden. Een marinespreker aanvragen kan door een mail te sturen naar: marineverhalen@mindef.nl. (Uiteraard houden we bij de aanvragen rekening met de maatregelen rond corona.) Werk je bij de marine en wil je ook jouw verhaal delen? Neem dan contact op via het hierboven genoemde mailadres. In bijgaande video het verhaal van Anne, over dilemma’s. “Wat zou jij doen als je te weinig verdient om je gezin van voedsel te voorzien?”

x

12 | 11

Game over? No way, game on!

De coronacrisis zorgt ervoor dat steeds minder evenementen doorgaan. Ook fysieke evenementen die collega’s helpen te ontspannen en samenkomen zijn afgelast. Om de verbinding online te versterken en ontspanning te bieden aan collega’s, organiseert CZSK samen met Bureau Ontwikkeling & Ontspanning een esports-toernooi voor alle collega’s van Defensie. Het toernooi is beschikbaar voor iedereen en kan zelfs meegespeeld worden vanaf de mobiele telefoon. Esports is niet nieuw binnen Defensie. 

Vanuit CZSK wordt er sinds 2017 gewerkt aan een groter strategisch plan om esports in te zetten binnen CZSK. Esports biedt namelijk veel mogelijkheden op het gebied van werving, ontspanning en opleiding & training. Met name dit laatste kan bijdragen aan de skills van de militair. Op die manier zou het ook kunnen worden opgenomen in het opleidingsprogramma van militairen. 

Aankomende dinsdagen spelen we onze eigen PUBG-Mobile Challenge. Op 17 en 24 november vinden de kwalificaties plaats, kunnen er punten verdiend worden. De top 99 zal het in de finale op 1 december tegen elkaar opnemen. Meedoen aan het toernooi? Ga voor alle informatie naar: www.pmcc2020.org

x

12 | 11

Voordrachten gevraagd voor de Kooy Prijs 2021

Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) kent jaarlijks een prijs toe aan de beste afstudeerder in een voor Defensie of Veiligheidstechnologie relevante richting aan een universiteit of hogeschool. De Kooy Prijs, goed voor € 2.000,-, is genoemd naar Prof. Johan Kooy, in de vorige eeuw een internationaal bekende hoogleraar in de rakettechniek. Voordrachten voor de Kooy Prijs 2021 kunnen tot en met 23 december 2020 worden ingediend. De prijs wordt op 3 juni 2021 uitgereikt tijdens het jaarlijkse Kooy Symposium, in het auditorium van de Legerplaats te Stroe. Meer informatie via: www.kivi.nl/dv, onder ‘Prof. Kooy afstudeerprijs’.