03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 24

Commando Tuinman geridderd

Tekst Leo de Rooij
Foto kapitein Evert-Jan Daniels, sergeant-majoor Gerben van Es, sergeant Eva Klijn, sergeant Hille Hillinga

Militaire Willems-Orde hoogste dapperheidsonderscheiding

film

Commando majoor Gijs Tuinman is door Koning Willem-Alexander tot Ridder Militaire Willems-Orde geslagen. Dat gebeurde op 4 december tijdens een uitgebreide ceremonie op het Haagse Binnenhof. Daarbij waren ook Koningin Máxima, Prinses Beatrix, premier Mark Rutte en defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert aanwezig.

x
"Ik zweer mij als een getrouw en wakker ridder te zullen gedragen, mijn leven altoos te zullen veil hebben voor Koning en Vaderland en door al mijn vermogen mij steeds trachten waardig te maken de onderscheiding, mij door de koning toegestaan."

Tuinman krijgt de hoogste dapperheidsonderscheiding vanwege zijn heldhaftig, beleidvol en moedig optreden tijdens een uitzending in Afghanistan. Als commandant Meervoudig Ploegoptreden van Task Force 55 in Uruzgan verenigde Tuinman 3 bijzondere kwaliteiten in zich die hem de Willems-Orde oplevert: moed, beleid en trouw. Dat gebeurde tijdens essentiële operaties, in onbekend gebied en veelal onder bedreiging van vijandelijk vuur, stelde Koning Willem-Alexander in zijn speech. Om majoor Tuinman vervolgens met een ferme klap op de linkerschouder tot Ridder Militaire Willems-Orde der vierde klasse te slaan. 

Door het vuur

Moed. Een echte leider. Een creatieve en snelle denker. Voor hem ga je door het vuur. Het zijn niet de minste eigenschappen die worden toegedicht aan majoor Gijs Tuinman. “Gijs verenigt moed en bedachtzaamheid in zich, en dat is een gouden combinatie”, stelt Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp. “Zijn mensen gaan voor hem door het vuur en dat doen ze alleen maar als je je een goed leider toont. Deze onderscheiding onderstreept voor mij de waardering voor het moeilijke werk dat onze krijgsmacht doet op missies, vaak ver van huis.”

Tuinman zelf blijft bescheiden onder alle loftuitingen. “Deze onderscheiding is natuurlijk mooi, maar die zou ik eigenlijk in hele kleine stukjes moeten knippen en verdelen. Het blijft nou eenmaal een teamprestatie”, aldus de zojuist geridderde commando.

Lees alles over de acties waarvoor majoor Tuinman de hoogste dapperheidsonderscheiding heeft ontvangen op defensie.nl.

Lees het profiel van majoor Tuinman, met reacties van directe collega’s en zijn tweelingbroer, in de nieuwste Landmacht.

Minister Hennis: ‘Het esprit de corps vormde een ijzersterk fundament voor de uitzonderlijke prestaties van majoor Tuinman’

x
Defensieminister Hennis roemde het 'excellente leiderschap' van Gijs Tuinman. Ze noemde hem de drijvende kracht achter het meervoudig ploegoptreden van Task Force 55. "Niet zelden werden de militairen geconfronteerd met een overmacht aan strijders, waardoor ze voortdurend grote risico’s liepen. En dan draait het om blindelings vertrouwen. In elkaar en in de commandant. Dat vertrouwen was er! Het esprit de corps vormde een ijzersterk fundament voor de uitzonderlijke prestaties van majoor Tuinman en de special forces van Task Force 55 rotatie 2. Zij gingen voor elkaar door het vuur. Letterlijk en figuurlijk. Vertrouwen is dan ook dé basis. Alleen dan kan een militair excelleren en boven zichzelf uitstijgen."

Majoor Tuinman vlak na het grote moment.

Collega-ridders Ken Mayhew en majoor Marco Kroon betreden het Binnenhof.

Koning Willem-Alexander groet de aangetreden eenheden.

De commandanten van de 4 krijgsmachtdelen vergezellen generaal Tom Middendorp.

3 helden op een rij.

Met de komst van het cortegé van de Koning kan de ceremonie beginnen.

Ter ere van de nieuwe Ridder MWO wordt een defilé gehouden.

Felicitaties van het koningspaar.

De vaandelgroep maakt zijn opwachting.

Met een ferme klap slaat koning Willem-Alexander majoor Gijs Tuinman tot Ridder Militaire Willems-Orde der vierde klasse.