02

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 06

In 't kort

Zr.Ms. Amsterdam naar Peru

Het bevoorradingsschip Zr.Ms. Amsterdam is verkocht aan Peru. Directeur DMO Lex Hendrichs droeg het schip in juli over aan de directeur materieelverwerving van het Peruaanse Ministerie van Defensie, vice-admiraal César Ernesto Colunge Pinto.  

Peru neemt de Amsterdam over, inclusief het Goalkeeper-wapensysteem. Ook een reservedelenpakket, training en scheepsgerelateerde opleidingen, het onderhoudsconcept en documentatie maken deel uit van de verkoop.  

De Peruaanse marine wil het schip vanaf begin volgend jaar inzetten, onder meer voor de verwachte gevolgen van El Niño. Dit natuurverschijnsel kan in Zuid-Amerika zorgen voor overstromingen, aardverschuivingen en hevige stormen met alle gevolgen van dien. 

De Amsterdam was vanaf 1995 in de vaart bij de Koninklijke Marine. De Karel Doorman neemt in de loop van 2015 de taken van de Amsterdam over.

x
Streepje

Oproep voor scriptieprijs

De Vereniging Informatici Defensie (VID) looft ook dit jaar weer de René Olthuis Scriptieprijs uit.

Elke Defensiemedewerker die een opvallende scriptie, een artikel of andere publicatie heeft gemaakt, komt hiervoor in aanmerking. Onderwerp moet dan wel een actueel vraagstuk zijn over informatievoorziening (IV) of informatie en communicatietechnologie (ICT) binnen Defensie. De winnaar krijgt een geldbedrag van 250 euro en een herinnering.

In 2013 (4 inzendingen) won luchtmachtofficier majoor Timo Schless de Olthuisprijs. Zijn scriptie ging over het probleem van ’botnets’ in Nederland en hoe een organisatie zich daartegen kan wapenen.


Wie wil meedingen, kan zich per mail melden bij de toekenningscommissie van de VID.
De bijdragen moeten voor uiterlijk 1 november binnen zijn. Meer informatie op Defensie intranet: http://intranet.mindef.nl/portaal/service/verenigingen/vid/index.aspx.

Streepje

Nieuwe motoren voor de marechaussee

De Directeur MATLOG, generaal-majoor Peter Dohmen, heeft namens DMO het contract ondertekend voor de aanschaf van 172 nieuwe patrouille-motorfietsen voor de Koninklijke Marechaussee.

De eerste 10 exemplaren stromen in januari 2015 in, de overige 162 stuks worden daarna gefaseerd uitgeleverd. Het is de bedoeling dat juni volgend jaar alle motorfietsen zijn vervangen. 

Yamaha Motor Nederland levert de nieuwe motoren van het type FJR 1300A. De firma Honac verzorgt de opbouw van de communicatiemiddelen, de optische en geluidssignalering, de striping en het navigatiesysteem.

De huidige motorfietsen, die sinds 2006 in gebruik zijn, hebben het einde van hun technische levensduur bereikt. De nieuwe motor is meer gestroomlijnd, heeft een grotere tankinhoud en een bredere kuip dan zijn voorganger. Het voertuig is aan de hand van gebruikerservaringen nog beter voor de taken van de marechaussee aangepast. 

x
Streepje

Kodiak komt er aan

De eerste van 10 Kodiaks met bijbehorende flatracks zijn gereed voor vertrek naar Nederland vanuit het Duitse Kassel bij de productiefaciliteit van de firma Rheinmetall.

31 juli is het eerste exemplaar overgedragen aan de projectleider van DMO, Jacques Roosenboom. De overige 9 exemplaren krijgt DMO in de periode tot december na een succesvolle acceptatietest.

Eerst krijgen de bemanningen een intensief opleidingstraject. De veelzijdigheid en de verschillende verschijningsvormen van de Kodiak maken dat noodzakelijk. 

Volgens de planning moeten 4 van deze imposante voertuigen voor de zomer van 2015 volledig operationeel zijn. De resterende voertuigen stromen in voor training en opleiding.

x
Streepje

Seminar AMC

DMO houdt 30 oktober in samenwerking met het AMC-centre het Asset Management Control (AMC) seminar. Dat gebeurt in het Enys House van het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder.

Het AMC-seminar is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend platform. Overheidsinstanties, ondernemers-, onderzoeks- en onderwijsinstellingen ontmoeten elkaar om kennis te delen over asset management control. (Wapen) Systeem Management is de defensievariant. AMC steunt het streven met beperkte middelen tot een maximale prestatie te komen voor klant en maatschappij.

Meer informatie over het seminar, het programma of de wijze van aanmelden staat op de website van het AMC-centre (http://seminars.amccentre.nl). Voor nadere informatie : M.C.E. de Ridder (mce.d.ridder@mindef.nl).