Tekst Evert brouwer
Foto Valerie Kuypers

Stafadjudant Hessel Faber naar CDC, Don Willemsen de nieuwe man

Een bekend gezicht verdwijnt bij DMO, een nieuw gezicht dient zich aan. Stafadjudant Hessel Faber verruilde onlangs de directie voor het Commando DienstenCentra in Utrecht. Marineadjudant Don Willemsen verhuisde van Curaçao terug naar Nederland en heeft sinds 1 september de taken bij DMO overgenomen. Dat gebeurde voor het eerst met een officiële overdracht.

De vertrekkende Hessel Faber kwam met het idee om de wisseling van de wacht een bijzonder tintje te geven. Het onderstreept het belang van de stafadjudant, vindt hij. “DMO is een jonge organisatie en moet anders dan de operationele eenheden wennen aan de stafadjudant of chef d’équipage (zoals het bij de marine heet). Dat geldt trouwens ook andersom in een organisatie waarin 70 procent van het personeel burger is en de militairen uit alle krijgsmachtdelen komen. Er is hier nu eenmaal geen groot netwerk van senior onderoffcieren.”

x

Waardering

Hessel kijkt terug op een mooie periode bij DMO. “Ik heb als stafadjudant absoluut de ruimte gekregen in de DMO-raad. Mijn signalen vanuit de organisatie worden serieus genomen. Er gebeurt iets mee. Daarbij vond ik het heel prettig om het land in te gaan naar de diverse bedrijven. Ook daar heb ik altijd waardering geproefd voor het werk van de stafadjudant.”

Wat Hessel de afgelopen jaren het meest is opgevallen, betreft het enorme vakmanschap binnen DMO. “Ik stoor me dan ook aan de vaak onterechte negatieve berichtgeving. We leveren hier zoveel goed werk. Natuurlijk gaat er wel eens iets fout, is er verbetering mogelijk. Maar een feit is dat ondanks alle reorganisaties het werk met veel minder mensen wordt geklaard.”

x

Veranderen

De weg voor Don Willemsen is dus al deels geplaveid. “De nadruk ligt nu eerst op kennismaken, met de mensen en de verschillende bedrijven. Alles is voor mij bespreekbaar en ik luister graag naar wat er bij de medewerkers leeft. Soms komen er ideeën uit die hoek waar de leiding niet aan heeft gedacht. Er komt altijd een reactie van mijn kant, al geldt voor mij ‘nee’ waar nodig ook als een antwoord. Een ding kan ik beloven: ik blijf mezelf, dus zal er ook wel wat veranderen hier en daar.”

Hij is nog wat onwennig op de Frederikkazerne, maar als marineman van de technische dienst verwacht hij snel op zijn plek te zijn. Hessel Faber leidt hem de eerste 2 weken rond langs de belangrijkste posten, vooralsnog voornamelijk in Den Haag. Daarna begint het echte werk. Don: “Voor mij is zowel de omvang van de organisatie en de spreiding van de bedrijven over het land geheel nieuw. Op Curaçao was dat allemaal overzichtelijker natuurlijk. Zoals Hessel me al adviseerde: neem de tijd om dit bedrijf goed te leren kennen.”