Met de levering van 1667 Volkswagen Amaroks hebben de Defensie Materieel Organisatie en importeur PON een belangrijke overeenkomst gesloten.

De Amarok DC 103kW 4x4 vervangt een groot deel van de huidige terreinwagens binnen de krijgsmacht. Het gaat om onder andere de Mercedes Benz- en Landrover terreinvoertuigen. Zij maken in de loop van dit jaar en 2015 plaats voor de pickups.

Met de keuze voor deze Volkswagen brengt de krijgsmacht het brede scala aan voertuigen voor vredesbedrijfsvoering terug naar één basistype pickup.

Het betreft feitelijk een civiel voertuig, dat in grotere aantallen wordt geproduceerd dan militaire wagens. De aanpassingen voor Defensie bestaan uit de toevoeging van onder meer militaire radio’s, wapenklemmen en sjorogen voor lucht- of zeetransport.

De Koninklijke Marechaussee en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) krijgen een aparte variant, uitgerust als zogenoemd voorrangsvoertuig.

De 4x4-terreinwagen kent een maximale snelheid van zo’n 160 kilometer per uur, heeft 6 versnellingen en kan 80 liter diesel in de tank hebben.