05

Dit artikel hoort bij: Materieelgezien 01

PROMISE brengt innovaties naar het operatiegebied

Defensie lanceert dit jaar een nieuw experiment genaamd PROMISE, dat staat voor PROject Multi-touch Information System Experiment. Dit systeem gebruikt moderne civiele technologische middelen, zoals smartphones, tablets en birdtables, in een operationele omgeving. Doelstelling is de situational awarenes te vergroten bij militairen in een operationele omgeving.

Smartphones en tablets zijn niet meer weg te denken in de maatschappij. Ook de krijgsmacht profiteert van deze technieken en middelen door ze op een slimme manier te gebruiken tijdens het operationeel optreden.

Militairen van het Verkenningspeloton 11 Luchtmobiele Bataljon testen als eerste de mogelijkheden van PROMISE op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Tijdens het experiment worden smartphones en tablets verstrekt met daarop diverse apps.

Eerste-luitenant Raymond Ott gelooft heilig in het systeem. “Maar er moet nog een ontwikkelingsslag gemaakt worden”, vertelt de commandant van het Verkenningspeloton. “In de praktijk bleek de software op sommige vlakken te haperen. Dat leverde vertraging op in de communicatie.”

Hoe verhouden de troepen zich tot elkaar? Waar bevindt de vijand zich? “Door de app Soldier View is dat gelijk bij iedereen duidelijk”, vertelt Zegveld. “Met één druk op de knop heb je coördinaten doorgegeven. Dat gaat lekker snel en makkelijk.”

In april vindt een volgende testweek plaats. In september en oktober moet het systeem experimenteel werken tijdens twee bataljonsgeleide oefeningen en eind 2014 moet het experiment zijn afgerond.