Nieuwe tijden

Welkom bij de eerste digitale uitgave van Materieelgezien. De omvorming van magazine naar e-zine vormt één van de veranderingen die ons in dit nieuwe jaar te wachten staan.

In 2014 moeten we onze nieuwe organisatie werkend krijgen nu de – hopelijk voorlopig laatste grote - reorganisatie is afgerond. Op papier staat die nieuwe organisatie er. Onze strategie voor de komende vijf jaar is eind vorige maand vastgesteld in DMO-Raad. Daarin staat onder meer dat de toekomst van de DMO in de voortdurende ontwikkeling en bewaking van de kwaliteit van de dienstverlening ligt. Dat lijkt eenvoudig gezegd, maar op veel terreinen staat nog spanning tussen de werklast en de capaciteit. Het is aan ons om die druk beheersbaar te houden, door anders te gaan werken, anderen voor ons te laten werken en veel samen te werken.

We moeten de tijd krijgen om de nieuwe structuur en werkwijze ingebed te krijgen. Daarbij moeten we ook goed om ons heen kijken, want niet alleen DMO maar ook de rest van Defensie ziet er heel anders uit dan een paar jaar geleden. Het is zaak ons goed te verankeren in die fors gereorganiseerde rest van defensie. De Defensie Materieel Organisatie moet daarbij blijven inspelen op de behoeftes en verwachtingen die bij onze partners leven. We moeten nauw samenwerken met de operationele commando’s om er voor te zorgen dat de verwachtingen aansluiten op de mogelijkheden en dat we elkaar niet verrassen of teleurstellen.

Defensie zet meer in op nationale en internationale samenwerking; dat geldt ook voor de DMO. We zetten in op versterking van de samenwerking met vooral Duitsland en België, maar daarnaast ook Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. We kunnen en moeten daarbij gebruik maken van elkaars kennis en capaciteiten.

De strategische ontwikkeling van de DMO vraagt om een cultuurontwikkeling die daarop aansluit. De vorig jaar ontwikkelde kernwaarden: samenwerking, professionaliteit, openheid, omgevingsgericht en resultaatgericht zijn daarbij leidend.

2014 is een jaar om naar uit te zien. Nu de regering definitief heeft gekozen voor de F-35 bereidt het projectteam Vervanging F-16 de verwerving van de F-35 voor door het opstellen van het DMP-D-document. De Karel Doorman komt gelukkig toch in de vaart; begin maart wordt het schip gedoopt door onze minister. De Volkswagen Amarok doet dit jaar zijn intrede als vervanger van de Mercedes Benz en de Landrover. U kunt dit imposante voertuig ‘zien’ in deze digitale Materieelgezien. Het is een proeve van wat mogelijk is in dit nieuwe tijdperk dat wij betreden. Ik raad u aan – als u dat nog niet heeft gedaan -direct een ‘abonnement’ aan te vragen. Zo blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij DMO.

Lex Hendrichs

Directeur DMO